Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Paskaitos apie totalitarinį kiną


Kronika


7 MD

Share |
Mediateka logo
„Meno avilio“ Mediateka vasario 9 – kovo 22 d. kviečia į atvirą, nemokamą paskaitų ir peržiūrų ciklą „Stalininis kinas“, kurį ves Vilniaus universiteto lektorė, leidinių, skirtų kino teorijai, sudarytoja ir vertėja Natalija Arlauskaitė.

„Stalininis kinas dažnam iš mūsų atrodo savaime suprantamas. Dažnai nujaučiame arba tariamės žiną, kad tai – tiesmuki, šabloniniai pasakojimai (kalbos apie šalies ir partijos triumfą iš tribūnos), kuriose nėra vietos erotikai. Tačiau tai netiesa“, – teigia N. Arlauskaitė. Todėl ji kviečia susipažinti ar iš naujo permąstyti Stalino epochos kinematografą, sąvokų „stalininis“, „sovietinis“, „totalitarinis“ turinį ir reikšmes, persvarstyti reiškinių (pvz., totalitarizmo) ar stiliaus (pvz., socialistinio realizmo), kuriuos dažnai įvardijame automatiškai, ribas.

 

„Labai svarbu, kad šis paskaitų ir peržiūrų ciklas išeina iš universiteto auditorijų. Kadangi paskaitos rengiamos viešojoje erdvėje, susipažinti su šiuolaikinių kultūrologų požiūriu, praplėsti žinias galės ne tik akademinė bendruomenė, bet ir platesnė auditorija, besidominti kinu bei sovietine kultūra“, – sako mediatekos kuratorė Lina Kaminskaitė-Jančorienė.

 

„Stalininio kino“ ciklą sudarys keturi 1936 m. sukurti filmai: „Partinis bilietas“ (rež. Ivanas Pyrjevas, vasario 9 d.), „Griežtas jaunuolis“ (rež. Abramas Roomas, vasario 23 d.), „Stebukladarė‘ (rež. Aleksandras Medvedkinas, kovo 8 d.) ir „Cirkas‘ (rež. Grigorijus Aleksandrovas, kovo 22 d.).  Tarp jų yra ir socialistinio realizmo kanonus atitinkančių, ir jam prieštaraujančių kūrinių. Peržiūros ir paskaitos vyks kas antrą ketvirtadienį mediatekoje, įsikūrusioje Vilniaus mokytojų namuose (Vilniaus g. 39), pradžia – 18 val. Peržiūros nemokamos, filmai rodomi originalo kalba.

 

Daugiau informacijos www.menoavilys.org

 

„Meno avilio“ inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.6 (974), 2012-02-10

Versija spausdinimui

Komentarai

Goda, 2012-02-14 01:41

Pirmasis susitikimas paliko išties gerą įspūdį. Baisiai tikiuosi, kad pavyks užsukti ir kitais kartais

Kostas B., 2012-02-12 14:40

Jeigu tikitės, kad niekas neateis, tai sugadinsiu Jums visą sumanyma: vienas žiūrovas tikrai bus :)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti