Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Strazdo eilėraščių pamatymai


Premjera


7MD informacija

Share |
Teatro LĖLĖ nuotrauka
Savo šešių Strazdo eilėraščių („Giesmė apie siratas“, „Gegužėlė“, „Kiškis“, „Strazdas“, „Giesmė apie vardą Marijos“, „Sielianka aušra“) pamatymus A. Bagočiūnaitė-Paukštienė surinko į vieną reginį „Pasvydo“.

Po tokiu skundu turbūt pasirašytų ne vienas poetas: „Laedet animam meam vita mea“ (lot. „žeidžia mano sielą mano gyvenimas“). Bet lietuvių literatūros istorijoje ši frazė prilipusi prie kunigo ir poeto Antano Strazdo (1760-1833) legendos. Graži siela, gyvenimo sužeista, magnetizmo turi daugiau nei nesužeistosios. Labai gražios ir labai sužeistos sielos trauka įveikia šimtmečius.

 

Pirmojo lietuviškų eilėraščių rinkinio „Giesmės svietiškos ir šventos“ (1814) autoriaus gyvenimo nuotrupos ir keletas eilėraščių pagavo ir naujam kūriniui inspiravo ne vieną lietuvių menininką. Prie tokių „pagautųjų“ nuo šiol reikia priskaičiuoti ir Vilniaus teatro „Lėlė“ dailininkę Aušrą Bagočiūnaitę-Paukštienę.

 

Iki šiol dirbusi su režisieriais Rimu Driežiu, Algiu Mikučiu, Nijolė Indriūnaite (tolimesnėje praeityje ir su Henriku Vancevičium, Alge Savickaite), sukūrusi scenografiją ir lėles daugeliui „Lėlės“ spektaklių (taip pat šio teatro fasado figūrėles bei besisukančią ir švelniai tvinksinčią širdį molinėje krūtinės dėžutėje), 2007 m. apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“, Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė poeto Strazdelio (ir kunigo Antano Drazdausko) buvo išvesta iš tos užuovėjos, kurią teikia spektaklio dailininko vieta, paliekanti pagrindinę atsakomybę už spektaklio visumą režisieriui.

 

Savo šešių Strazdo eilėraščių („Giesmė apie siratas“, „Gegužėlė“, „Kiškis“, „Strazdas“, „Giesmė apie vardą Marijos“, „Sielianka aušra“) pamatymus A. Bagočiūnaitė-Paukštienė surinko į vieną reginį „Pasvydo“. Muziką parašė Faustas Latėnas, eilėraščius skaito Dalius Butkus, vaidina Vilius Kirkilionis, Nijolė Indriūnaitė, Elvyra Latėnienė ir Sigita Mikalauskaitė. Spektaklis, skirtas suaugusiems ir vyresniųjų klasių moksleiviams, balandžio 11 d. bus rodomas 12 ir 14 val., o nuo gegužės mėnesio - vakarinių spektaklių laiku, 18 val., Vilniaus teatro „Lėlė“ Mažojoje salėje.

 

Vilniaus teatro „Lėlė“ inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.14 (843), 2009-04-10

Versija spausdinimui

Komentarai

aeMLqhoWxtNVBMFJoXW, 2012-01-08 21:19

Begun, the great internet edcuatoin has.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti