Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Apdovanotas lietuviškas filmas


Kronika


7MD informacija

Share |
Maratas Sargsyanas
Armėnų kilmės režisierius iš Lietuvos Maratas Sargsyanas pelnė net du prizus tarptautiniame kino ir muzikos festivalyje „Kustendorf“, sausio 13-19 d. vykusiame Serbijoje.

 

Trumpametražis filmas „Lernavan“ į konkursinę Emiro Kusturicos įsteigto festivalio programą buvo išrinktas iš 350 trumpų filmų ir rungėsi su 28 jaunųjų kino kūrėjų juostomis iš viso pasaulio. Festivalio uždarymo ceremonijoje „Lernavan“ apdovanotas spaudos žiuri ir „Bronzinio kiaušinio“ prizais.

 

„Kustendorf“ festivalis jau trečius metus vyksta nedideliame Serbijos kaimelyje Mokra Gora. Pagrindinis šių metų festivalio svečias - aktorius Johnny Deppas, jam Emiras Kusturica tame pačiame kaimelyje atidengė paminklą. Festivalyje taip pat viešėjo Fatih Akinas, Elia Suleimanas, Pavelas Lunginas. Jaunieji kino kūrėjai beveik savaitę galėjo žiūrėti jų filmus, klausytis paskaitų ir neformaliai bendrauti.


Prieš metus LMTA režisieriaus diplomą įgijusio M. Sargsyano diplominis filmas „Lernavan“ 2009 m. festivalyje „Vilniaus kino šortai“ jaubuvo pripažintas geriausiu vaidybiniu filmu.


„Lernavan“ pasakoja apie tėvynės - tokios, kokią kadaise ją pažinojai, - paieškas. Filmo herojai tėvas ir sūnus ieško tėvo gimtinės Lernavan. Tačiau tokios vietos nėra ir niekas apie ją net negirdėjo. Po ilgos kelionės keistu autobusu tėvas su sūnumi atvyksta į vietą, kur nėra nei namų, nei žmonių, nei gamtos, nei žemės... Čia stovi tik balti, švarūs kaip dar neprirašytas lapas kalnai.


Įteikdama prizą spaudos žiuri pirmininkė Dubravka Lakic sakė, kad negalime vadintis žmonėmis ir pagrįsti savo egzistencijos šioje planetoje, jei bent kartą gyvenime nesame pasodinę medžio. Tai užuomina į poetinę vizualinę medžio prasmę, kuri parodyta trumpametražiame M. Sargsyano filme „Lernavan“.


Studijos „Monoklis“ inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.4 (880), 2010-01-29

Versija spausdinimui

Komentarai

pTzCfLlRSdHWkexZ, 2012-08-13 22:50

Namie turiu 2 akmeninius kiuvrkus, kažkada akmenis rinkdamas radau. Bet aš galvojau kad su tokiais kirvukais mūsų protėviai vienas kitam galvas skaldė

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti