Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Fagoto muzikos kompaktinė plokštelė


Kronika


7MD informacija

Share |
2009 m. pabaigoje pasirodė Lietuvos kompozitorių fagoto muzikos kompaktinė plokštelė, kurią įrašė ir išleido fagotininkas Andrius Puplauskis.

Jis yra Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro solistas, fagotų grupės koncertmeisteris, dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Andrius Puplauskis kartu su pianistu Daumantu Kirilausku yra vieni ryškiausių Lietuvos muzikų, savo sričių virtuozai. Muzikantai yra pelnę nemažai respublikinių ir tarptautinių konkursų diplomų, medalių, apdovanoti Prezidento Valdo Adamkaus garbės raštais.


Fagotas - unikalus pučiamasis muzikos instrumentas, nuo XVI a. pamažu įsiliejęs į Europos muzikinę kultūrą. Lietuvoje profesionali fagoto mokykla pradėjo veiklą 1923 metais. Vieni pirmųjų lietuvių kompozitorių solinių kūrinių fagotui - tai Juozo Karoso Siuita ir Balio Dvariono Tema ir variacijos, parašyti 5-ajame dešimtmetyje. Deja, iki šiol fagotas lietuvišku repertuaru pasigirti negali - kūrinių parašyta labai nedaug.


Plokštelėje užfiksuoti kūriniai labai skirtingo laikotarpio ir stilistikos. Tačiau čia surinkti geriausi ir įdomiausi, atspindintys kompozitorių ir atlikėjų požiūrį į šį instrumentą, jo galimybes. Ši pirma lietuviškos fagoto muzikos kompaktinė plokštelė nušviečia dar neilgą, bet svarbų fagoto gyvavimo Lietuvoje laikotarpį. Kartu tai ir paskata kompozitoriams kurti naujus, kokybiškus, vertus tarptautinio dėmesio kūrinius.


Kompaktinėje plokštelėje įrašyti Vytauto Mikalausko, Algimanto Bražinsko, Vytauto Barkausko, Balio Dvariono, Vaidos Striaupaitės-Beinarienės kūriniai. Daugiau informacijos apie kompaktinę plokštelę galima rasti Muzikos informacijos ir leidybos centre (A. Mickevičiaus g. 29) Vilniuje.


„7MD“ inf.

 

*  *  *


„7 meno dienos“ Nr.1 (877), 2010-01-08

Versija spausdinimui

Komentarai

RhlroPIBtqEMxGA, 2011-10-23 09:22

Unaparlleled accuracy, unequivocal clarity, and undeniable importance!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti