Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Apdovanoti geriausi Europos filmai


Kronika


7 MD

Share |
„Melancholija”
Šeštadienį Berlyne įvyko iškilminga, jau dvidešimt ketvirtoji Europos kino akademijos ceremonija – buvo apdovanoti geriausi 2011 metų filmai.

Už laureatus balsavo daugiau nei 2500 tūkstančio akademijos narių. Geriausiu šių metų Europos filmu tapo Larso von Triero „Melancholija“. Režisierius neatvyko į Berlyną atsiimti prizo. Po Kanuose šiemet sukelto skandalo Larsas von Trieras pareiškė, kad nekalbės viešai. Prizo atsiimti išėjusi jo atstovė pranešė, kad „Larsas paprašė nusišypsoti ir kuo draugiškiau pamojuoti ranka“. „Melancholijos“ operatoriui Manueliui Alberto Claro atiteko ir Carlo di Palma prizas, skiriamas geriausiam Europos operatoriui. Geriausia dailininke buvo pripažinta „Melancholijos“ dailininkė Jette Lehmann.

 

Geriausia režisiere tapo taip pat danų režisierė Susanne Bier, sukūrusi „Oskaru“ jau apdovanotą filmą „Geresniame pasaulyje“. Geriausia aktore pripažinta Tilda Swinton, suvaidinusi demoniško paauglio motiną Lynne Ramsay filme „Reikia pasikalbėti apie Keviną“ (D. Britanija). Ji taip pat nedalyvavo ceremonijoje, prizą atsiėmė filmo prodiuseris. Nebuvo Berlyne ir geriausiu aktoriumi tapusio bei „Oskaru“ taip pat jau įvertinto Colino Firtho, sukūrusio pagrindinį vaidmenį filme „Karaliaus kalba“ (D. Britanija). Pastarojo filmo montuotojas Tariqas Anwaras taip pat įvertintas Euopos kino apdovanojimu.

 

Geriausiais Europos scenaristais tapo belgų režisieriai broliai Jeanas-Pierre’as ir Lucas Dardenne’ai už filmą „Berniūkštis su dviračiu“, beje, šiemet Kanuose taip pat apdovanoti už geriausią scenarijų. Už geriausią muziką apdovanotas Ludovicas Bource’as, parašęs Michelio Hazanaviciaus filmo „Artistas“ (Prancūzija) muziką. Padėkos kalboje jis paminėjo ne tik aktorius, režisierių ir žmoną, bet ir filme vaidinusį šuniuką.

 

2011 m. Europos atradimu tapo Hanso Van Nuffelio filmas „Deguonis“ (Belgija, Olandija), pasakojantis apie nepagydomai segančius žmones ir meilę. ARTE prizas už geriausią dokumentinį filmą skirtas „Piną“ sukūrusiam Wimui Wendersui, beje, jis yra ir Europos kino akademijos prezidentas. Geriausiu animaciniu filmu paskelbtas Tono Errando, Javiero Mariscalio ir Fernando Truebos „Čiko ir Rita“ (Ispanija), perkėlęs į džiazo muzikos užlietą 6-ojo dešimtmečio Kubą, trumpametražiu – ne kaip įprasta pradedančiojo režisieriaus, bet kino klasiko Terry Gilliamo Italijoje sukurta „Visa šeima“ („The Wolly Family“). Išėjęs atsiimti prizo už skečą apie klounus režisierius pareiškė, kad nuo šios akimirkos jo karjera greičiausiai suksis atgal.

 

EURMAGES Europos koprodukcijos prizas įteiktas Urugvajaus ir Ispanijos prodiuserei Marielai Besuievsky. Už gyvenimo indėlį Europos kino akademijos prizai skirti danų aktoriui Madsui Mikkelsonui ir britų režisieriui Stephenui Frearsui. Specialiu akademijos garbės prizu pagerbtas prancūzų aktorius Michelis Piccoli. Pastarasis prizas skiriamas ne kasmet – paskutinį kartą jis buvo įteiktas 2008 m. portugalų režisieriui Manoeliui de Oliveirai.

 

Žiūrovų prizas, kurį renkant galėjo dalyvauti ir „7 meno dienų“ skaitytojai, atiteko Tomo Hooperio filmui „Karaliaus kalba“.


„7 md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.44 (966), 2011-12-09

Versija spausdinimui

Komentarai

Patty, 2012-07-18 11:25

Išverdame žalios arbatos, ją šiek tiek atvėsiname, bet plieakam šiltą. Tada įdedame pora mėtos lapelių, raudonųjų serbentų kekelių (arba juodųjų serbentų), cukraus arba medaus pagal skonį, įberiame šiek tiek cinamono. Arbatą belieka tik atšaldyti, skanaus ! :)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti