Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Meno forto" maršrutai


Gastrolės užsienyje


Tauras Čižas

Share |
Valstybinis Kotė Mardžanišvilio dramos teatras Tbilisyje švenčia 80 metų jubiliejų. 1928 metais jį įkūrė žymus gruzinų aktorius ir režisierius Mardžanišvilis. Ta proga visą mėnesį šiame teatre vyksta šventė „Tarptautinis mėnuo".

Šventinės programos kulminacija tapo Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Otelas", rodytas lapkričio 4 dieną. Išvakarėse į susitikimą su spektaklio aktoriais susirinko apie du šimtus Gruzijos teatralų. Visi kalbėjusieji gruzinų aktoriai, režisieriai, kritikai labai džiaugėsi, kad po daugiau nei dvidešimties metų vėl galės pamatyti Nekrošiaus teatrą, ir šiltai prisiminė čia rodytus „Dėdę Vanią", „Kvadratą", „Pirosmanį". O vakare ant Kuros upės kranto įrengtame restorane „Malūnas" vykusiame teatro jubiliejaus pobūvyje vienas po kito ėjo prie lietuvių ir pasakojo prisiminimus bei įspūdžius iš savo teatrų gastrolių Lietuvoje.

Kitą dieną į teatro salę susirinko visas Gruzijos teatro ir kino žvaigždžių žiedas. Lietuvos Respublikos ambasadorius Mečys Laurinkus, kiti ambasados, Europos Sąjungos misijos darbuotojai bei vietos lietuvių bendruomenės atstovai buvo bene vieninteliai tiesiogiai su teatru nesusiję žiūrovai. Atrodė, kad lietuvių aktoriams vaidinti nebus lengva. Tačiau tradicinis gruzinų nuoširdumas ir svetingumas, na ir, žinoma, spektaklio emocingumas bei puiki lietuvių aktorių vaidyba padarė savo. Salė nepaprastai dėmesingai žiūrėjo spektaklį, ne vieną kartą pratrūko plojimais, rodos, suprato ir įvertino kiekvieną smulkiausią Eimunto Nekrošiaus režisūrinės minties posūkį. Jau per pertraukas vienas garsiausių gruzinų kino ir teatro aktorių Zurabas Kipšidzė negailėjo emocijų reikšdamas savo susižavėjimą spektakliu, o po spektaklio vykusiame atsisveikinimo vakarėlyje sakė norėjęs iš karto bėgti namo, idant galėtų pasidalyti savo įspūdžiais su artimaisiais, nes: „...jūs padarėte tai, kas neįmanoma!"

Šiemet tarptautinėje programoje bus parodytas ir O. Koršunovo „Vasarvidžio nakties sapnas". Taip pat vyks tarptautiniai seminarai, britų rengiami teatriniai kursai studentams. Tai tik pirmas, bandomasis festivalio projektas, bet iš žiūrovų ir organizatorių reakcijos aišku, kad jis sėkmingas, Gruzija išsiilgusi lietuviško, o ir šiaip gero teatro, taigi teatro direktorė Jekaterina Mazmišvili neslėpė džiaugsmo ir planuodama kitų metų programą kvietė joje dalyvauti ir „Meno fortą".

„Makbeto" dekoracijos tuo metu jau laukė „Meno forto" Maskvoje, kur šis spektaklis lapkričio 10 d. buvo rodytas tarptautiniame festivalyje „Stanislavskio sezonai". Konteineris su „Hamleto" dekoracijomis iš Meksikos plaukia į Čilę, Santjagą, ten spektaklis bus vaidinamas sausio mėnesį, na o „Meno forto" direktorius jau grįžo iš Škotijos, kur išrinko teatrinę aikštelę „Makbetui", įtrauktam į kitų metų Edinburgo festivalio programą.


Tauras Čižas

„7 meno dienos“ Nr.41 (823), 2008-11-14

Versija spausdinimui

Komentarai

deuNfkmrxQE, 2012-02-19 07:51

A to cezsam nie wynik tego, ze wersje Kindle mozna kupic i czytac na Kindle'u, iPadzie, iPhone'ie, aplikacji na PC, Mac i domyslam sie, ze przez przegladarke i na Androidzie, a prenumerate na iPad'a mozna tylko na iPadzie? I nie chodzi mi o to, ze wersja na Kindle'a jest lepsza pod tym wzgledem (tzn. ludzie ja kupuja, bo moga wybrac kilka urzadzen na ktorych moga ja czytac), tylko ze nie trzeba miec de facto jakiegokolwiek czytnika, zeby ja przeczytac, wiec ludzie kupuja ja i czytaja jedynie na kompie, ale sa zaliczani do czytelnikow wersji Kindle?

JXlOTJGGXnceTmdkc, 2012-02-17 10:15

BpBhbPFfWOlreOY, 2011-08-05 06:27

Created the gertaest articles, you have.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti