Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Stasio Baro jaunųjų dainininkų konkursas


Kronika


7MD informacija

Share |
Prieš porą savaičių Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įvyko Stasio Baro vokalistų konkursas, kuriame dainavo aštuoni jaunieji solistai.

 

Atkūrus ryšius su išeivijos muzikais, žymus lietuvių tenoras Stasys Baras (Baranauskas) ne kartą buvo atvykęs į Lietuvą ir įsteigė premiją reguliariai rengiamo jaunų dainininkų (vyrų) konkurso nugalėtojui. Įvertinant S. Baro nuopelnus Lietuvos kultūrai, paramą Lietuvos muzikos ir teatro akademijai, jos Senatas 2000 metais solistui suteikė garbės daktaro vardą.

 

Jau tradiciniu tapusiame konkurse šiemet varžėsi visuomenei žinomi solistai ir keletas pradedančių dainininkų. Vertinimo komisija, vadovaujama dirigento Vytauto Viržonio (komisijos nariai buvo žinomi operos solistai bei LMTA pedagogai), geriausiai įvertino Merūno Vitulskio atliktą programą. Žinomas solistas puikiai padainavo šiuos kūrinius: A. Stradella „Pieta, Signore“, E. Gailevičiaus „Treji gaideliai giedojo“, A. Kačanausko „Vai gražu“, G. Puccini Kavaradosio ariją iš operos „Toska“ III veiksmo ir pelnytai gavo pirmąją premiją. Antroji vieta buvo skirta Tomui Pavilioniui.

 

Anot žiuri nario, operos solisto, LMTA dainavimo pedagogo Deivido Staponkaus, bendras šio konkurso dalyvių pasirodymo lygis yra gerokai ūgtelėjęs, gal dėl to, jog dalyvavo jau nemažai sceninės patirties turintys vokalistai. Džiugino jų augimas ir gražios ateities perspektyvos.

 

Beje, neseniai ir pats D. Staponkus S. Vainiūno namuose surengė ir vedė savosios dainavimo klasės studentų koncertą. O pastaruosius keletą mėnesių D. Staponkaus gastrolių maršrutai pasiekė Italiją, dalyvauta Sardinijos operos festivalyje, koncertuota Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos salėje.

Nuostabu, kad toks talentingas vokalistas kaip Merūnas tapo šio konkurso nugalėtoju, pademonstravęs profesinį tobulėjimą (sveikinu ir jo pedagogą Joną Antanavičių). Merūnui linkėčiau vengti „chaltūros“ (kaip jis pats sako), susikoncentruoti į klasikinį dainavimą, neieškoti pigaus populiarumo (beje, reikėtų „pašvarinti“ muzikinį „Įsimylėjusio kareivio“ tekstą!). Tad sėkmingų ir protingų darbų!

 

Vidutis Bakas

 

*  *  *


„7 meno dienos“ Nr.17 (846), 2009-05-01

Versija spausdinimui

Komentarai

OAKjMoIgCNhWlFsFMq, 2011-06-23 07:46

Big help, big help. And superlative news of csuore.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti