Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Menų spaustuvėje" - ryškiausios sezono premjeros


informacija 7MD

Share |
Lapkritį Vilniaus „Menų spaustuvės" Juodojoje salėje žiūrovams bus pristatytos net 4 ryškiausių scenos meno kūrėjų premjeros: Oskaro Koršunovo „Hamletas", Gintaro Varno „Dekalogas", Vyčio Jankausko „Budėjimai" bei Gyčio Ivanausko „Raudonos kurpaitės". Jaunųjų scenos menininkų programoje „Atvira erdvė"- taip pat du nauji spektakliai.

Bene labiausiai šiuo metu Lietuvoje laukiama premjera - Oskaro Koršunovo režisuotas Williamo Shakespeare'o „Hamletas". Pasaulinė šio spektaklio premjera įvyko rugsėjo 9 d. Stavangeryje (Norvegija), o premjera Vilniuje numatyta lapkričio 20-22 d. Režisierius Oskaras Koršunovas yra pasakęs, kad dirbdamas su klasikine dramaturgija jis ją režisuoja kaip šiuolaikinę, ir atvirkščiai - šiuolaikinę mėgsta traktuoti kaip klasiką. Tai galioja ir šiam spektakliui, kuris, pasak kritikų, yra vienas griežčiausių režisieriaus biografijoje, atveriantis kraujuojantį ieškojimą ir nuolatinę gyvenimo įtampą - be jokių sentimentų.

Lapkričio 14-15 d. Juodojoje salėje įsikurs Gintaro Varno ir jo vadovaujamo teatro „Utopia" jaunieji aktoriai, kurie parengė premjerą pagal žymaus lenkų režisieriaus Krzysztofo Kieúlowskio TV filmų seriją „Dekalogas".

Gytis Ivanauskas naujajam savo spektakliui „Raudonos kurpaitės" (lapkričio 29, 30 d.) įkvėpimo sėmėsi iš H.Ch. Anderseno pasakos. Spektaklyje šeši šokėjai ir teatro aktoriai įkūnija po kelis vaidmenis, trindami ribas tarp to, kas tradiciškai vadinama šokiu ar teatru. Pasak kūrėjų, raudonos kurpaitės spektaklyje yra kur kas daugiau nei batai - tai erotika, pagunda, uždraustas rojaus vaisius, kurio beatodairiškai siekia pagrindinė spektaklio herojė.

Lapkričio 27 d. šokio spektaklio „Budėjimai" premjerą pristatys choreografo Vyčio Jankausko šokio teatras. Vienas iš ilgiausiai ir įdomiausiai Lietuvoje kuriančių choreografų itin daug dėmesio skiria kiekvienai detalei. Šokio gerbėjus Lietuvoje ir užsienyje žavi Vyčio Jankausko spektakliams būdinga harmonija, estetika, intymumas ir subtili elegancija.

Naujų veidų scenoje ieškančius žiūrovus sudomins šiemetiniai „Atviros erdvės" debiutai. Tai monoopera „Izadora", kurią kurti ėmėsi skirtingų sričių jaunų profesionalų komanda: kompozitorius Jonas Sakalauskas, poetas Dainius Gintalas, režisierius Agnius Jankevičius ir choreografė Agnija Šeiko. Kūrėjus įkvėpė legendinės šokėjos Isadoros Duncan gyvenimas, bet, užuot perpasakoję biografinius faktus, jie pasirinko kur kas sudėtingesnį kelią - detektyvinį siužetą, kurio centre - psichikos negalią turinti Duncan gerbėja, kurią įkūnija dainininkė Agnė Sabulytė.

Kitas debiutas „Atviroje erdvėje" - tai LMTA trečiakursės Jonės Dambrauskaitės šokio spektaklis „Homo sum", kurio eskizas jau buvo pristatytas tarptautiniame šokio monospektaklių festivalyje Štutgarte (Vokietija). Pirmus žingsnius profesionalioje scenoje žengianti aktorė ir šokėja prabyla apie toleranciją, kuri, pasak jos, gali būti varžantis ir įkalinantis reiškinys.

Lapkritį matysime ir kitų įdomių darbų: Kristiano Smedso „Liūdnas dainas iš Europos širdies", Airos Naginevičiūtės „Processus", Loros Juodkaitės „Trimatrix. Trys judėjimai", Agniaus Jankevičiaus „Polikliniką", Sigitos Mikalauskaitės ir Indrės Pačėsaitės „O kas čia?", Aido Giniočio „Atvirą ratą" ir „Sparnuotąjį Matą", Ievos Stundžytės „DiViDuką" ir „Išlaisvinti Žaną" bei kitus.


MSp inf.

„7 meno dienos“ Nr.41 (823), 2008-11-14

Versija spausdinimui

Komentarai

MgLZQcywaa, 2011-10-23 13:18

This could not posislby have been more helpful!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti