Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

„Baltiškoji tapatybė operoje“


VI tarptautinis operos kritikų seminaras


7 MD

Share |
LNOBT opera „Otelas”
Lapkričio 12 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyks šeštasis Tarptautinis operos kritikų seminaras „Baltiškoji tapatybė operoje“. Stiprėjant baltiškojo kultūros bendradarbiavimo ryšiams, regis, pats metas kaimyninių šalių kritikams susėsti ir pašnekėti, kuo mūsų operos tradicijos ir dabartis yra panašios, o kuo skiriasi.

Šį sezoną LNOBT pradėjo iki tol neregėto masto spektaklių mainais su Estijos nacionaline opera. Analogišką baltiškojo bendradarbiavimo projektą ketinama toliau tęsti su Latvijos nacionaline opera. Nenutrūksta LNOBT ryšiai ir su Lenkijos operos ir baleto scena – sieja ne tik istorinis Vilniuje gyvenusio operų kompozitoriaus Stanislawo Moniuszkos asmenybės saitas: naujai paskirtasis LNOBT baleto meno vadovas Krzysztofas Pastoras yra ir Lenkijos nacionalinio baleto meno vadovas, prieš keletą metų Vilniuje M. Musorgskio „Borisą Godunovą“ pastatė dabartinis Lenkijos nacionalinės operos meno vadovas Mariuszas Trelinskis. Ne vienas Lietuvos menininkas yra dirbęs Latvijos ir Estijos operos scenose. Tačiau keturių kaimyninių šalių tradicijos, dabartinė situacija, teatrų repertuarinė politika, publikos ir kritikos lūkesčiai skiriasi.

 

Seminaras vyks nuo 10 val. (registracija nuo 9.30) LNOBT Kamerinėje salėje. Iki 13.30 išgirsime keturis pranešimus. Naujausius Estijos nacionalinės operos pastatymus bei tendencijas pristatys muzikologas, Estijos muzikos akademijos dėstytojas bei muzikos kritikas Kerri Kotta, Latvijos operinę dabartį nušvies Latvijos muzikos informacijos centro vadovė Inara Jakubone, taip pat seminaro dalyvių laukia žinios apie Lenkijos operinę sceną bei trumpa operos Lietuvoje gyvavimo panorama. Po kavos pertraukos – 14 val. – pakviesime visus įsitraukti į bendrą diskusiją „Baltiškoji tapatybė operoje“. Ar apskritai įmanomas toks reiškinys – galbūt esame tiek skirtingi, kad net ir būdami geografiškai labai netoli vienas kito negalėtume savęs apibrėžti kaip kultūriškai vienalyčio darinio? O galbūt mus sieja gerokai daugiau, nei galėtume įtarti?

 

Vakare seminaro dalyviams pasiūlysime naujausią LNOBT operos spektaklį, Eimunto Nekrošiaus režisuotą Giuseppe’s Verdi „Otelą“ (dainuos Vaidas Vyšniauskas, Sandra Janušaitė, Dainius Stumbras, Laima Jonutytė ir kiti solistai, diriguos Martynas Staškus).

 

Apsilankyti seminare kviečiame visus, besidominčius opera, – muzikos, teatro ir kitų menų kritikus, menininkus, melomanus, studentus, mokytojus, žurnalistus – visus, neabejingus operos menui.

 

Seminaras vyks lietuvių ir anglų kalbomis su sinchroniniu vertimu. Renginys nemokamas. Visus, norinčius dalyvauti, prašome registruotis iki lapkričio 10 d. elektroniniu paštu [email protected] (tel. 8 5 261 0493).

 

„Bravissimo“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.39 (961), 2011-11-04

Versija spausdinimui

Komentarai

HuRvSfhafGuYc, 2012-02-16 04:50

Insights like this liven thnigs up around here.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti