Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
FOTOGRAFIJA

Paprastas pasakojimas


Valentino Pečinino fotografijų paroda „Saukų šeimos portretas“ Panevėžio galerijoje „A“


Kristina Stančienė

Share |
Valentinas Pečininas. Iš ciklo „Saukų šeimos portretas“. 2012 m.
Manau, pristatant Panevėžyje veikiančią fotografijų parodą labiausiai tinka nepretenzingas, paprastas pasakojimas.

Nuoširdus, atlapaširdis yra šių fotografijų autorius – panevėžietis Valentinas Pečininas, daugelį metų dirbantis spaudos fotografu. Tokia pati – ir mažutės Panevėžio galerijos A atmosfera, kurioje veikia paroda. Jos savininkas Albinas Vološkevičius čia pat įsirengęs saloną, kuriame prekiauja dailininkams skirtomis prekėmis. Čia jauku ir šeimyniška. Rengiantis naujai parodai triūsė visa galerininko šeima, o apsilankiusieji atidaryme bendravo tarsi seni pažįstami. Rodos, apžiūrėti ekspozicijos neatėjo nė vienas svetimas, prašalaitis (išskyrus mane ir dar kelis atklydusius vilniečius).

 

Galerijoje jau pasirodžiusių autorių sąrašas gana margas. Jame atrastume ir rimtų, ir saloninių menininkų. Galbūt tai lemia dailės sklaida provincijoje ar joje vyraujantis skonis. Bet ar čia verta leistis į priekabią galerijos veiklos analizę? Manau, kad ne. Juolab jos savininkas atrodo nuoširdžiai atsidavęs mėgstamai veiklai. Pavyzdžiui, galerijoje stengiamasi rengti ne šiaip sau įprastus parodų atidarymus, o ilgus klausimų ir atsakymų maratonus (su menininku publika dar iki parodos atidarymo gali bendrauti virtualiai). Be to, ši fotografijų paroda tikrai uždeda galerijai pliusą.

 

Sužinojus apie Panevėžyje rengiamą fotografijų parodą „Saukų šeimos portretas“, apėmė nuostaba ir šioks toks įtarumas. Juk Nomeda ir Šarūnas Saukos ne itin mėgsta bendrauti su žiniasklaida, juolab – pozuoti, fotografuotis... Kitas dalykas – prisišlieti prie garsenybių neretai maga tiems, kurie trokšta greitkelio į šlovę ar bent jau būti išgirsti. Komentuodamas fotografo ir jo objekto santykį, paprastai ir tiesiai apie tai yra kalbėjęs Antanas Sutkus: jei fotografuoji garsų asmenį, daugiau šansų, kad tave taip pat pastebės.

 

Tačiau pasigilinus į fotografijas ir jų sukūrimo istoriją, į autoriaus kūrybą, abejonės išsisklaidė. V. Pečininas ne kartą pelnė apdovanojimus spaudos fotografijos konkursuose. Atrodo, autoriui pastaruoju metu rūpi ne tik spaudos fotografijai būdingas aktualijų, degančių įvykių sekimas, bet ir meniniai eksperimentai. Vieni įdomesnių jo kūrinių ciklų – fotografijos, skirtos senajam siaurukui, jo maršrutams ir pakeliui sutiktiems mažų miestelių ir kaimų gyventojams, taip pat – serija fotografijų, kuriose jis fiksavo baleto šokėjus. Autorius sakė, jog maždaug po metų ruošis naujai parodai, kurioje bus demonstruojami kadrai iš Lietuvos stačiatikių gyvenimo.

 

V. Pečinino fotografijoms neretai būdingas kiek modernistinis, o gal galima taip pavadinti – slaviškas emocingumas, pakilumas. Regis, tokį požiūrį į fotografijoje fiksuojamą žmogų fotografijos tyrinėtojai šiandien vadina „humanistiniu“. Panašių bruožų turi ir šis fotografijų ciklas – dramatiškas apšvietimas, neutrali aplinka, dėmesys sutelkiamas vien į portretuojamųjų veidus. Tačiau „Saukų šeimos portretas“ nepataikauja lietuvių dailės garsenybėms. Tai greičiau gana proziškas apsilankymas Saukų namuose, tiksliai nežinant, koks bus galutinis rezultatas, įvyks fotosesija ar ne... Tačiau susitikimo rezultatas ir jo pateikimas atrodo vis dėlto vykęs.

 

Šiose fotografijose matomos kelios metamorfozės. Pirma – nors ši menininkų pora yra plačiai žinoma, ko gero, daug dažniau linksniuojamas Šarūno Saukos vardas. O Valentinui pavyko užfiksuoti įspūdingą Nomedos Saukienės atvirumo akimirką. Palyginti su mąslaus, ironiško veido vyru, kurio poza, veido išraiška dažniausiai sugestijuoja atsiribojimą, tarp savęs ir smalsuolių pastatytą tvirtą sieną, N. Saukienė čia atsiskleidžia kaip stipri, emocinga, vitališka asmenybė. Antra – žinomų menininkų pora šiose fotografijose iš subjektų, t.y. stebėtojų, virsta objektais. Jų mimikos, gestai, emocijos, o ne kūriniai atsiduria dėmesio centre. Tiesa – Š. Sauka savo kūryboje gana nuosekliai eksploatuoja savąjį pavidalą. Bet savistaba ir žvilgsnis iš šalies gerokai skiriasi.

 

Taigi fotografijų cikle kuriamas neromantizuotas portretinis atvaizdas, išgautas pozuojant, o taikliai „pagautos“ menininkų kasdienybės akimirkos. Nesiryžčiau jų vadinti portretu tradicine šios sąvokos prasme – kaip baigtiniu, įvykdytu, „koncentruotu“ asmens atvaizdu. Tokį įspūdį pabrėžia ir nuotraukų grupavimas ekspozicijoje, kuriant personažų tarpusavio ryšį ir atskleidžiant povyzų, charakterių skirtumus, labiau primenantis ne statišką paveikslą, o judantį vaizdą, kadrų kaitą. Nors fotografas nekėlė sau kažin kokių sudėtingų, konceptualių uždavinių,  ekspresyvus ciklo fotografijų dialogas, pasiekiantis kulminaciją dvigubame Saukų portrete, „atsineša“ tam tikrą savo reikšmių seką. Tai proza, apvalyta nuo buitiškų detalių, tačiau nevaidinanti ir nemeluojanti.

 

Paroda veikia iki kovo 15 d.

„A“ galerija (Respublikos g. 33, Panevėžys) dirba pirmadienį–penktadienį 9–18 val.


 

„7 meno dienos“ Nr.8 (976), 2012-02-24

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

CUYKUaqWCcTJ, 2016-05-02 11:32

Thanks for the intshgi. It brings light into the dark!

aiyzSjOeT, 2012-03-16 14:06

My mom wiped my tears, hugged me tight, wacehtd me succeed, saw me fall, cheered me on, kept me going strong & drove me a lil crazy at times; but a mom is a promise from God that u will have a friend forever!

S., 2012-03-04 20:13

nu jo, Saukos tie patys, kurie leidzias prievartaujami! niekad nepatikeciau, kad jie yra naivus arba lengvai prieinami. susitarimas tokiais atvejais turi buti bendras

gyvenimas, 2012-03-01 18:51

Pecininas tiesio isprievartavo Saukas, jis toks reikalu sukejas, kad visur prasisuka, tai man kazkaip apkarta tas jo menas, zinant uzkulisius

idomiai, 2012-02-24 20:16

Man tai Sauka tame portrete GRYNAS PICASAS, net baisu. Tobula sąsaja genijaus mitui gaminti (kad ir kaip tokios gamybos erzintų)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti