Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

50 centų už keiksmažodį


Hailee Steinfeld apie darbą „Tikro išbandymo“ aikštelėje


Kora Ročkienė

Share |
„Tikras išbandymas“
Pagrindinį Metės vaidmenį brolių Coenų filme „Tikras išbandymas“ atlikusi trylikametė Hailee Steinfeld buvo nominuota „Oskarui“ ir sulaukė daugybės pagyrimų. Apie tai, kaip jai sekėsi filmavimo aikštelėje, Hailee papasakojo lenkiško „Newsweek“ kino kritikui Krzysztofui Kwiatkowskiui. Pokalbį pateikiame sutrumpintą.

Vesterno žanras, regis, nelabai tinka šių dienų pasauliui. Tau trylika metų. Ar kinas apie laukinius Vakarus tau kažką sako? 

 

Prieš kurį laiką jis man buvo visai svetimas. Paaugliams skirta kultūra koncentruojasi beveik išimtinai į tai, kas yra čia ir dabar. Bet darbas „Tikro išbandymo“ aikštelėje mane pakeitė. Išmokau susitapatinti su žmogumi, gyvenusiu kitoje tikrovėje. Bet pirmiausia turėjau suprasti paauglę, kuri nusprendė atkeršyti už tėvo mirtį. Jos ryžtas man artimas. Viskas keičiasi, bet užsispyrimas, su kuriuo mano amžiaus žmonės siekia tikslo, nesikeičia niekad. Aš bet kokia kaina siekiau šio vaidmens.

 

Ar anksčiau buvai mačiusi brolių Coenų filmus?  

 

Žinojau, kas yra Coenai, bet tik prieš filmavimą pasižiūrėjau visus jų filmus. Namuose neturiu meniškos aplinkos. Tėvas yra kūno rengybos treneris, mama - interjerų dekoratorė. Kinu susidomėjau būdama aštuonerių, nes pusbrolis vaidino reklamoje, o draugė - mėgėjiškame teatre. Supratau, kad tas pasaulis man yra prieinamas. Tėvai mane nusiuntė į metinius vaidybos kursus, kad įsitikinčiau, ar tikrai gerai jausiuosi scenoje ar priešais kino kamerą. Man tai patiko, todėl mama surado agentę ir asmeninį vaidybos mokytoją.

 

Ar jaudinais, eidama į tokių kino meistrų atranką?  

 

Aišku, kad jaučiausi nedrąsiai. Bet manau, kad aktorių atranka - natūralus kelias į profesiją. Buvau gerai pasirengusi ir perėjau visus tris atrankos etapus. Nors vėliau, kai sužinojau, jog vaidinsiu „Tikrame išbandyme“, ilgai negalėjau susigyventi su ta mintimi.

 

Kaip rengeisi vaidmeniui?  

 

Kažkada mokiausi joti, tai man nebuvo problema. Bet bijojau šaudyti iš revolverio. Tris savaites tėvas kasdien vedžiojo mane į šaudyklą. Keliolika dienų prieš prasidedant filmavimui Coenai pakvietė aktorius į repeticiją. Kalbėjomės apie tai, kaip įsivaizduojame savo personažus.

 

Kaip prisimeni filmavimą?  

 

Tris su puse mėnesio filmavome nuošaliose vietovėse, kur nebuvo interneto ir mobiliojo telefono ryšio. Jaučiausi visiškai atskirta nuo pasaulio. Didmiesčių paauglėms tai retai pasitaiko. Be to, buvo ekstremaliai šalta ir vėjuota arba pragariškai karšta. Bet tai taip pat gera patirtis.

 

Kaip su tavimi dirbo broliai Coenai?  

 

Visada kartu! Jiems net nereikia kalbėtis, ir taip vienas žino, ką galvoja kitas. Aikštelėje jie niekad nesėdi režisierių kėdėse. Visada šalia aktorių, pasirengę jiems padėti. Jie visai nesielgė su manimi kaip su kvailu vaiku. Nesistebiu, kad jie davė visišką laisvę Jeffui Bridgesui - jis didis aktorius. Bet jie įdėmiai klausėsi ir mano pastabų. Tikrai. Jaučiausi dalyvaujanti filmo kūrimo procese.

 

O kiti aktoriai? Ar tau patarinėjo?  

 

Joshas Brolinas, Mattas Damonas ir Jeffas Bridgesas turi dukras, tad į mane žiūrėjo šiek tiek tėviškai. Patarinėjo, rūpinosi, kad neperšalčiau ir neperkaisčiau. Daugiausia scenų vaidinau su Jeffu. Jis pasakojo anekdotus apie laikus, kai vyksta filmo veiksmas, arba istorijas, kurios leido man geriau suprasti Metės jausmus. Mane erzino tik jų keiksmažodžiai. Liepiau jiems mokėti po 50 centų už kiekvieną vulgarizmą, jie taip pat liepė mokėti, kai pasakydavau „I like it“ („man patinka“). Surinkome 300 dolerių. Perdavėme juos labdarai.

 

„Tikras išbandymas“ atnešė tau šlovę, „Oskaro“ nominaciją ir kontaktus. Ar įsivaizduoji save po kelerių metų?  

 

Norėčiau išsaugoti entuziazmą ir vaidinti toliau. Bet man tik trylika, viskas dar gali pasikeisti.

 

Parengė K. R.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.9 (931), 2011-03-04

Versija spausdinimui

Komentarai

HwfGTxnynzOg, 2011-06-23 07:13

You’re on top of the game. Thanks for srhanig.

Saulius M., 2011-03-07 15:51

Ačiū už įdomų interviu!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti