Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Alternatyva komerciniam srautui


Naujojo Rusijos kino dienos „Skalvijoje“


7MD informacija

Share |
„Popierinis kareivis“
Gruodžio 4-10 d. kino centre „Skalvija“ jau ketvirtą kartą rengiamos Naujojo Rusijos kino dienos. Krizė pakoregavo šių metų programą - joje tik šeši filmai. Tačiau ir jie padės sužinoti apie meniškojo rusų kino būseną, nes ją vis dėlto apibūdina ne komerciniai filmai, kuriuos, beje, platina ir lietuvių multipleksai. Naujojo rusų kino dienos parodys tarptautiniuose kino festivaliuose gerai įvertintus filmus. Dalies jų autorių kūryba žinoma Lietuvoje, bet laukia ir kelios naujos pažintys.

Dienas šįvakar 19 val. atidarys Andrejaus Chržanovskio filmas „Pusantro kambario, arba Sentimentali kelionė tėvynėn“ („Poltory komnaty, ili sentimentalnoje putešestvije na Rodinu“, 2009). Šis filmas sukurtas poeto, Nobelio premijos laureato Josifo Brodskio autobiografinės esė motyvais. Filmo autoriai (scenarijų režisierius rašė kartu su Jurijumi Arabovu) nusprendė įsivaizduoti situaciją, kurios tikrovėje nebuvo: sovietmečiu iš gimtinės ištremtas Brodskis grįžta į Peterburgą susitikti su savo tėvais. Kūrėjai pasirinko ironiškos pasakos žanrą. A. Chržanovskis - vienas originaliausių rusų animatorių, sukūręs filmų apie Aleksandrą Puškiną ir jo kūrybą, todėl ir „Pusantro kambario, arba Sentimentali kelionė tėvynėn“ atsiranda animacinių ir dokumentinių intarpų. Filmas buvo kuriamas septynerius metus. Poetas plaukia į savo vaikystės šalį, nugalėdamas ne tik geografinius, bet ir laiko atstumus. Filme rodomi Brodskio biografijos faktai suteikia galimybę pasinerti į 6-ojo ir 7-ojo dešimtmečių SSSR, į „europietiškiausio“ rusų miesto Peterburgo atmosferą. Brodskį suvaidino Grigorijus Ditiatkovskis, jo tėvus - Alisa Freindlich ir Sergejus Jurskis.


Aleksejaus Germano jaunesniojo filmas „Popierinis kareivis“ („Bumažnyj soldat“, 2008) pernai Venecijoje buvo apdovanotas „Sidabriniu liūtu“ už geriausią režisūrą. Germanas jaunesnysis, kaip ir jo tėvas, stengiasi filmuose atkurti prarastą laiką. „Garpastume“ jis keliavo į 1914-ųjų Peterburgą, „Popierinis kareivis“ perkelia į 7-ojo dešimtmečio pradžią, į Kazachstaną, garsųjį Baikonuro kosmodromą, kuriuo kadaise didžiavosi sovietai. Filmo herojus yra pirmojo kosmonautų būrio gydytojas Danilas (Merabas Ninidzė). Įvykių fonas - pasirengimas žmogaus skrydžiui į kosmosą. Veiksmo laikas apibrėžtas gana konkrečiai - tai šešios 1961-ųjų savaitės, per kurias Danilas turi padėti išrinkti būsimą pirmąjį kosmonautą. Danilas išgyvena vidinį konfliktą - tarp sąžinės, dviejų jį mylinčių moterų (Čulpan Chamatova ir Anastasija Ševeliova) ir mokslininko pareigos. Germanui šiame filme rūpi suvokti ypatingą epochą ir sovietų inteligentų fenomeną. Šio fenomeno dalis, be abejo, yra ir režisieriaus tėvas.


Antono Čechovo apsakymo „Palata Nr. 6“ veiksmą režisierius Karenas Šachnazarovas („Kurjeris“) perkėlė į mūsų dienas. Vyriausiasis provincijos psichiatrinės ligoninės gydytojas Raginas aptinka, kad vienas jo pacientų Gromovas išsiskiria originaliu mąstymu ir savita psichologija. Kalbėdamasis su Gromovu, gydytojas ima suvokti pasaulio beprotystę ir netrukus pats pradeda parasti protą. Tačiau režisierius klausia, kas turi teisę spręsti, kur ta riba, už kurios prasideda pamišimas. Raginą suvaidinęs Vladimiras Iljinas šiemet buvo apdovanotas Tarptautinio Maskvos kino festivalio prizu geriausiam aktoriui.


Geriausiu šio festivalio filmu tapo Nikolajaus Dostalio „Petia pakeliui į dangaus karalystę“ („Petia po doroge v carstvije nebesnoje“, 2009). Filmas perkelia į 6-ąjį dešimtmetį, 1953-iuosius, kai netoli tuometinio Leningrado buvo statoma hidroelektrinė. Scenarijus sukurtas remiantis rašytojo Michailo Kurajevo romanu. Pagrindinio herojaus prototipas buvo milicininku apsimetinėjantis Kandalakšos gyventojas Petia Makarovas, kurį vietiniai vadino miestelio kvaileliu. Petia - Kandalakšos kunigaikštis Miškinas, o gal Forestas Gampas. Jis aklai garbina Staliną ir jo režimą. Petios istorijoje atsispindi kolektyvinė pasąmonė. Rusijoje visais laikais kvailelių stengtasi neskriausti, todėl miestelio gyventojai mielai dalyvauja „inspektoriaus Petios“ žaidime, nenujausdami, kad jis gali baigtis tragiškai. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Jegoras Pavlovas, Aleksandras Koršunovas, Romanas Malianovas, Svetlana Timofejeva-Letunovskaja.


Prieš porą metų „Titnagu“ įsimintinai debiutavusio Aleksejaus Mizgiriovo naujausias filmas „Būgnas būgnelis“ („Buben, baraban“, 2009) sugrąžino į didįjį ekraną vieną „perestroikos“ kino žvaigždžių Nataliją Negodą („Mažoji Vera“). Ji vaidina keturiasdešimt penkerių bibliotekos vedėją Katią. Moteris įsimyli jūreivį, bet šis ją palieka ir išeina pas geriausią Katios draugę. Bibliotekininkė paveldi tėvo butą ir yra pasirengusi atiduoti jį tam, kas nužudys mylimąjį atėmusią draugę... Negodos partneriai šiame filme - Dmitrijus Kuličkovas, Jelena Liadova ir Liubomiras Laucevičius. Lokarno festivalyje filmas šiemet buvo apdovanotas „Sidabriniu leopardu“.


Vienas skandalingiausių pastarųjų metų rusų filmų - Pavelo Bardino (garsaus animatoriaus Gario Bardino sūnus) debiutinė paradokumentinė juosta „Rusija 88“ („Rossija 88“, 2008). Filmo tarptautinė premjera įvyko šiųmetiniame Berlyno kino festivalyje, bet Rusijoje filmą buvo drausta rodyti, o vieno Sibire vykusio festivalio žiuri „nerekomenduota“ filmą apdovanoti prizu. Taip „Rusija 88“ tapo socialiniu įvykiu. Filmas pasakoja apie rusų fašistus. Pagrindinio personažo - maskviečio skustagalvio, pravarde Durklas, sesuo įsimyli vaikiną iš Kaukazo. Filmas sukurtas „dokumentinės dramos“ stiliumi, vaidybiniai epizodai montuojami su dokumentinėmis Maskvoje ir Pamaskvėje nufilmuotomis scenomis. Režisierius rodo savo personažų kasdienybę ir šventes, juodaodžių ir atvykėlių iš Vidurinės Azijos „medžioklę“ miesto gatvėse, muštynes, reklaminių neonacių videoklipų filmavimą, jų dainas. Beje, rusų fašistams skaičiai 88 reiškia nacių pasisveikinimą „Heil Hitler“.


„7md“ inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.44 (873), 2009-12-04

Versija spausdinimui

Komentarai

eaOXthRzQR, 2012-01-08 17:27

You've really helped me undersantd the issues. Thanks.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti