Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Keturiolikti „Sugrįžimai“


Anonsas


7 MD

Share |
Smuikininkas Raimondas Butvila
Keturioliktą pavasarį atkeliauja tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai“, o su juo į gimtinę bent trumpam sugrįžta po pasaulį išsibarstę Lietuvos muzikai.

Šiemet į šventę, kuri prasidės balandžio 4 d. ir baigsis gegužės 15 d., iš 10 šalių atvyks 12 svetur gyvenančių ar studijuojančių mūsų tėvynainių ir 3 jų kolegos užsieniečiai. Aštuoniolikoje festivalio koncertų svečiams talkins per 20 Lietuvos muzikų.

 

Šiųmetis festivalis klausytojams pasiūlys platų spektrą įvairios muzikos. Iš Vokietijos sulauksime pianistų Andriaus ir Sandros Urbų, pelniusių ne vieną tarptautinių ir nacionalinių konkursų apdovanojimą. Jie ir pradės Lietuvos muzikų rėmimo fondo rengiamą festivalį.

 

Belgijoje gyvenančio jaunosios kartos kompozitoriaus Vykinto Baltako muzika skambėjo Londone, Paryžiuje, prestižiniame Berlyno festivalyje, jis yra apdovanotas tarptautiniu Claudio Abbado kompozicijos prizu, kaip dirigentas dirbęs su Bavarijos, Berlyno ir Kelno radijo simfoniniais orkestrais. Šių metų festivalyje V. Baltako muzika skambės ir Lietuvos klausytojams.

 

Studijas Ženevos aukštojoje muzikos mokykloje tęsianti bei Briuselyje besitobulinanti 2010–2011 m. tarptautinių konkursų laureatė Agnė Keblytė mus užlies arfos garsais. Su ja drauge koncertuos tarptautinių konkursų laureatė smuikininkė Austėja Juškaitytė, šiuo metu studijuojanti Danijos Karališkoje akademijoje.

 

Vilma Rindzevičiūtė-Zbinden – tarptautinių fortepijoninių duetų Lietuvoje, D. Britanijoje, Belgijoje laureatė, vedusi meistriškumo pamokas Štutgarto valstybinėje aukštojoje muzikos ir scenos meno mokykloje bei G. Verdi konservatorijoje Milane, nuo 2009 m. gyvenanti Šveicarijoje, atvyksta su savo vyru ir scenos partneriu Danieliu Zbindenu.

 

Violončelininkas Vytautas Sondeckis, koncertavęs Amerikos, Kanados, Japonijos, Kinijos bei daugelio Europos šalių salėse, šiuo metu aktyviai prodiusuoja elektroninę muziką. Su juo drauge atvyksta solistė Verenė Andronikof ir pianistas Olafas Silberbachas.

 

Festivalyje susitiksime su profesionaliu fagotininku, kompozitoriumi ir pedagogu Žilvinu Smaliu, nuo 2008 m. dirbančiu Santjago (Čilė) filharmonijos orkestro fagotų grupės koncertmeisteriu, kelių Santjago universitetų dėstytoju.

 

Smuikininkas Raimondas Butvila, kaip pats sakosi, po aštuoniolikos koncertinės ir pedagoginės veiklos metų Venesueloje, visam laikui grįžta į Lietuvą.

 

Fleitininkas Vytenis Gurstis, studijuojantis Karališkojoje muzikos akademijoje Londone, aktyviai koncertuoja, yra dalyvavęs tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, JAV, D. Britanijoje, Lenkijoje, Ukrainoje ir kitur.

 

Aktyviai šalies muzikiniame gyvenime dalyvauja vargonininkas Robertas Lamsodis, gyvenantis ir dirbantis Norvegijoje. 2010 m. ketvirtajame Juozo Naujalio jaunųjų vargonininkų konkurse jis laimėjo III premiją ir Lietuvos muzikų sąjungos prizą už geriausią privalomo kūrinio (J. Naujalio „Malda“) atlikimą.

 

Šv. Elžbietos bažnyčios Melvilyje (JAV) muzikos direktorius Virginijus Barkauskas puoselėja lietuvišką kultūrą ir supažindina užsienio klausytojus su lietuvių kompozitorių kūriniais. Nuo 1992 m. gyvena Niujorke, daug koncertuoja JAV ir Kanadoje. Surengė rečitalius „Alice Tully Hall“, „Lincoln Center“ Niujorke, Baltimorės, Vašingtono, San Fransisco katedrose, Valparaiso universitete Indianoje, Baltų festivalyje Bostone.

 

„Sugrįžimų“ metu bus surengtas operos solistės Salomėjos Valiukienės-Nasvytytės kūrybos vakaras.

 

Koncertuose susitiksime ir su muzikais iš Lietuvos: M.K. Čiurlionio kvartetu, Liudu Norvaiša, Joana Gedmintaite, Marta Lukošiūte, Ramūnu Urbiečiu, Laura Zigmantaite, Simona Liamo, Aušra Liutkute, Robertu Beinariu, Viktorija Marija Zabrodaite, Juste Gelgotaite, Vaidriumi Smilinsku, Aušra Banaityte, Aleksandru Vizbaru, Egle Andrejevaite ir kitais. „Sugrįžimų“ koncertai vyks Taikomosios dailės muziejuje, Vilniaus rotušėje, Stasio Vainiūno namuose, Vilniaus paveikslų galerijoje, Lietuvos nacionalinėje bei Kauno filharmonijoje, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, Marijampolės šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje.

 

LMRF inf.


„7 meno dienos“ Nr.13 (981), 2012-03-30

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti