Kazio Venclovo skulptūrinis objektas „Kilimėlis"

7MD informacija
Dailės galerija „Dalia" nuo 2008 m. puoselėjo idėją ir vykdė meninį projektą „Horizontai".


Tikslas - suformuoti ir sukurti visiškai naują ir netikėtą kultūros ir meno erdvę - skverą su skulptūromis Žirmūnuose (Žirmūnų ir Kareivių g. sankirtoje). Siekiamam tikslui įgyvendinti, galerijos kvietimu profesionalus skulptorius Kazys Venclovas specialiai šiai vietai sukūrė skulptūrinį objektą „Kilimėlis".

 

Šis kūrinys - unikalus ir novatoriškas skulptūrinis sprendimas: pradedant idėja ir baigiant plastiniu sprendimu, medžiagos panaudojimo galimybėmis, technologija. Skvere dominuojantis darbas išsiskiria ir dydžiu - 400 x 400 x 12. Metalinis skulptūrinis objektas įgyvendintas pagal realaus kilimo fotografiją. Autorius pirminį piešinį kompiuteriu pavertė trafaretiniu vaizdu ir išpjaustė kiaurapjūviu (rankinis pjaustymas plazma) geležinėje 6 mm storio plokštėje.

Kūrinio idėjos ašis - tai lietuviškoje kaimo aplinkoje paplitusi interjero detalė - ant sienos kabinamas pramoniniu būdu pagamintas dažytas kilimėlis, vaizduojantis elnius ir atspindintis jų turėtojų grožio sampratą. K. Venclovo sukurtas darbas - tai tokio kilimėlio kopija-piešinys, padidintas iki 4 metrų ir virtęs geležiniu ažūriniu skulptūriniu objektu. Kaip teigia autorius, „elniai turėjo didelę reikšmę lietuvių pasaulėžiūroje, elnias minimas seniausiose liaudies dainose, kaip kosmologinis gyvūnas, išreiškiantis pasaulio sandarą. Iki šiol elnias - taurumo, grožio, gamtos vitališkumo simbolis."

Neatsitiktinai skulptūriniam objektui „Kilimėlis" menininkas pasirinko reklaminio stendo tūrį. Tai prasminis ir sąmoningas kūrinio formos sprendimas, kvestionuojantis populiarią kultūrinę tradiciją. Menininkas kvestionuoja visas vertybes: tradicines, kultūrines, dvasines ir materialiąsias. Kūrinys turi provokuojančios ironijos potencialą, jis kelia diskusiją, kas yra grožis, kičas, menas ir kaip populiariosios kultūros įvaizdžiai veikia mūsų sąmonę.


Vaida Ščiglienė

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.