Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Žiūrėjimas į save


Paroda „XXI a. autoportretas“ galerijoje „Arka“


Ugnė Bužinskaitė

Share |
Parodos „XXI a. autoportretas“ ekspozicijos fragmentas Nuotrauka iš „7md“ archyvo
Parodos atidaryme apsilankiau suintriguota pavadinimo – „XXI a. autoportretas“.

Joje eksponuotis buvo kviečiami skirtingų sričių menininkai, o norinčiųjų dalyvauti, pasirodo, tikrai netrūko. Ilgose baltose salėse eksponuojami ir jaunųjų menininkų darbai, ir, pavadinkime, profesionalų kūryba. Kuratorių pasirinkta tema aktuali ir, matyt, artima kiekvienam, savo atspindį reginčiam kone kasdien, todėl nežinau, ar tik mane, ar ir kitus ji taip sudomino. Iš parodos upratau tik viena – čia tikra sumaištis.

 

Bendras įspūdis apie parodą sugraudino. Dabarties menininkai (gerai, kad ne visi) tokie sutrikę, išsibarstę, ieškantys ir, panašu, vis nerandantys. Negi žaibiškas greitis, pastovios vietos nebuvimas, materialėjimas privedė mus prie tokio sumišimo? Ko tik nemačiau parodoje – buvo Sigito Laurinavičiaus pikselinis „Autoportretas“, akį prikaustančios Vidmanto Gerulaičio aliuzijos į matytus motyvus („Autoportretas rugių lauke Van Gogui“), Valdo Pukevičiaus keramikinės geometrinės formos, išskaidančios atvaizdą iki neatpažįstamo, ekspresyvūs, skirtingas nuotaikas ir akimirkas išreiškiantys trys Ričardo Bartkevičiaus autoportretai, deformacijos, stilizacijos Algirdo Boso skulptūroje. Apima nuojauta, kad autoportretais stengiamasi ne atsiskleisti, parodyti dalelę savęs, o prisidengti, užsislėpti.

 

Autoportretų meistras Žygimantas Augustinas ir jo kaip visada (tariu su džiaugsmu) „augustiniško“ braižo psichologiniai autoportretai „Ekstremal“, „Cloned“ atstovauja tapybiškam realizmui. Čia anatomijos išmanymas, sumišęs su atgrasia deformacija, yra tarp realumo ir nerealumo. Drobėse puikiai regimas asmenybės pažeidžiamumas, įkalinimo ne savo kūne arba dirbtinėje aplinkoje pojūtis. Taip ir norisi paklausti, ką tu veiki tame naro kostiume?!

 

Gyvenimiškas problemas autoportrete įamžina Arūnė Tornau. „Autoportrete“ (2006–2011 m.) figūra suskaidyta – veidas realistiškas, o kūnas paskendęs fone ir atpažįstamas tik iš ryškiau parausvintų tonų, tarsi skelbiančių apie gyvo kūno šilumą. Atgaiva po daugybės komplikuotų autoportretų buvo paprastas, nieko drastiško neteigiantis, tiesiog svajingas Indrės Martinkienės „Autoportretas“ (2011 m.). Jo priešingybė – Ričardo Rickevičiaus instaliacija „Emocijų kaita“, kurioje realistiškai, kiekvienam šiuolaikiniam žmogui suprantamai pateiktas psichozinių išraiškų kratinys. Skirtingi veidai, ne visi vienodai malonūs, verčia susimąstyti apie save.

 

Išmintimi dvelkia galerijos siena, skirta jau išėjusiesiems – Raimundo Sližio „Ruduo“ (2006 m.), Romualdo Kuncos autoportretas, Algio Skačkausko paskutinis „Nebaigtas autoportretas“, rodomas drauge su ankstyvesniu (1977 m.) autoportretu. Šalimais – Barto Polonskio instaliacija „Aš esi tu“. Manau, kad geras menas turi būti arba estetiškas ir verčiantis susimąstyti, arba šokiruojantis ir verčiantis susimąstyti. Barto instaliacija mane šokiravo. Visą kelią galerijos salėmis eidama galvojau, kaip keista, kai kažkieno portretas, sunkiai persmelkiantis žiūrovą žvilgsniu, verčia mąstyti apie save ir ieškoti atsakymų į sau rūpinčius klausimus, o ne koncentruotis į pavaizduotą asmenybę. Vis dėlto autoportrete, matyt, svarbiausia individualumas, kuris parodoje „XXI a. autoportretas“ jaučiamas kiekviename kūrinyje, kad ir kokiomis priemonėmis šis būtų įgyvendintas.

 

Paroda veikia iki rugsėjo 13 d.

Galerija „Arka“ (Aušros vartų g. 7, Vilnius)

Dirba antradienį–penktadienį 12–19 val., šeštadienį 12–16 val.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.31 (953), 2011-09-09

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

NVFOMveOyVJPteLKoW, 2012-06-06 01:37

This website makes thnigs hella easy.

qKVByyVCugkPDlfvuG, 2011-10-23 07:03

If I communicated I could thank you euognh for this, I'd be lying.

rubininke, 2011-09-15 21:57

o Arka tai savame stiliuje - JOMARKELIS
ir dar jaunas rasytojas puldineja. Patyre jau tingi bartis, nes reakcijos jokios.

rubininke, 2011-09-15 21:56

man tai neaisku ar patiko ar nepatiko paroda

sveikinu autore, 2011-09-15 11:24

jeigu kritikuojamieji plustasi - garantuotas pozymis, kad rasynys - super!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti