Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Lietuviškas akcentas muzikos festivalyje Čekijoje


informacija 7MD

Share |
Iš kairës: Liudas Mockūnas, Agnė Gregorauskaitė, Kaspar Zehnder, Vladimiras Tarasovas, Vitezslav Mikeš, Anatolijus Šenderovas
Lapkričio 12-19 d. Čekijoje, Hradec Kralovėje, vyko 4-asis šiuolaikinės muzikos festivalis „Hudebni Forum", skirtas posovietinių šalių mūsų dienų muzikai.

Tarp atlikėjų - Tatjana Grindenko (smuikas), Iva Bittova (kontraltas), Davidas Geringas (violončelė), kompozitorius ir pianistas Vladimiras Martynovas, Vladimiras Tarasovas (perkusija), Liudas Mockūnas (saksofonas), Hradec Kralovės filharmonijos simfoninis orkestras, dirigentas Kasparas Zehnderis iš Šveicarijos, Maskvos šiuolaikinės muzikos ansamblis, vadovaujamas Jurijaus Kasparovo, kamerinis orkestras „Berg", vadovaujamas Andreaso Weiserio.

Festivalio programoje - Alfredo Schnittke's, Edisono Denisovo, Valentino Silvestrovo, Jurijaus Kasparovo, Georgo Pelecio, Ašoto Zohrabjano, Dmitrijaus Janov-Janovskio, Antono Safronovo ir Aleksandro Ščetinskio muzika.

Festivalio atidarymas buvo skirtas vien Lietuvos muzikai. Skambėjo Onutės Narbutaitės Antroji simfonija, Anatolijaus Šenderovo kūrinio „Skambi naktis... Ir žalios pušys skrenda..." versija dviem džiazo muzikantams ir simfoniniam orkestrui ir Vladimiro Tarasovo „Summit" perkusijai ir simfoniniam orkestrui. Atlikėjai - V. Tarasovas (perkusija), L. Mockūnas (saksofonas), Hradec Kralovės filharmonijos simfoninis orkestras, diriguojamas K. Zehnderio.

Mintimis apie festivalio programos lietuviškąją dalį pasidalino renginio sumanytojas ir vienas iš įkvėpėjų, gerai žinantis Lietuvos muziką ir, beje, puikiai kalbantis lietuviškai muzikologas Vitezslavas Mikešas: „Mūsų festivalis jau ketvirtasis. Jis nėra didelis - tik penki koncertai, bet jame dalyvauja aukščiausios klasės muzikai - ir atlikėjai, ir kompozitoriai. Esu buvęs Lietuvoje, gerai žinau lietuvišką muziką, todėl buvo iš ko rinktis. Mes atrinkome Onutės Narbutaitės Antrąją simfoniją - labai įdomų ir sudėtingą kūrinį. Jai buvo skirta visa antra festivalio atidarymo koncerto dalis. O pirmoje kaip kompozitorių ir atlikėją norėjome pristatyti Vladimirą Tarasovą. Skambėjo jo kūrinys „Summit" („Susitikimas") perkusijai ir simfoniniam orkestrui. Tai labai efektingas neilgas kūrinys, sukurtas dar 1988 metais - tais pačiais metais, kai vyko Ronaldo Reagano ir Michailo Gorbačiovo susitikimas... Beje, 2003 m. šis kūrinys skambėjo Sankt Peterburge, Marijos teatro orkestrui dirigavo pats Valerijus Gergijevas.

Kitas kūrinys, kuris skambėjo festivalio atidarymo metu, buvo Anatolijaus Šenderovo „Skambi naktis... ir žalios pušys skrenda...". Tai nepaprasto grožio kūrinys, įkvėptas M.K. Čiurlionio dailės ir poetės Lacrimos poezijos. Šio kūrinio originalioji versija yra balsui ir simfoniniam orkestrui (š.m. balandžio mėnesį jis skambėjo Vilniuje ir Kaune, Irenos Milkevičiūtės jubiliejiniame koncerte, - red. past.). Mes pasiūlėme A. Šenderovui sukurti šio kūrinio versiją dviem džiazo muzikantams - V. Tarasovui ir L. Mockūnui. Gimė labai įdomus derinys klasikiniam šiuolaikiniam orkestrui ir dviem improvizuojantiems džiazo muzikantams, kurių improvizacijas valdo kompozitorius, surašydamas būtinus melodinius arba ritminius fragmentus, nurodantis dermę, bet palikdamas daug laisvės. Puikus jų partneris buvo šveicarų dirigentas K. Zehnderis, kuris meistriškai „laviravo" tarp kruopščiai surašytos simfoninės ir improvizuojamos muzikos. Kūrinį sudaro 12 dalių, jam skambant dideliame ekrane pasirodavo M.K. Čiurlionio paveikslų, kurie inspiravo poetės Lacrimos poeziją, vaizdai. Juos lydėjo keli poetiniai Lacrimos žodžiai čekų kalba. Visa tai paliko labai didelį įspūdį ir publika negailėjo aplodismentų. Į koncertą atvyko ir Lietuvos ambasados Čekijoje atsakingi darbuotojai - ministrė patarėja Irena Valainytė ir 3-asis sekretorius Vytas Babravičius. Koncertas buvo tiesiogiai transliuojamas per čekų radiją „Vltava" visai Europai.

Kitą dieną džiazo virtuozai V. Tarasovas ir L. Mockūnas surengė solinį koncertą, o V. Tarasovas dar grojo su garsiu Maskvos kompozitoriumi V. Martynovu, atliko jų abiejų kompoziciją.

Festivalio baigiamasis koncertas buvo skirtas A. Schnittke's kūrybai. Buvo atlikti du jo monumentalūs kūriniai - kantata „Seid nüchtern und wachet..." ir Koncertas violončelei ir simfoniniam orkestrui, kurį įspūdingai atliko Davidas Geringas kartu su Hradec Kralovės filharmonijos simfoniniu orkestru, diriguojamu Peterio Vrabelio.

Jau galvojome apie 5-ąjį festivalį. Manome, kad jame irgi bus pristatyta lietuviška muzika."

Įspūdžiais apie festivalį pasidalijo ir kompozitorius A. Šenderovas: „Tai buvo tikrai įdomus ir reikšmingas festivalis - vien atlikėjų pavardės jau rodo kontekstą, kuriame skambėjo mūsų muzika. Filharmonijos salė išsiskiria savo fantastiška akustika (man net rodė specialią studiją apie šios salės akustikos savybes), pakeliama scena, specialus apšvietimas, kuris pritaikomas išstudijavus kūrinio partitūrą... prisimenu įspūdingą O. Narbutaitės simfonijos finalo trimito solo, kai trimitininkas staiga buvo išskirtas šviesos spinduliu. Puikus dirigentas K. Zehnderis, kuriam rūpėjo kiekvienas muzikos niuansas. Ir, žinoma, žmonės - festivalio siela V. Mikešas, su kuriuo kalbėjome tik lietuviškai, Marekas Hrubecky, Marcela Jakubovska... Atmosfera, kurioje vyko pasiruošimas koncertui, be abejonės, atsiliepė pačios muzikos skambėjimui - publikos reakcija buvo entuziastinga. Buvome pagerbti Lietuvos ambasados atstovų atvykimu į mūsų koncertą. Dar viena iš šio festivalio staigmenų man asmeniškai - V. Tarasovo, kurio muziką seniai pasaulyje atlieka garsūs muzikantai, bet kuris Lietuvoje nėra žinomas kaip kompozitorius, įspūdingas kūrinys „Summit", nepaprastai tikęs festivalio atidarymo koncerto pradžiai."

„7 meno dienos“ Nr.42 (824), 2008-11-21

Versija spausdinimui

Komentarai

UFHOckDruSqwu, 2011-06-24 02:46

This has made my day. I wish all ptosings were this good.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti