Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Jubiliejams skirti koncertai


Vidutis Bakas

Share |
Profesoriai Rimvydas Žigaitis ir Teisutis Makačinas
Praėjusią savaitę Taikomosios dailės muziejaus salėje skambėjo choro muzika - tai buvo ciklo „Lietuvos choro meno kūrėjai" dvidešimt pirmasis koncertas. Šio vakaro programą sudarė dviejų kompozitorių - šių metų sukaktuvininkų Rimvydo Žigaičio ir Teisučio Makačino dainos, skirtos chorui ir solistams. R. Žigaitis neseniai atšventė savo 75-erių metų jubiliejų, o T. Makačinas šiemet mini savo kūrybinės veiklos 50-metį.

Šį ciklą rengia ir atlieka profesionalusis choras „Vilnius" bei jo vadovai - profesorius Povilas Gylys ir Jurijus Kalcas. Koncertuose jau skambėjo praeities ir dabartinių lietuvių kompozitorių A. Kačanausko, A. Bražinsko, V. Budrevičiaus, V. Laurušo, V. Kairiūkščio ir kitų mūsų choro muzikos kūrėjų kūriniai.

Profesorius R. Žigaitis gimė Kazlų Rūdoje, muzikos pradmenis gavo iš savo tėvelio vargonininko, mokėsi vargonavimo ir fortepijono specialybių, o 1951 m. įstojo į Vilniaus valstybinės konservatorijos (dabar LMTA) prof. A. Račiūno kompozicijos klasę, 1952-1957 m. studijavo Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje. Grįžęs į Lietuvą dirbo pedagoginį (J. Tallat-Kelpšos konservatorijoje, Vilniaus pedagoginiame universitete, LMTA) darbą, buvo ilgametis Nacionalinės filharmonijos direktorius ir meno vadovas, dabar yra Lietuvos muzikų sąjungos prezidentas. Iš kelių šimtų R. Žigaičio dainų koncerte nuskambėjo choro intymiai atlikta „Tyla" (B. Mackevičiaus ž.), populiariosios „Baltoji žuvėdra" (V. Palčinskaitės ž.), „Jaunimo daina" (P. Kondroto ž.), vyriškai ryški „Išjojo, jojo" (ž. liaudies) bei keletas miniatiūrų chorui. Solistai Asta Krikščiūnaitė ir Vladas Bagdonas įspūdingai atliko penkias R. Žigaičio dainas, gražiai paįvairindami vakaro programą.

Profesorius Teisutis Makačinas gimė 1938 m. Kaune žymaus lietuvių muziko Antano Makačino šeimoje, tad muzika jį lydėjo nuo pat vaikystės. 1956-1961 m. LMTA mokėsi kompozicijos prof. J. Juzeliūno klasėje. 1959 m. pradėjęs dirbti įvairų pedagoginį darbą (nuo 1999 m. - LMTA profesorius), jį dirba iki šiol. Kompozitorius yra sukūręs keletą stambių kūrinių: uvertiūrą simfoniniam orkestrui, uvertiūrą-poemą „Jaunystė", Simfoniją in H pučiamųjų orkestrui, keletą kantatų. Sukurta daug muzikos dramos teatrų spektakliams, šimtai dainų solistams, ansambliams ir chorams. Lietuvoje plačiai dainuojamos populiarios jo dainos: „Kur tas kelelis", „Prie apleisto seno namo", „Jūros laiškai" ir kt. Koncerte nuskambėjo šešios dainos chorui - ypač šiltai buvo atliktos „Lietaus lašai", „Kokiais žiedeliais rūtelė žydės", „Saulės gijos", žaismingai skambėjo „Tu-tu-tu, kas būtų". Koncertą užbaigė kantata

„Saulės poema", kurią atliko choras „Vilnius" ir solistė A. Krikščiūnaitė. Sveikindami abu šio vakaro jubiliatus, muzikos klausytojai dėkojo autoriams ir atlikėjams už nuostabias lietuviškos muzikos akimirkas.

Lapkričio 19 d. Vilniaus rotušėje surengtas T. Makačino sukaktuvinis vakaras, kuriame dalyvavo kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas", solistė Julija Stupnianek (sopranas), Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko, vakarą vedė Laimutė Ligeikaitė. Skambėjo vieni pirmųjų reikšmingų kompozitoriaus kūrinių - Noktiurnas ir Skerco fleitai, altui ir fortepijonui, populiarieji Trys šokiai kameriniam orkestrui, taip pat vienas naujausių ir įspūdingiausių jo kūrinių - „5 haiku" senųjų japonų poetų tekstais bei kitos, anot autoriaus žodžiais, pramoginės, žaismingos kompozicijos.

„7 meno dienos“ Nr.42 (824), 2008-11-21

Versija spausdinimui

Komentarai

Dainininkas Vladas Daugintis, 2009-04-17 13:34

Puikiai prisimenu kompozitoriu,kadangi savo laiku teko dainuoti specialiai mums su T.Balčyčiu parašytas dainas,kaip antai,"Reikejo berniukams","Rugpjučio žvaigždė",Sugrįžimai","Pabraid žiok su manim" ir kt.Važinejom po Lietuvą su televizijos orkestru,su kompozitoriaus autoriniais koncertais,Tuo metu minetos dainos buvo labai populiarios.Lakūnai dainą"Reikėjo berniukams"laikė savo chimnu.Gal dar kompozitorius pakvies i kokį koncertą,prisiminti jaunystę,nes mes vis dar dainuojame....

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti