Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Trumpesnis, bet vis dar gyvuojantis Vilniaus festivalis


7MD informacija

Share |
Kiek daugiau nei po mėnesio Vilniuje prasidės tradicinis kasmetinis, jau tryliktasis Vilniaus festivalis, kurio programa žiniasklaidos atstovams buvo pristatyta balandžio 20 d. surengtoje spaudos konferencijoje.

Šių metų festivalis vyks gegužės 28 – birželio 6 d., programoje numatyti septyni koncertai. Kaip žinia, Vilniaus festivalis šiais metais trumpesnis, bet festivalio meno vadovas Gintautas Kėvišas džiaugėsi, kad šiuo ne itin lengvu metu, praradus ilgamečius rėmėjus, festivalis vis dėlto tęsiasi ir toji graži tradicija, gimusi 1997 m., bus išlaikyta. Kalbėdamas apie šių metų festivalio „veidą“ G. Kėvišas teigė, kad bus žvelgiama į kitas nei įprasta geografines platumas ir kad festivalio programoje dominuos Rytai.

 

Meno vadovas sakė, kad Filharmonijos salėje jau buvo galima išgirsti nemažai geriausių Europos orkestrų bei itin stiprių atlikėjų, todėl dabar esanti palanki proga atsisukti į Rytus ir atrasti dar neatskleistus orkestrus, dirigentus bei atlikėjus ir pasiklausyti jų interpretuojamų klasikinių vakarietiškų kūrinių. Vienas tokių – tai Inčono (P. Korėja) filharmonijos simfoninis orkestras. Taip pat programoje dominuoja Serbija, Bosnija, Kroatija – įdomios kultūros ir Lietuvai dar neatrastos šalys, kurios, anot festivalio organizatorių, puikiai tinka naujai intriguojančiai pažinčiai.

 

Bene ryškiausias šių metų festivalio svečias – pianistas Grigorijus Sokolovas (Rusija). Šis muzikas itin atsakingai ir kruopščiai renkasi repertuarą, atlieka tik apie 30 koncertų per metus. Pasak Nacionalinės filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, į Lietuvą jis vyksta noriai, ne tik koncertuoti, bet ir pamatyti jaunystėje lankytas vietas. G. Sokolovo atliekamoje programoje skambės J.S. Bacho, J. Brahmso ir R. Schumanno kūriniai.

 

Nors šių metų Vilniaus festivalis gerokai kuklesnis, išlaikydamas ilgametes tradicijas jis pristato ne tik klasikinę, bet ir džiazo muziką. Šį kartą džiazo sričiai atstovaus beveik 20 metų gyvuojantis Briuselio džiazo orkestras, vadovaujamas dirigento ir saksofonininko Franko Vaganée.

 

Bene vienintelis dalykas, kurio šį kartą Vilniaus festivalis dėl lėšų stygiaus turėjo visiškai atsisakyti – tai lietuviško kūrinio premjera. Abu festivalio atstovai su nostalgija prisiminė puikius, specialiai festivaliui per pastaruosius dešimt metų sukurtus kūrinius. Festivalio meno vadovas žadėjo tokios puikios tradicijos ilgam neapleisti ir, vos tik pagerėjus finansinei situacijai, sugrąžinti šį prioritetą į Vilniaus festivalį.

 

Ištikimus festivalio lankytojus turėtų pradžiuginti žinia, kad į Vilniaus festivalio koncertus bus galima įsigyti abonementus su 30 arba 40 proc. nuolaida.



„7 meno dienos“ Nr.16 (892), 2010-04-23

Versija spausdinimui

Komentarai

uHuXJMmskmLtwVNWH, 2012-01-08 13:07

This is a really inteillgent way to answer the question.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti