Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Vasarą zombiai nesnaudžia


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Mirusiųjų žemė“
Vasarą pajusi įsijungęs bet kurį kanalą, nebent išskyrus BBC žinias.

Nesibaigiantys kartojimai kartais sukelia net nervingą juoką, įdomu, kiek kartų per paskutinius kelerius metus lietuvių televizijos rodė Gary Marshallo „Pabėgusią nuotaką“ ar Steveno Spielbergo „Terminalą“? Vasaros koncertai ir dainų konkursai taip pat gali įvaryti neviltį. BTV rengiasi visą savaitę transliuoti Jūrmaloje vykstančią „Naująją bangą“. Rusų popsas ten liejasi laisvai, bet jis, be abejo, profesionalesnis už lietuvišką, tik nuo pastarojo neįmanoma pabėgti. Kartą pagalvojau, ką pasakytų Vytautas Kernagis, išgirdęs ir pamatęs naujausius „Benai, plaukiam į Nidą“ koncertus. Išėjusius reikia gerbti, manipuliuoti jų vardais ir rodyti beviltišką chaltūrą tiesiog negarbinga.

 

Su kinu televizijose ne ką geriau. Tačiau šią savaitę pabandžiau rasti bent po vieną filmą skirtingų žanrų gerbėjams.

 

Jei mėgstate filmus apie samdomus žudikus, mafiją ir teisingumo triumfą, žiūrėkite Vietnamo režisieriaus Le Thanh Son „Mirtiną dvikovą“ (BTV, 21 d. 23.30) – jūsų laukia neįprasta scenerija ir herojė. Trin priversta vykdyti mafijos krikštatėvio nurodymus, nes nori matyti savo pagrobtą dukterį. Jaunystės nostalgijos jau lankomi keturiasdešimtmečiai, ko gero, mielai prisimins videotekų eros hitą – Andrew Dawiso „Niko“ (LNK, šįvakar, 20 d. 21.15). Kartu su Stevenu Seagalu, kuris filme vaidina buvusį CŽV agentą – Rytų kovų specialistą, tapusį Čikagos policininku, filme pasirodė ir dvi amerikiečių kino žvaigždės – tuomet kylanti Sharon Stone ir pamirštoji „blaxploitation“ (specialiai miestuose gyvenantiems afroamerikiečiams kurti filmai) kino žvaigždė Pam Grier. Vėliau Quentinas Tarantino specialiai Grier sukūrė „Džekę Braun“.

 

Jei mėgstate filmus apie zombius, šiąnakt jūsų laukia garsiosios, 1968 m. pradėtos George’o A. Romero sagos ketvirtoji dalis – 2005 m. pasirodžiusi „Mirusiųjų žemė“ (LNK, 20 d. 01.05). Filme vaidina puikioji Asia Argento, kuri užaugo apsupta zombių, mat jos tėvas Dario Argento išgarsėjo filmais apie juos, taip pat Dennis Hopperis, Simonas Bakeris, Johnas Leguizamo. Veiksmas nukels į nelabai tolimą ateitį, o senoviškame prekybos centre užsibarikadavę zombiai, kaip visada, norės tapti gyvųjų žemės valdovais. Pasak Romero, kiekvienas šios sagos filmas savaip atspindi politinį ir socialinį savo epochos klimatą ir nuolat progresuojančią žmonijos degradaciją.

 

Jei patinka Rytų kovų choreografija kinų kine, nepraleiskite progos pamatyti garsaus Honkongo kino režisieriaus Tsui Harko „Septynis kardus“ (LTV, 22 d. 21.30), kurie 2005 m. atidarė Venecijos kino festivalį. Veiksmas nukels į 1660-uosius, kai Kinija užgrobė Mandžiūriją, kad čia įkurdintų Chingų dinastiją. Nauji valdovai uždraudžia Rytų dvikovų mokslus, bet pasienyje yra toks Kovų kaimas, kuris garsėja savo maištininkais. Kaimą nusprendžiama sunaikinti. Kovų meistrai nori jį apginti.

 

Tsui Harkas išgarsėjo kurdamas Wu-xia-pian (kilnių kovų) filmus. (Šis terminas žymi kinų populiariosios literatūros herojus, kurie puikiai išmano kovų meną ir dažniausiai jo mokėsi Šaolinio vienuolyne. Europoje Wu-xia dažniausiai vadinami kung fu filmais, bet paskutiniais metais šis terminas taikomas ir komiksams, kompiuterių žaidimams. Wu-xia filmai gali būti klasikiniai, erotiniai, siaubo, komiški, fantastiniai ir net „techno“.) Pasak režisieriaus, „Septyniuose karduose“ jis ne tik pasinaudojo savo patirtimi, kuriant kuo efektingesnes kovas, bet ir siekė sugrįžti prie kuo autentiškesnių kovų vaizdų ir parodyti fantastišką pasaulį kuo realistiškiau. Filmas buvo kuriamas tose vietose, kuriose vyksta kino pasakos veiksmas.

 

Politinių filmų mėgėjams bus įdomu prisiminti Mike’o Nicholso „Čarlio Vilsono karą“ (LNK, 22 d. 22.50). Filmo personažai, kuriuos suvaidino Julia Roberts, Tomas Hanksas, Philipas Seymouras Hoffmanas, turi realius prototipus, o jame rodomas politinis skandalas iš tikrųjų vyko Vašingtone 9-ojo dešimtmečio pabaigoje. Apie tai parašyta knyga tapo filmo pagrindu, jos autorius George’as Crile’as buvo filmo konsultantas. Skandalas buvo susijęs su JAV dalyvavimu Afganistano kare. Karas Afganistane vyksta ir dabar. Sąsajos tikrai įdomios.

 

Pasiilgusiems socialinių dramų LTV šiąnakt (20 d. 23.15) parodys lenkų režisieriaus Konrado Niewolskio „Simetriją“ (2003). Filme rodomas kalėjimo pasaulis režisieriui žinomas ne iš nuogirdų. Profesionalus fizikas, Verslo ir administracijos mokyklos absolventas Niewolskis vartojo narkotikus ir buvo nuteistas kalėti. Tai jam padėjo atkurti „Simetrijoje“ specifišką kalėjimo atmosferą. Be to, filmas buvo kuriamas vienoje Varšuvos areštinių.

 

„Simetrijos“ herojus – jaunas inteligentas Lukašas (Arkadiusz Detmer). Jis kaltinamas nusikaltimu, kurio nepadarė. Esą jis užpuolė senutę ir ši netrukus mirė ligoninėje. Atsidūręs areštinėje, vaikinas turi rasti savo vietą griežtai padalytame kalinių pasaulyje. Keliolikos metrų kameroje uždaryti šeši vyrai filme atsiskleidžia ne iškart, jų nusikaltimų istorijos daug pasako ir apie šalies permainų kontekstą. Lukašas susitaiko su nauja realybe, randa jėgų pasipriešinti ne tik mintims apie savižudybę. Tikroji drama prasideda tada, kai kameroje atsiduria pedofilija kaltinamas vyras. Panašu, kad jo advokatui pavyks jį apginti. Kaliniai nusprendžia patys įvykdyti teisingumą. Tada Lukašui ir reikės apsispręsti, ar jis ir toliau nori sėdėti už nusikaltimą, kurio nepadarė.

 

Jūsų –

Jonas Ūbis


„7 meno dienos“ Nr.29 (997), 2012-07-20

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

Ux5ZOJsYRE8, 2016-05-02 11:37

I never thought I would find such an everyday topic so enlrialthng!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti