Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Naujasis sezonas LNOBT


Kronika


7 MD

Share |
Operos ir baleto teatro scenos rekonstrukcija
Pasitikdamas naująjį, jubiliejinių metų sezoną, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pakvietė žurnalistus į spaudos konferenciją, kurioje pristatė artėjančio sezono pakeitimus ir staigmenas, pademonstravo rekonstruotų scenos mechanizmų galimybes.

Šie metai išskirtiniai Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui: švenčiame Lietuvos baleto 85-metį ir Lietuvos operos 90-metį. Šioms išskirtinėms progoms numatyti iškilmingi koncertai, į spektaklius kviečiami pasaulinio garso atlikėjai.

 

Baleto šventė prasidės ypatinga dovana žiūrovams – LNOBT scenoje nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 2 d. kviečiame į Baleto savaitės spektaklius. Net 4 vakarus Lietuvos baleto mėgėjai galės gėrėtis išskirtiniais LNOBT baleto trupės repertuaro perlais, spektakliuose šoks svečiai – garsiausių pasaulyje baleto meno centrų, Maskvos didžiojo teatro ir Sankt Peterburgo Marijos teatro baleto trupių pagrindiniai, geriausieji solistai. Tai Olesia Novikova ir Leonidas Srafanovas, Anastasija ir Denisas Matvijenkos iš Sankt Peterburgo Marijos teatro, taip pat Lietuvos publikai puikiai pažįstamas solistas iš Maskvos didžiojo teatro Nikolajus Tsiskaridzė su savo partnere Svetlana Lunkina. Gruodžio 4 d. rodome „Kopeliją“, istorinį Lietuvos baletui spektaklį, pradėjusį Lietuvos baleto raidą 1925 metais. Pastatymas, kurio premjera įvyko šiemet, gegužės pabaigoje, išskirtinis teatro repertuare. Šį kartą įkūnytas Kirilo Simonovo, tačiau spektaklio siela neabejotinai yra visame pasaulyje žinomas kūrėjas, dailininkas Mihailas Šemiakinas.

 

Didžioji Operos šventė prasidės ypatingomis dovanomis žiūrovams – LNOBT scenoje spalio 30 d. pirmą kartą Nepriklausomoje Lietuvoje ir vienintelį kartą Baltijos kraštuose koncertuos Niujorko filharmonijos orkestras, pagal įvairius reitingus pasaulyje užimantis 2–3 vietas, diriguos jo meno vadovas Alanas Gilbertas. Lapkričio 2 d. F. Chopino ir R. Schumanno kūrinius LNOBT scenoje skambins turbūt garsiausias šiuo metu pasaulio pianistas Evgenijus Kissinas. Gruodžio 1 d. Lietuvos opera rengia didžiulį, iškilmingą geriausių mūsų operos solistų, choro ir orkestro koncertą, o metų pabaigoje kviečiame į operos savaitę, kurioje šalia kitų garsių svečių turėsime progą išgirsti šiuo metu vieną garsiausių operos solisčių pasaulyje, Lietuvos operos ambasadorę pasaulio operos centruose – „La Scala“, „Metropolitan Opera“, Vienos „Staatsoper“ ir kitur, nuostabųjį sopraną Violetą Urmaną. Gruodžio 28 d. kartu su Badriu Maisuradze ji dainuos G. Verdi operoje „Likimo galia“, o Naujųjų metų vakarą, tikrąjį Lietuvos operos gimtadienį, operos teatras kviečia į išskirtinį, specialiai šiai progai parengtą Violetos Urmanos ir tenoro Alfredo Nigro koncertą. 

 

Deja, pasikeitus kūrėjų kūrybiniams planams, teko šiek tiek koreguoti LNOBT repertuarą. Vis dėlto teatro prioritetas neabejotinai yra publikos interesai, tad stengiamės kiek įmanoma sumažinti iškilusius nepatogumus dėl netikėtai pasikeitusio repertuaro. Lapkričio mėnesį planuota G. Verdi operos „Otelas“ premjera nukelta į kovo mėnesį, todėl keičiasi kai kurių spektaklių rodymo datos (žr. LNOBT interneto svetainę).

 

Spaudos konferencijoje taip pat buvo pademonstruotos naujos mūsų scenos techninės galimybės. Teatro scenos įrenginių techninis direktorius V. Vyskupaitis žurnalistams parodė įspūdingą scenos mašinerijos veiklą, kuri, anot daugelio pristatyme dalyvavusių žiniasklaidos atstovų, pati savaime buvo tarsi atskiras spektaklis.

 

LNOBT inf.


„7 meno dienos“ Nr.32 (908), 2010-09-17

Versija spausdinimui

Komentarai

pYtJSAHArTgOSKL, 2012-08-14 09:58

Liepa 22 d, 2009Matyt, tai ir gali būti vienintelis cizalivuotis žingsnis tai atsiprašymas. Nes jeigu Lietuva pradės deportuoti azerbaidžano piliečius sakydama, kad pastarijei pripažįsta kokią kitą valstybę, nes pas juos yra viza, tai bsu absurdas.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti