Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Lenkų filmų savaitė


Susitikimai su nauju ir senu kinu


7MD informacija

Share |
„Širdis ant delno“
Šiandien Vilniuje prasideda jau devintą kartą rengiama lenkų kino savaitė. Jos rengėjas Lenkų kultūros institutas Vilniuje šiemet nusprendė susieti programą su 440-osiomis Liublino unijos metinėmis. Todėl savaitės programoje bus galima pamatyti ne vieną anksčiau sukurtą istorinę juostą.

Festivalį atidarys Jerzy Hoffmano filmas „Ugnimi ir kalaviju“ (1999), su žiūrovais susitiks filmo režisierius Jerzy Hoffmanas. Savaitė pristatys visą pagal Henryko Sienkiewicziaus istorinius romanus sukurtą režisieriaus trilogiją - taip pat ir filmus „Tvanas“ (1969) bei „Ponas Volodyjevskis“ (1974). Bus proga susitikti ir su vieną pagrindinių vaidmenų šiuose filmuose sukūrusiu garsiu lenkų aktoriumi Danieliu Olbrychskiu.

 

Istorinė tema visada buvo svarbi lenkų kine. Savaitės programoje atsidūrė ir du svarbūs lenkų kino istorijai filmai. Tai pernai mirusio lenkų kino klasiko, vieno vadinamosios Lenkų mokyklos kūrėjų Stanislawo Ruzewicziaus „Vesterplatė“ (1969). Filme iškyla vienas pirmųjų 1939-aisiais prasidėjusio Antrojo pasaulinio karo epizodų. Ryszardo Bugajskio filme „Tardymas“ („Przesluchanie“, 1982) rodomas vienas juodžiausių pokario laikotarpių, kai persekiotas kiekvienas žmogus, įtartas nelojaliu komunistams elgesiu. Pagrindinė filmo herojė yra dainininkė, kuri nenori tapti skundike ir atsiduria kalėjime. Krystyna Janda meistriškai perteikia savo herojės pragaro ratus. Vieną epizodinių vaidmenų šiame beveik dešimt metų draustame filme sukūrė režisierė Agnieszka Holland.

 

Svarbius naujausios Lenkijos istorijos momentus primins dokumentiniai filmai. Maciejaus Drygaso „Išgirskite mano šauksmą“ („Uslyszcie moj krzyk“, 1991) jau galima laikyti šiuolaikinės dokumentikos klasika. Tai - unikali 1968 m. įvykusio viešo susideginimo, kurio niekas nepastebėjo, rekonstrukcija. Mareko Tomaszo Pawùowskio filmas „Bėglys“ („Uciekiner“, 2006) pasakoja apie Kazimierzą Piechowskį, 1942 m. surengusį sėkmingą pabėgimą iš Aušvico. Vieno kontroversiškiausių šiuolaikinių lenkų kūrėjų Marcino Koszaùkos filmas „Būtis“ („Istnienie“, 2007) užfiksavo aktoriaus Jerzy Nowako pasirengimą mirčiai.

 

Naujausių vaidybinių filmų programoje išsiskiria ne viename tarptautiniame kino festivalyje apdovanotas bei Gdynės lenkų filmų festivalio žiūrovų prizą pelnęs Dorotos Kędzierzawskos filmas „Laikas mirti“ („Pora umierac“, 2007). Tai pasakojimas apie seną moterį, kuri iki pat paskutinių gyvenimo akimirkų nesugeba susitaikyti su tikrove ir nori išsaugoti savarankiškų sprendimų teisę, įgyvendinti senas svajones. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrusiai Danutai Szaflarskai Gdynėje buvo įteiktas ir prizas geriausiai aktorei. Vėliau aktorė buvo apdovanota ir „Auksiniu ereliu“. Viename pirmųjų lenkų pokario vaidybinių filmų „Uždraustos dainos“ suvaidinusi dabar į dešimtą dešimtį įkopusi aktorė savo teatro karjerą pradėjo Vilniuje 1939-aisiais.

 

Vienas palankiausiai lenkų kritikų įvertintų pastarųjų metų filmų - Jaroslawo Sypniewskio ir Jaceko Filipiako „Svarbiausias liudytojas“ („Úwiadek koronny“, 2007) taip pat perkels į šių dienų Lenkiją. Tikrų faktų įkvėptas filmas pasakoja apie jausmų galią blogio pasaulyje. Pagrindiniai filmo herojai - prieš mafiją pasirengęs liudyti gangsteris ir žurnalistas. Jų likimus susieja meilė tai pačiai moteriai. Pagrindinius vaidmenis sukūrė populiarūs lenkų aktoriai Pawelas Malaszynskis, Robertas Więckiewiczius, Arturas Zmijewskis, Malgorzata Foremniak.

 

Naujų vaidybinių lenkų filmų programa šįkart primins populiariojo kino galimybes. Tai filmai, skirti pirmiausia televizijos žiūrovams. Vieną tokių „žiūroviško kino“ pavyzdžių siūlo Wojciechas Adamczykas. Filmas „Vilkynės ranča“ („Ranczo Wilkowyje“, 2007) išaugo iš populiaraus serialo „Ranča“. Šįkart kaimo, kuriame įsikūrė lenkų kilmės amerikietė Liusi, gyventojus sujaudins žinia apie naują atvykėlį - buvusį „amerikonės“ vyrą. Filmo pristatyti į Vilnių žada atvykti aktorius Cezary Zakas, ir filme, ir seriale vaidinantis du nesutaikomus priešus - brolius dvynius kunigą ir seniūną.

Dar vieną pagyvenusios moters istoriją papasakos Izabelos Szylko filmas „Patikima sistema“ („Niezawodny system“, 2008). Filmo herojė (kadaise labai populiari kino ir teatro aktorė Alina Janowska) nuo jaunų dienų negali atsispirti lošimo aistrai. Ji net užstato prabangų vėrinį - didžiosios savo gyvenimo meilės prisiminimą. Kai vėrinys atsiduria aukcione, moteris nusprendžia padaryti viską, kad jį atgautų. Pakeliui ji padeda ir kitai lošimo aukai - jaunam vyriškiui.

 

Naujausias pasaulyje pripažinto meistro Krzysztofo Zanussi filmas „Širdis ant delno“ („Serce na dloni“, 2008) - satyrinė komedija. Jos herojus yra turtuolis Konstantinas (ukrainiečių aktorius Bohdanas Stupka yra vaidinęs ne viename lenkų filme). Turtuolis įsitikinęs, kad viską galima pirkti ir parduoti. Sužinojęs, kad neišgyvens, jei jam nepersodins naujos širdies, turtuolis nusprendžia ją nusipirkti. Geriausiai Konstantinui tiktų nusižudyti nusprendusio nevykėlio jaunuolio širdis. Jaunuolis dar dvejoja... „Širdyje ant delno“ nusifilmavo daug televizijos serialuose išpopuliarėjusių lenkų žvaigždžių - Maciejus Zakolcielny, Borysas Szycas, Agnieszka Dygant, Szymonas Bobrowskis, Marta Ýmuda Trzebiatowska, taip pat skandalingoji popdainininkė Doda. Lenkijoje filmas sulaukė labai prieštaringų, net priešiškų vertinimų.

 

Pastaraisiais metais Lenkijoje labai populiarios romantinės komedijos, kurių autoriai - lenkų kinematografininkai. Filmų herojai, stilius ir temos atrodo tarsi persikėlę į ekraną iš spalvotų žurnalų puslapių.

 

Szymono Jakubowskio „Kaip gyventi“ („Jak zyc“, 2008) - iš tokių. Jo herojus Kuba yra paprastas vaikinas. Jis neskuba gyventi, dirba bare ir neturi didelių planų. Bet gyvenimas mėgsta siurprizus. Kubai toks siurprizas bus gražuolė Eva, vieną dieną pranešusi, kad laukiasi...

 

Jaunųjų ir mažųjų žiūrovų taip pat laukia įspūdinga animacinių, televizijos ir vaidybinių filmų programa, kurios puošmena - pernai prestižine „Emmy“ premija apdovanotas Andrzejaus Maleszkos „Stebuklų medis“.

 

„7md“ inf.

„7 meno dienos“ Nr.8 (837), 2009-02-27

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

TqkKPCuiuzPbZcuf, 2011-05-03 06:54

You’re on top of the game. Thanks for shairng.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti