Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Paskelbti šiųmečiai Europos kino akademijos apdovanojimų nominantai


Kronika


7 MD

Share |
„Medus“
Praėjusį savaitgalį Europos kino akademija paskelbė kūrinius ir autorius, pretenduojančius į šių metų apdovanojimus. Jie bus įteikti iškilmingoje ceremonijoje gruodžio 4 d. Taline.

Geriausio 2010 m. Europos filmo apdovanojimui pristatyti: turkų režisieriaus Semiho Kaplanoglu filmas „Medus“ („Bal“). Filmas šiemet jau apdovanotas Berlyno kino festivalio „Auksiniu lokiu“, jį galės pamatyti ir „Scanoramos“ žiūrovai. Antrasis nominatas - Kanuose prizą šiemet pelnęs prancūzų režisieriaus Xavier Beauvois „Žmonės ir dievai“ („Des Hommes et des dieux“), pasakojantis apie islamiškoje Afrikos dalyje įsikūrusius vienuolius. Į geriausio metų filmo apdovanojimą taip pat pretenduoja Izraelio režisieriaus Samuelio Maozo filmas „Libanas“ („Lebanon“) - šis Venecijos festivalio laureatas rodytas šių metų Kauno kino festivalio programoje. Taip pat nominuotas ir „Kino pavasario“ pristatytas argentiniečio Juano Jose Campanellos filmas „Paslaptis jų akyse“ („El secreto se sus ojos“, Ispanija, Argentina), kuriam šiemet jau atiteko geriausio užsienio filmo „Oskaras“. Dar vieną pristatytą filmą - Fatih Akino „Virtuvę sielai“ („Soul Kitchen“, Vokietija) - taip pat rodė „Kino pavasaris“, jį galima pasižiūrėti ir kino teatruose. Į nominantų šešetą pateko Romano Polanskio filmas „Vaiduoklis“ („The Ghost Writer“). Berlinalėje už geriausią režisūrą apdovanotas filmas, kurį jau galėjo pasižiūrėti ir lietuvių žiūrovai, šiemet sulaukė daugiausia Europos kino akademijos nominacijų. Polanskis pristatytas ir geriausio režisieriaus apdovanojimui. Kartu su juo nominuoti S. Kaplanoglu, S. Maozas, prancūzas Olivier Assaysas („Carlos“), italas Paolo Virzi („Pirmas gražiausias dalykas“, „La prima cosa bella“).

 

Į geriausios Europos aktorės vardą pretenduoja: Zrinka Cvitešiã („Kelyje“, „Na putu“), Sibel Kekilli („Kai mes išeinam“, „Die Fremde“), Lesley Manville („Kitais metais“, „Another Year“), Sylvie Testud („Lurdas“) ir Lotte Verbeek („Nieko asmeniško“). Apdovanojimui už geriausią vyro vaidmenį pristatyti: Jakobas Cedergrenas („Submarinas“), Elio Germano („Mūsų gyvenimas“, „La nostra vita“), Ewanas McGregoras („Vaiduoklis“), George Pistereanu („Jei noriu švilpti, švilpiu“, „Eu cand vreau sa fluier, fluier“) ir Luisas Tosaras („Celė 211“, „Celda 211“).

 

Už geriausią scenarijų nominuoti: Jorge Guerricaechevarrîa ir Danielis Monzónas („Celda 211“), Robertas Harris ir Romanas Polanskis („Vaiduoklis“), Samuelis Maozas („Libanas“), Radu Mihaileanu („Le Concert“).

 

Į Carlo Di Palmos prizą geriausiam operatoriui pretenduoja: Giora Bejachas („Libanas“), Caroline Champetier („Žmonės ir dievai“), Pavelas Kostomarovas („Kaip aš praleidau šią vasarą“) ir „Medaus“ operatorius Barisas Ozbiceras.

 

Kiek anksčiau buvo paskelbti trys geriausio dokumentinio filmo apdovanojimo nominantai: Januso Metzo „Armadillo“ (Danija, Švedija), Patricio Guzmãno „Šviesos nostalgija“ („Nostalgia de la luz“, Prancūzija, Vokietija, Čilė) ir Joonaso Berghällo ir Mikos Hotakaineno „Gyvenimo garai“ („Miesten vuoro“, Suomija, Švedija).

 

Pagal Europos kino akademijos inf.


„7 meno dienos“ Nr.40 (916), 2010-11-12

Versija spausdinimui

Komentarai

rySMyGShSBxKzDthkMm, 2012-06-08 06:25

Domantas Lapkritis 15 d, 2010Kalbant apie savanorystės naudą, reiktų žvelgti ir į mažiau apčiuopiamus, bet tiek pat vengritus dalykus:- savirealizacija- pažintys ir bendravimas su įdomiais žmonėmis- patirtis darbui (pvz dirbant NVO)Taip, Lietuvoje savanorystės apibrėžimas labai siauras. Savanorystė tai ir neatlygintinas dalyvavimas vasaros vaikų stovykloje, ir gitaros pamokos, ir nemokamos konsultacijos tavo idėjas ginančios NVO darbuotojams (taip, prie NVO gali prisidėti ne tik moksleiviai/studentai). JAV savanorystė vykdoma net politikoje: savanoriai po specialių mokymų eina pas žmones ir kalbina juos balsuoti už jiems patinkantį kandidatą. Ir tai tikrai daug stipriau, nei milijoninės reklaminės kampanijos TV Teisinis sąvokos apibrėžimas, žinoma, svarbu, bet dar svarbiau šviesti žmones, kaip gi ta savanorystė atrodo išties. Pagal kitą mano matytą tyrimą (jei labai reiktų bandyčiau rasti), Lietuvoje kada nors savanoriavę yra netoli 40 proc. Dar tiek norėtų savanoriauti. Iš tų norinčių nemaža dalis to nedaro todėl, kad nežino kur kreiptis arba mano, kad jau bus nenaudingi o čia jau tik info sklaidos problema!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti