Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Puotos kada nors baigsis


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Visada svajojau būti gangsteriu“
„Pas mus linksma ir įdomu! Mes suteikiame eterį kiekvienam norinčiam. Pas mus apskritai nėra aktorių atrankos. Kiekvienas suvaidins vaidmenį! Pasirink ir nusipirk savo! Mes nesirenkame aktorių - tai jūs išsirenkate ir nusiperkate mylimus vaidmenis! Mes parodysime Jus, o Jūs parodysite savo talentą Rusijai.“

 

Tai tikrai ne balandžio 1-osios pokštas, o naujas vieno Rusijos televizijos kanalo projektas. Tokia savotiška kino karaokė. Jis vadinasi „Mano vaidmuo kine“, filmavimas jau prasidėjo. Premjera numatoma balandžio 4-ąją. Projekto rengėjai siūlo suvaidinti mėgstamų filmų epizodus. Sąrašas ilgas: „Dvylika kėdžių“, „Čiapajevas“, „Aukso veršis“, daug kitų sovietmečiu sukurtų filmų ir net „Leninas 1918 metais“. Beje, Lenino vaidmeniui jau pasisiūlė 6 kandidatai. Dalyvavimas filmavime kiekvienam dalyviui gali atsieiti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių dolerių, o Lenino vaidmuo - iš brangiausių, jis kainuoja du tūkstančius dolerių. Projekto režisierius Valerijus Belovas tvirtina, kad filmuodami jie stengiasi sekti originalais - panašios dekoracijos ir mizanscenos, visai kaip originalių filmų, tik montažas labiau pritaikytas prie šiuolaikinio žiūrovo ritmų. Savo vaidmenį režisierius suvokia taip: „Klasika liks klasika, mes niekad nepakeisime filmų šedevrų, kurie jau nufilmuoti ir kuriuos myli liaudis. Mūsų projektas skirtas žmogui. Jis gali pabandyti įgyvendinti savo svajonę ir patekti į epizodą, kurio originaliame filme niekad nesuvaidintų.“

 

Įtariu, kad ir Lietuvos televizijos elgiasi panašiai, tik aktoriai mėgėjai jų projektuose vaidina patys save - politikus, verslininkus, elitą ir žvaigždes. Vaidina taip pat mėgėjiškai, kaip ir rusų projekto dalyviai. Kita vertus, save vaidinti daug sunkiau.

 

Esu senamadiškas, todėl vis dar mėgstu profesionalų kiną. Laimė, jo vis dar galima pamatyti, tik ne taip dažnai, kaip kadaise. Pinigai, skirti filmams įsigyti, matyt, atsiduria apsukrių lietuviškų serialų kepėjų sąskaitose. Jie (serialai) dauginasi geometrine progresija, kurdami tikrąjį XXI a. lietuvių epą. Ar taip geriau mums, žiūrovams, labai abejoju, nors gal geriau epas apie Šepučius nei tokio pat meninio lygio epas apie Žalgirio mūšį.

 

Kelios rekomendacijos tiems, kuriems „Kino pavasaris“ jau baigėsi ir tęsiasi gyvenimas prie televizoriaus. Elissos Down filmas „Juodas balionas“ (LTV, balandžio 2 d. 23.05) kažkuriame festivalyje buvo apdovanotas žiūrovų prizu, todėl darau išvadą, kad tai bus gana jausmingas kūrinys. Jis pasakoja apie berniuką Tomą, kuris nori tik vieno - turėti normalią paauglystę. Jam trukdo brolis autistas. Tomas nesupranta, kad tik susitaikęs su brolio liga jis gaus, ko nori.

 

Svajonės kartais pildosi. Samuelio Benchetrit 2007 m. filme „Visada svajojau būti gangsteriu“ (LTV, 3 d. 22.15) daug personažų, ir beveik visi jie nevykėliai. Kalbėdamas apie filmo atsiradimą, režisierius sako norėjęs sukurti intymų, pigų, kuo platesniems žiūrovų sluoksniams skirtą, bet meniškai ir techniškai ambicingą filmą. Tokį, kokius 7-ajame dešimtmetyje kurdavo italai. Kitas Benchetrit įkvėpimo šaltinis buvo Martinas Scorsese. Pirmoji jo filmo „Geri vyrukai“ frazė ir tapo Benchetrit kūrinio pavadinimu. Filme vaidina daug prancūzų žvaigždžių, tarp jų ir gražioji Anna Mouglalis, kuri, pasirodo, sugeba vaidinti ir komedijoje.

 

Kai kasdien girdime žinias iš arabų šalių, bus įdomu prisiminti Peterio Bergo 2007 m. filmą „Karalystė“ (LNK, 3 d. 21 val.). Jo veiksmas nukels į Saudo Arabiją. Čia įvyko kruvinas antiamerikietiškas teroro aktas ir kol Vašingtonas sprendžia, ar galima įsikišti nepažeidžiant teritorinio suverenumo, FTB agentas ir dar trys jo specialiojo būrio nariai vyksta į Saudo Arabijos karalystę išsiaiškinti, kas yra teroristų „smegenys“. Režisierius sako filmo idėją brandinęs nuo 1996-ųjų ir norėjęs parodyti, kaip dviejų skirtingų kultūrų žmonės - arabai ir amerikiečiai - gali bendradarbiauti, kai jų tikslas - kovoti prieš religinį ekstremizmą. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Jamie Foxxas ir Jennifer Garner, o Saudo Arabija buvo filmuojama Arizonoje, dykumoje, kur temperatūra pakildavo iki 46 laipsnių karščio.

 

Priartėjęs prie penkiasdešimties metų Stevenas Soderberghas neseniai pareiškė pasitraukiąs iš kino ir skirsiąs gyvenimą tapybai. Siūlau prisiminti vieną geriausių jo filmų - 2000 m. sukurtą „Narkotikų kelią“ (TV3, 3 d. 22.30). Tai filmas apie kovos su narkotikais kasdienybę JAV ir Meksikoje (nors „Narkotikų kelio“ pagrindas - 1989 m. sukurtas britų miniserialas). Soderberghas rodo skirtingus šios kovos eilinius - teisėjus, policininkus, narkotikų prekeivius, į jų gaujas infiltruotus agentus. Filme daug personažų, įsimena Michaelo Douglaso, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones, Jameso Brolino personažai. Beje, Soderberghas buvo ir filmo operatorius: Peteris Andrews - vienas iš jo gausių pseudonimų.

 

Dar vienas šios savaitės filmas, kurio titruose Michaelo Douglaso pavardė, yra Haraldo Zwarto „Naktis Makulo bare“ (LNK, 4 d. 22.30). Sinefilai, be abejo, ras daug panašumų tarp klasikinio Akiros Kurosawos filmo „Rasiomonas“ (1950) ir šios juodosios komedijos, nes abiejuose filmuose skirtingi personažai pasakoja apie tą patį įvykį, tik kitaip. Zwarto filme trys vyriškiai - barmenas (Matt Dillon), jo brolis advokatas (Paul Reiser) ir detektyvas (John Goodman) įsimyli tą pačią lemtingą moterį (Liv Tyler). Kiekvienas jų pasakoja savo istoriją skirtingiems žmonėms - žudikui, psichologei, kunigui. Bet visos istorijos, kaip supratote, baigiasi panašiai.

 

Visos istorijos baigiasi vienodai, ypač jei jose sugebame atpažinti save. 1967 m. Čekijoje kurta Milošo Formano komedija „Gaisrininkų puota“ (LTV2, 2 d. 23 val.) gali nuskambėti pranašiškai net mūsų dienomis. Provincija, gaisrininkų balius, gražuolės rinkimai, apdovanojimai už gyvenimo nuopelnus - girdėta, tiesa? Tai matome beveik kasdien. Tik Formanas dar parodys, kaip baigiasi šios linksmybės.

 

Jūsų -

Jonas Ūbis


„7 meno dienos“ Nr.13 (935), 2011-04-01

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti