Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Nebylų filmą „Kristus“ vargonais įgarsins svečias iš Italijos


Anonsas


7 MD

Share |
Domenico Tagliente
Balandžio 4-osios vakarą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje publikos laukia unikalus vyksmas – matysime 1916 m. režisieriaus Giulio Antamoro sukurtą nebylų filmą „Kristus“, kurį vargonais palydės svečias iš Italijos Domenico Tagliente.

Italų režisierius Giulio Antamoro filmą „Kristus“ pradėjo kurti 1914 metais, kino juostoje įamžintas Jėzaus gyvenimas, suskirstytas į tris dalis, pavadintas Paslaptimis. Ypatingas šio filmo ryšys su vaizduojamuoju menu. Jo scenose žiūrovai atpažins ne vieną dailės šedevrą: Giovanni da Fiesoles (Beato Angelico) „Apreiškimą“, Raffaello „Kristaus atsimainymą“, Leonardo da Vinci „Paskutinę vakarienę“, Rembrandto „Nuėmimą nuo kryžiaus“. Kai kurie epizodai filmuoti autentiškose istorinėse vietovėse – Egipte ir Palestinoje. Filmo premjera įvyko 1916 m. lapkričio 8 d. „Teatro Augusteo“ Romoje dalyvaujant karalienei Elenai ir kitiems garbiems svečiams. Filmas atgamintas ir rodytas 2000 m. Venecijos kino festivalyje.

 

Artėjančių šv. Velykų proga turime unikalią galimybę šį filmą pamatyti ir Vilniuje. Ir ne šiaip pamatyti, o čia pat įgarsintą vargonais. Renginį parėmė Italų kultūros institutas Vilniuje.

 

Vargonais gros Domenico Tagliente – originaliais kūrybiniais sumanymais garsėjantis vargonininkas, improvizatorius, kompozitorius, muzikologas. Jis gastroliuoja visoje Europoje, yra surengęs rečitalių Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Švedijoje, Monake bei Ispanijoje. Jis nuolat dalyvauja vargonų muzikos festivaliuose: Zalcburgo, Avinjono, „Bachfest“ Leipcige, „Musikfestspiele“ Sarbriukene, „Santa Maria del Fiore“ Florencijoje, Vienos vargonų muzikos koncertuose ir kt. 2008 m. grojo Kristupo vasaros festivalyje Lietuvoje.

 

D. Tagliente studijavo vargonus, kompoziciją ir muzikologiją Austrijoje ir Italijoje, įgijo magistro laipsnius. Šiuo metu dėsto vargonus ir kompoziciją Monopolio Nino Rotos konservatorijoje Italijoje, 2007 ir 2008 m. buvo kviestinis profesorius Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete; vedė meistriškumo kursus Vilniuje, Veimare, Londone, Poznanėje; skaito paskaitas apie italų muziką.

 

D. Tagliente improvizuodamas įgarsina nebyliuosius kino filmus, pavyzdžiui, režisieriaus Giulio Antamoro „Kristų“ (1916), režisieriaus Ruperto Julianio „Operos fantomą“ (1925), kuria muziką kinui ir televizijai. Jis dažnai improvizuoja šiuolaikinės muzikos festivaliuose, o vargonų muziką derina su elektronine.

 

Renginio Filharmonijoje pradžia – 19 val. Daugiau informacijos www.filharmonija.lt.

 

LNF inf.


„7 meno dienos“ Nr.13 (981), 2012-03-30

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti