Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Kaip surasti save


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Mirusi nuotaka”
Visų šventųjų dieną Lietuvos televizijos paminės tradiciškai: LTV ir LTV2 prisimins žinomus meno ir kultūros veikėjus, išėjusius Anapilin, garsiausias pasaulio kapines ir transliuos mišias iš Antakalnio kapinių;

TV3 rodys filmus apie šimtą kelis dalmatinus, Skūbį Dū, vampyrus, zombius ir nemirtingąjį Šuriką; LNK surengs nedidelę Timo Burtono filmų retrospektyvą. Žodžiu, kaip komunizme, – kiekvienam pagal poreikius, iš kiekvieno – pagal išgales. Kaip ir per kiekvienas šventes, filmų bus daug ir įvairių, tik ar liks laiko juos žiūrėti?

 

Todėl trumpai apie kelis iš jų. 1990 m. Bernardo Bertolucci „Dangaus prieglobstyje“ (LTV2, lapkričio 2 d. 21.40) sukurtas pagal Paulo Bowleso romaną. Bowlesas (1910–1999), kaip dabar pasakytume, kultinė asmenybė – amerikiečių kompozitorius, muzikos kritikas, poetas, rašytojas, keliautojas. Bet jo vardas siejamas su Tanžeru. Maroke būsimas rašytojas įsikūrė paskatintas Gertrudos Stein, kurios rateliui priklausė gyvendamas Paryžiuje. Tanžere jis gyveno kartu su žmona rašytoja Jane Bowles. Čia kukliame jų butelyje viešėjo Trumanas Capote, Tennessee Williamsas, Gore’as Vidalas, Allenas Ginsbergas, Williamas S. Burroughsas. Bowlesas tapo ne vieno literatūros kūrinio prototipu, jo pavardė atiteko net garsiojo „Kabareto“ herojei Salei. Literatūroje Bowlesas debiutavo romanu „Dangaus prieglobstyje“, kuris išverstas ir lietuviškai. Tai – autobiografinis kūrinys, bet kiekvienas jį skaitęs, neabejoju, knygoje surado save. Bent jau man taip atsitiko vieną karštą vasarą Pervalkoje.

 

Bertolucci sakė, kad Bowlesas „pasakoja gražią meilės istoriją ir banalią dviejų labai sudėtingų žmonių, kurie garbina vienas kitą, bet kartu negali rasti laimės kartu, meilės istoriją“. Filme ją suvaidino Debra Winger ir Johnas Malkovichius, o jo pasakotoju tapo pats rašytojas. Amerikiečių Porto ir Kit šeima 1947-aisiais vyksta į Afriką, tikėdamiesi toli nuo Vakarų civilizacijos, pokario metais išgyvenančios krizę, susigrąžinti prarastą meilę.

 

BTV (29 d. 21.20) parodys kito šiuolaikinio kino klasiko Takeshi Kitano filmą „Vyresnysis brolis“ (2000). Kitano jame suvaidino japonų gangsterį Jamamoto, kuris atsiduria Los Andžele, nemokėdamas nė žodžio angliškai ir nesuprasdamas visiškai jam svetimos kultūros. Savotišku jo vedliu naujame pasaulyje tampa juodaodis gangsteris Denis (Omar Epps). Jis vienintelis sugeba suprasti japonų jakudzų garbės kodeksą.

 

Ambicingame Steveno Shainbergo 2005 m. filme „Kailis. Įsivaizduojamas Dianos Arbus portretas“ (LNK, 30 d. 22.45) Nicole Kidman vaidina iš turtingos šeimos kilusią moterį, garsaus mados fotografo žmoną ir asistentę. Šeštojo dešimtmečio Niujorke ji prastai jaučiasi griežtų taisyklių valdomame pasaulyje, kur svarbiausia ne būti, o atrodyti. Išeitį gali pasiūlyti naujas kaimynas – keistas vyriškis. Ryšys su juo pakeis Dianos gyvenimą.

 

Pasiilgę baltų kino, galės pasižiūrėti melodramišką Tomo Donelos „Atsisveikinimą“ (LTV, 1 d., 20.50). Jo herojus – Dainiaus Kazlausko meistriškai suvaidintas jūreivis – išsirengia į paskutinę kelionę. Jis nori suspėti atsisveikinti su visais, kuriuos buvo sutikęs ar pamilęs gyvenime. Algimanto Puipos „Arkliavagio duktė“ (LTV, 29 d. 23 val.) pasakos tragišką XX a. pradžios lietuvių kaimo meilės istoriją, kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė Nijolė Oželytė, o naujųjų laikų lietuvių žvaigždę Andrių Mamontovą pamatysime latvio Mario Martinsono filme „Amaya“ (LNK, 31 d. 23.35). Jis taip pat apie mirtį ir meilę bei savęs atradimą, įvykusį Honkonge.

 

Tačiau gražiausią ateinančios savaitės meilės istoriją pasiūlys Timas Burtonas ir Mike’as Johnsonas, 2004 m. sukūrę animacinį filmą „Mirusi nuotaka“ (LKN, 1 d. 8.30). Jis perkels į mažą XIX a. Europos kaimą, kur gyvena Viktoras. Prieš savo valią vedęs paslaptingosios Viktorijos lavoną, jis keliauja į mirusiųjų karalystę, kuri pasirodo daug spalvingesnė ir linksmesnė nei gyvųjų. Viktoras sužino, kad net mirtis negali sunaikinti jo meilės žmonai.

 

Jūsų –

Jonas Ūbis


„7 meno dienos“ Nr.38 (960), 2011-10-28

Versija spausdinimui

Komentarai

qEmsCUlogTfREOMZlX, 2011-12-01 09:22

Boom shakalaka boom boom, pbroelm solved.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti