Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Rusijos kino savaitė


Anonsas


7 MD

Share |
„Pinigai"
VŠĮ „Kino pavasaris" ir Rusijos kompanija „Planeta kino" lapkričio 21-25 d. „Skalvijos" kino centre pristato Rusijos kino savaitę. Bus parodyti penki vaidybiniai filmai, sukurti 2009-2011 m. ir apkeliavę nemažai tarptautinių filmų festivalių.


Programą pradės Konstantino Buslovo kriminalinė komedija „Pinigai" („Bablo", 2011). Tai režisūrinis prodiuserio debiutas, kuris šiemet kino festivalyje „Kinotavr" ir buvo apdovanotas už geriausią debiutą. „Pinigai" - filmas apie pinigus, tiksliau, apie milijoną eurų, mėtomą ir vėtomą tarp įvairiausio plauko nusikaltėlių šių dienų Maskvoje. Nusikaltėliai - ir žemiausio rango kišenvagiai gruzinai, ir ukrainiečiai, ir aukšto rango Rusijos policijos pareigūnai. Prieš pinigus šioje medžioklėje jie visi lygūs. Filmą ne vienas rusų kritikas pavadino rusiška Quentino Tarantino versija, tačiau tai nereiškia, kad Buslovas kopijuoja šio režisieriaus stilių. Nors ir rodomas nusikaltėlių pasaulis, užsitęsusių susišaudymo scenų ar laisvai besiliejančio kraujo nepamatysite. Buslovas puikiai pagauna korumpuotųjų gyvenimo subtilybes. Filme išvengiama moralistinių intonacijų, nuspėjamumo, niekinančio kūrėjo žvilgsnio į blogį. „Pinigai" ne tik primena netolimą praeitį, kai po 1991-ųjų „staiga" atsirado pinigų, bet ir piešia amoralios dabarties portretą, kai jau niekas nebestebina, o dar - verčia susimąstyti ir apie kone miglotesnę ateitį, neaišku, ar geresnę.

Kitas programos filmas „Suchodolas" („Suchodol", 2011) - režisierės Aleksandros Strelianajos debiutas, kurį prodiusavo garsus rusų režisierius Aleksejus Učitelis. „Suchodolas" - Ivano Bunino apysakos ekranizacija, nukelianti į XIX a. pabaigą. Ši Bunino apysaka iki šiol laikoma vienu įsimintiniausių ir ryškiausių to meto Rusijos portretų, kuriame panaudota ir biografinė Buninų šeimos medžiaga. Pagrindinė filmo herojė - tarnaitė Natalija, kuri gyvendama Suchodole papuola savo ponų Chruščiovų nemalonėn, kenčia meilės kančias, išdavystę, ištremiama, tačiau vis tiek lieka ištikima Suchodolui kaip šuo. Istorija universali. Žmonių kančios ir aistros mažai keičiasi, o filme apstu paslaptingų ir netikėtų posūkių, neleisiančių žiūrovams nuobodžiauti.

Su režisieriaus Bakuro Bakuradzės kūryba Lietuvos žiūrovai jau galėjo susipažinti, kai prieš kelerius metus buvo rodomas jo filmas „Šultesas". Šįkart Rusijos kino savaitėje bus parodytas naujasis jo filmas „Medžiotojas" („Ochotnik", 2011), jo premjera įvyko šiųmetiniame Kanų kino festivalyje. Ūkininko Ivano Dunajevo gyvenimas sukasi aplink darbus, šeimą bei medžioklę ir dvelkia rutina, kol vieną dieną į jo fermą atvyksta dvi naujos darbininkės. Viena jų pakeis Ivano gyvenimą jam pačiam to aiškiai nesuvokiant. Kaip sakė pats režisierius, tai filmas apie šiuolaikinį žmogų, kuriam sunku būti savimi. Gyvename lenktyniavimo laikais, tačiau dažnam mūsų tiesiog patogiau plaukti pasroviui ir būti tokiam kaip visi. O kas nutinka, kai kasdienė rutina supurtoma kito žmogaus, kuris nekuria jokių iliuzijų, bet kuriam tavęs reikia?

Bus galimybė dar kartą pamatyti sukrečiančią Sergejaus Snežkino juostą „Palaidokite mane už grindjuostės" („Pochoronite menia za plintusom", 2008), sukurtą pagal Pavelo Sanajevo autobiografinę apysaką. Pagrindinis filmo herojus - ligotas aštuonmetis Saša, kurį kaip vakuume augina despotiška močiutė, nuolat nuteikinėjanti vaiką prieš motiną - savo pačios dukterį, neva pametusią Sašą dėl alkoholiko menininko. Nors apysaka pasirodė 1996-aisiais, ją ir dabar vis atranda naujų jos skaitytojų bei gerbėjų, kurie knygoje (kaip ir filme) randa ir kai ką asmeniška sau.

Paskutinis programos filmas - Aleksejaus Učitelio istorinė drama „Pakraštys" („Krai", 2010), 2010 m. tapusi rusų kandidate į „Oskarus". Učitelis - garsaus rusų dokumentininko Jefimo Učitelio sūnus, savo karjeros pradžioje pats kūręs dokumentinius filmus. Šio filmo istorija nukelia į atokią Sibiro vietovę - Pakraštį, kur, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, atvyksta kareivis Ignatas. Jis viliasi pradėti naują gyvenimą su vokietaite, kai aplink dar vis 1945-ieji.

Parengė Santa Lingevičiūtė



„7 meno dienos“ Nr.41 (963), 2011-11-18

Versija spausdinimui

Komentarai

yjwuWvPcWqiJLLVU, 2012-01-09 01:49

Great insight. Reliveed I'm on the same side as you.

rolkis2012, 2011-12-12 18:21

labas gal zinote kur ieskoti rusijoje isleistu filmu? domina iki 3metu senumo kriminaliniai filmai

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti