Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Festivalis „Gaida '09“ - šiuolaikinio miesto magija


Anonsas


7MD informacija

Share |
Spalio 24 d. prasideda jau devynioliktą kartą Vilniuje vyksiantis svarbiausias Lietuvoje šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“, kurio pasirinkta tema šįmet, Vilniui tapus Europos kultūros sostine, yra miestas. Festivalis prabils apie miestus, jų garsus, savitumus ir įvairias jų prasmes, inspiravusias garsius pasaulio kompozitorius bei nemažą būrį lietuvių muzikos kūrėjų.

 

Festivalio ašis - miesto sąveika su muzikine kūryba, o programoje - naujausi ir jau modernia klasika tapę kūriniai, kurių atsiradimą lėmė idėjos, susijusios su konkrečiu miestu ar abstrakčia urbanistine inspiracija, su tam tikru unikaliu miesto elementu ar fantazija trykštančia miesto vizija.


Devyniuose „Gaida '09“ koncertuose, vyksiančiuose kasdien spalio 24-31 d. įvairiose sostinės erdvėse, bus „girdimas“ ne tik Vilnius, bet ir kiti pasaulio miestai. Festivalio pradžios koncerte Nacionalinėje filharmonijoje, greta dviejų lietuvių kompozitorių (Egidijos Medekšaitės ir Remigijaus Merkelio) premjerų, Nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko, atliks įžymiojo šiuolaikinės muzikos meistro György Ligeti kūrinį „San Francisco Polyphony“ bei vieno iškiliausių šiandienos dirigentų ir pripažinimą pelniusio suomių kompozitoriaus Esa-Pekka Saloneno „Los Andželo variacijas“.

Tą pat vakarą į tradiciškai rengiamą fringe projektą pakvies kompozitoriai ir elektroninės muzikos atlikėjai Martynas Bialobžeskis ir Jonas Jurkūnas, kurie „Piano.lt“ salėje drauge su džiazo atlikėjais Kęstučiu Vaiginiu (saksofonai), Andre Pabarčiūte, Daumantu Slipkumi (fortepijonai) bei „Diissc Orchestra“ pateiks trijų dalių muzikinę fikciją „I AM“ gyviems ir kompiuteriniams garsams.


Festivalio nuolatinis siekis atrasti naujas erdves šiuolaikinei muzikai bus įgyvendintas ir šiemet: net keturis vakarus festivalio koncertai vyks naujoje kultūrinio sostinės kraštovaizdžio erdvėje - Nacionalinėje dailės galerijoje.

Iš viso festivalyje nuskambės 16 lietuvių autorių kūrinių, iš kurių 11 sukurti festivalio „Gaida“ užsakymu, taip pat 15 užsienio kompozitorių opusų, daugelis kurių Lietuvoje bus atlikti pirmą kartą. Tarp lietuvių autorių kūrinių, greta koncertų salių „senbuvių“ (Broniaus Kutavičiaus, Osvaldo Balakausko, Anatolijaus Šenderovo) kompozicijų, išgirsime ir pastaruoju metu ne taip dažnai atliekamų kompozitorių (Nomedos Valančiūtės, Algimanto Kubiliūno, Remigijaus Šileikos) opusus.


Festivalį „Gaida“ rengia VšĮ „Vilniaus festivaliai“ kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga.

 

Festivalio inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.37 (866), 2009-10-16

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti