Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Kazio Venclovo skulptūrinis objektas „Kilimėlis"


Kronika


7MD informacija

Share |
Kazys Venclovas. „Kilimėlis". 2008 m.
Autorės nuotr.


Dailės galerija „Dalia" nuo 2008 m. puoselėjo idėją ir vykdė meninį projektą „Horizontai".


Tikslas - suformuoti ir sukurti visiškai naują ir netikėtą kultūros ir meno erdvę - skverą su skulptūromis Žirmūnuose (Žirmūnų ir Kareivių g. sankirtoje). Siekiamam tikslui įgyvendinti, galerijos kvietimu profesionalus skulptorius Kazys Venclovas specialiai šiai vietai sukūrė skulptūrinį objektą „Kilimėlis".

 

Šis kūrinys - unikalus ir novatoriškas skulptūrinis sprendimas: pradedant idėja ir baigiant plastiniu sprendimu, medžiagos panaudojimo galimybėmis, technologija. Skvere dominuojantis darbas išsiskiria ir dydžiu - 400 x 400 x 12. Metalinis skulptūrinis objektas įgyvendintas pagal realaus kilimo fotografiją. Autorius pirminį piešinį kompiuteriu pavertė trafaretiniu vaizdu ir išpjaustė kiaurapjūviu (rankinis pjaustymas plazma) geležinėje 6 mm storio plokštėje.

Kūrinio idėjos ašis - tai lietuviškoje kaimo aplinkoje paplitusi interjero detalė - ant sienos kabinamas pramoniniu būdu pagamintas dažytas kilimėlis, vaizduojantis elnius ir atspindintis jų turėtojų grožio sampratą. K. Venclovo sukurtas darbas - tai tokio kilimėlio kopija-piešinys, padidintas iki 4 metrų ir virtęs geležiniu ažūriniu skulptūriniu objektu. Kaip teigia autorius, „elniai turėjo didelę reikšmę lietuvių pasaulėžiūroje, elnias minimas seniausiose liaudies dainose, kaip kosmologinis gyvūnas, išreiškiantis pasaulio sandarą. Iki šiol elnias - taurumo, grožio, gamtos vitališkumo simbolis."

Neatsitiktinai skulptūriniam objektui „Kilimėlis" menininkas pasirinko reklaminio stendo tūrį. Tai prasminis ir sąmoningas kūrinio formos sprendimas, kvestionuojantis populiarią kultūrinę tradiciją. Menininkas kvestionuoja visas vertybes: tradicines, kultūrines, dvasines ir materialiąsias. Kūrinys turi provokuojančios ironijos potencialą, jis kelia diskusiją, kas yra grožis, kičas, menas ir kaip populiariosios kultūros įvaizdžiai veikia mūsų sąmonę.


Vaida Ščiglienė

„7 meno dienos“ Nr.44 (826), 2008-12-05

Versija spausdinimui

Komentarai

LzcbPZVU, 2011-06-24 01:35

Super informative wriitng; keep it up.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti