Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Baltijos ir Šiaurės šalių jaunųjų teatralų seminaras


Kronika


7 MD

Share |
Kirsten Dehlhom ir „Hotel Pro Forma“ eksperimentinė opera „Karo suma“

Birželio 19–25 d. Vilniuje ir Alantoje vyks Baltijos ir Šiaurės šalių jaunųjų teatralų tęstinis tarptautinis seminaras „BaNd“, jam vadovaus tarptautinį pripažinimą pelniusio danų teatro „Hotel Pro Forma“ įkūrėja režisierė Kirsten Dehlholm. Seminare dalyvaus menininkai iš Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos.

 

„BaNd“ (Baltijos ir Šiaurės šalių teatro platforma) – tai 8 Baltijos ir Šiaurės šalių scenos meno organizacijų iniciatyva sukurtas ir įgyvendinamas tęstinis projektas, skirtas skatinti inovatyvų jaunų menininkų ugdymą ir naujų teatro kūrimo strategijų paieškas. „BaNd“ projekto programoje 2011–2013 m. Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje, Suomijoje, Norvegijoje ir Švedijoje rengiami seminarai atrinktiems šių šalių jauniems menininkams. Seminarus veda žinomi įvairių scenos menų atstovai iš skirtingų šalių. Per juos siekiama padėti jauniesiems menininkams užmegzti bendradarbiavimą ir plėtoti bendras kūrybines idėjas, kurių įgyvendinimą rems „BaNd“ tinklas. „BaNd“ projekte dalyvauja: Naujasis Latvijos teatro institutas, „Baltic Circle“ (Suomija), PERFORM (Norvegija), Von Krahlo teatras (Estija), „Teaterhuset AvantGarden“ (Norvegija), „Inkonst“ (Švedija), Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras (Lietuva). „BaNd“ projektą remia Šiaurės ir Baltijos šalių mobilumo programa „Culture“ ir „Kulturkontakt Nord“ fondas. Seminarą Lietuvoje dalinai remia LR Kultūros rėmimo fondas.

 

Lietuvoje rengiamo seminaro tema – „Dienoraščiai ir dokumentacija“. Jo vadovė Kirsten Dehlholm kartu su seminaro dalyviais per praktinius užsiėmimus tyrinės įvairias dienoraštinės meninės kūrybos formas. Seminaro dalyvius su naujų technologijų galimybėmis dokumentuojant kūrybinį procesą supažindins suomių videomenininkas Ville Hyvönenas (per pastaruosius keletą metų jis Lietuvoje kartu su suomių režisieriumi Kristianu Smedsu įgyvendino tarpdisciplininį projektą „Vyšnių sodas“ ir sukūrė videoapipavidalinimą Jono Vaitkaus režisuotam spektakliui „Visuomenės priešas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.)

 

Birželio 21 d. 19.30 val. Nacionaliniame dramos teatre bus parodytas naujausio Kirsten Dehlhom ir „Hotel Pro Forma“ projekto – eksperimentinės operos „Karo suma“ („War Sum Up“) – vaizdo įrašas (įėjimas laisvas). Šis originalus vaizdo ir muzikos projektas šių metų birželio pradžioje atidarė tradicinį Latvijos nacionalinės operos festivalį. Naujajame Kirsten Dehlhom spektaklyje, kaip ir kituose „Hotel Pro Forma“ darbuose, per vaizdo ir garso jungtį perteikiamos universalios šiuolaikinio pasaulio, žmonijos, kultūros evoliucijos temos. Šįkart spektaklio centre – karo, kaip amžinos ir nuolat vykstančios kovos tarp gyvybės ir mirties, civilizacijos ir kultūros, žmogaus ir mašinos įvaizdis. „Karo suma“ yra inspiruota tradicinės japonų kultūros ir jungia naujausiomis vaizdo technologijomis kuriamus įspūdingus vaizdus su įvairiais šiuolaikinės muzikos stiliais. „Karo sumos“ bendraautoris ir jo libreto autorius danų rašytojas Willie Flindtas originaliai panaudojo tradicinio japonų teatro no tekstus. Muziką operai sukūrė viena perspektyviausių šiuolaikinių Baltijos šalių jaunųjų kompozitorių latvė Santa Ratniece ir britų grupė „The Irrepressibles“.

 

Nuo birželio 22 d. seminaras persikels į Alantą ir jo dalyviai pratęs užsiėmimus kaimo aplinkoje. Tos pačios dienos vakarą seminaro dalyviams ir Alantoje vykstančio „Santaros-Šviesos“ suvažiavimo svečiams bus parodyta Kristiano Smedso režisuoto „Vyšnių sodo“ kūrybos proceso dokumentacija – videoinstaliacija „Gyvasis Vyšnių sodas“ (autorius – Ville Hyvönen). Su žiūrovais ir seminaro dalyviais susitikti ir pabendrauti atvyks režisierius Kristianas Smedsas.

 

TKIEC inf.


„7 meno dienos“ Nr.24 (992), 2012-06-15

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti