Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TARP DISCIPLINŲ

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos paroda „Bendrabūtis“


Skelbimas


7 MD

Share |
„Bendrabūtis”
Nuo lapkričio 17 d. (ketvirtadienio) 18 val. buvusioje spaustuvėje veikiančiose „Commune ART“ kūrybinėse dirbtuvėse (Paribio g. 12, II aukšto kairėje salėje) vyks paroda-eksperimentas „Bendrabūtis“, kurioje pristatomi keliolikos Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narių parodai pasiūlyti kūriniai.

LTMKS įsikūrimą ir kitimą per dvidešimt jos veiklos (ir sąstingio) metų būtų galima palyginti su įsikėlimu į naujai pastatytą bendrabutį, kuriame idealus ir bendras idėjas laikui bėgant keitė ir slegianti buitis, ir naujos bendro entuziazmo bangos, atsitrenkiančios į individualius charakterius, poreikius ir nusivylimą. Siekdami užsitikrinti socialines garantijas, kurias turėjo sovietmečiu įkurtos ir šaknimis į kultūros sistemą įaugusios dailininkų ar fotomenininkų sąjungos, ryžtingi jauni kūrėjai įsteigė savo demokratišką instituciją, irgi – kiek ironiškai – pavadintą „sąjunga“. Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga oponuoti turėjo kam, tad bendros idėjos iš viešų erdvių įsiveržė ir į buitį, tiksliau, į „Butus“ (1999), vėliau, kiek aprimusios, nusėdo individualiose studijose, o bendruomeniškumą kuriam laikui pakeitė tarpasmeniniai santykiai. Naują entuziazmo bangą sukėlė radikalus vidinės valdžios struktūros pasikeitimas ir su juo į bendra būtį suplūdę nauji jauni kūrėjai, genami beveik identiškų tikslų, kaip ir sąjungos įkūrėjai prieš du dešimtmečius. Nemokamai dalinamų kūrybinių erdvių ir galimybių reanimuoti pradinę viziją, besisukančią utopijos orbitoje, euforiją prigesino jas apraizgęs politinis voratinklis.

 

Paroda-eksperimentas, atsižvelgiant į pirminius Sąjungos idealus ir dabartinę jos situaciją, sudaryta totalitarinės demokratijos principu: menininkai buvo kviečiami siūlyti vieni kitų sukurtus ar tik projektuotus, tačiau kolegai nupasakotus darbus, trumpai ar išsamiai apibūdinant pasirinkimo priežastį. „Bendrabūtyje“ sutikusių dalyvauti menininkų skaičius bei patys kūriniai tampa savotiškais daugybę narių vienijančios sąjungos būsenos simptomais, taip pat dar kartą atkreipia dėmesį į „tarpdiscipliniškumo“ termino vartojimo ir supratimo paradoksus Lietuvoje.

Parodai pasirinkta erdvė – kvazibaltas kubas pramoninėje aplinkoje – prisiliečia ir prie utopijos sąvokos, visuomet levituojančios greta besikuriančių bendruomenių, bendrų kūrybinių idealų ir ateities projektų.

 

Lygiaverčiais eksperimento dalyviais tampa tiek pasiūlyti, tiek siūlantys menininkai, tapę parodos bendrakuratoriais. Dalyvių sąraše yra Aistis Baltušnikas, Jurga Barilaitė, Darius Bastys, Saulius Dirsė, Rokas Dovydėnas, Mindaugas Gapševičius, Linas Jablonskis, Evaldas Jansas, Dainius Liškevičius, Gintaras Makarevičius, Robertas Narkus, Paulina Eglė Pukytė, Kęstutis Šapoka, Marta Vosyliūtė, Jonas Zagorskas. Parodos koordinatorė Neringa Černiauskaitė, LTMKS pirmininkas Vytautas Michelkevičius.

 

Paroda-eksperimentas veikia iki lapkričio 20 d.


„7 meno dienos“ Nr.40 (962), 2011-11-11

Versija spausdinimui

Komentarai

or3YyIMET2, 2015-09-21 17:55

Daugumos bienalėje daauavlyjnčių užsienio svečių darbai yra labai žemo meninio ir profesinio lygio.Tiesiog vaikų rankų darbų būrelio lygmens. O ir jų asmeninės istorijos visai nemeniškos ir net neįdomios. Eilinį kartą nusivyliau bienalės parodomis, nežiūrint visų organizatorių pastangų.Gal geriau pasikviesti daugiau artimesnio užsienio gerų dailininkų. Kodėl tiek mažai priimama dailininkų iš Lietuvos? Juk daug puikių ir ne tik sostinėj, o tai tie patys ir tie patys vardai. Nusibodo..Juk tuščios galerijų sienos. Eini, eini, kol surandi kokį pasiklydusį ar kur nors užkištą darbą.Gal rengėjams reikėtų pagalvoti ne apie autorių geografiją ir kiekybę, o ir apie tikro tekstilės meno tapatybę ir darbų kokybę. Ačiū už Maximo Lauros parodėlę. Ji viena verta visos bienalės.Sėkmės nenuskęsti rankų darbelių lygmeny.

uGPgzGIHXKyly, 2012-02-16 08:54

Most help articles on the web are inaccurate or incoheernt. Not this!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti