Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Kinas yra tėvynė


Anonsas


7 MD

Share |
„Atminties uostas”
Šį savaitgalį projektas „Judantys vaizdai tarsi taki atmintis“ iš Nidos persikels į Vilnių. „Skalvijos“ kino centre vyks susitikimais su palestiniečių režisieriumi ir medijų teoretiku Kamalu Aljafari ir dviejų jo filmų peržiūros.

Režisierius gimė 1972 m. Ramaloje (Palestina), mokėsi Medijų meno akademijoje Kelne (Vokietija). 2003 m. jis sukūrė trumpo metražo filmą „Aplankykite Iraką“ („Visit Iraq“), 2006 m. – pirmąjį ilgo metražo filmą „Stogas“ („The Roof“). Viename interviu režisierius prisipažino: „Theodoras Adorno sakydavo: „Žmogui, kuris nebeturi tėvynės, rašymas tampa gyvenamąja vieta...“ Palestiniečiui kinas yra tėvynė.“ Vilniuje bus parodyti du K. Aljafari filmai – „Stogas“ ir „Atminties uostas“ („Port of Memory“).

 

„Atminties uostas“ (dokumentinė drama, Vokietija, Prancūzija, JAE, Palestina, 2009, 62 min.) nukels į vieną seniausių pasaulio miestų Jafą, kuris po Izraelio valstybės įkūrimo 1950 m. tapo Tel Avivo dalimi. Čia iki šiol išliko viena didžiausių palestiniečių bendruomenių. Režisieriaus motinos šeima sužino, jog nepateikusi oficialių dokumentų, liudijančių teisę į nuosavybę, gali prarasti namus, kuriuose gyvena jau kelis dešimtmečius. Lėtas kameros ritmas sukuria įtaigią erdvę, kurioje laikas atrodo susitingęs. Vyrai ir moterys čia atrodo tylūs, nejudrūs, nesugebantys pabėgti iš kafkiškos situacijos, kurioje atsidūrė. Pasak režisieriaus, jį domino menkiausios kasdienybės detalės, net tai, kaip jo teta plaunasi rankas: „Realybėje tai trunka daug ilgiau nei filme. Mačiau jos rankų choreografijoje daug grožio, taip pat ir tame, kaip ji kloja lovą ar valgo kartu su savo mama. Mano personažams tai pabėgimo nuo realybės forma. Kinas – tai mano būdas pabėgti, drauge jis ir meditacijos forma. Mano personažai – giminės ir žmonės, kuriuos sutinku kvartale.“

 

Nors režisierius filmuoja savo artimųjų kasdienybę, „Atminties uostas“ pasižymi radikalia kino kalba. Filmo autorius naudoja archyvinius 8-ojo dešimtmečio kadrus iš Jafoje filmuotų amerikiečių filmų bei Izraelyje populiaraus muzikinio vaizdo klipo. Nors Jafoje kasdien per televiziją rodomi Chucko Norriso stiliumi sukurti Izraelio koviniai filmai bei muzikiniai klipai, nufilmuoti jų gimtajame mieste, palestiniečiams juose vietos nepalikta. Režisierius šią situaciją interpretuoja subtiliai ir su humoru permontuodamas archyvinę medžiagą.

 

K. Aljafari yra prisipažinęs: „Kalbant apie filmo koncepciją, ją įkvėpė Jeano-Luco Godard´o deklaracija, nuskambėjusi jo filme „Mūsų muzika“, scenoje, kuri nufilmuota Sarajeve. Godard´as kalbasi su studentais kino teatre ir sako: „1948 m. izraeliečiai ėjo vandeniu į Pažadėtąją žemę, palestiniečiai ėjo vandeniu, kad paskęstų, – lyg būtų filmuojama „aštuoniuke“. Žydų tauta atvyko į vaidybinį kiną, palestiniečiai – į dokumentinį.“ Pasak Aljafari, klaidžiodamas po Jafą jis norėjo filme susieti tuos du skirtingus pasakojimus, sukurti „izraeliečių svajonių ir palestiniečių realybės susitikimą, blyškios, fragmentiškos dokumentikos ir negailestingos fikcijos“. (17 d. 19 val., 18 d. 17.30).

 

Dokumentiniame filme „Stogas“ (Vokietija, Palestina, 2006, orig. k., angl. subt., 61 min.), sukurtame kinematografinės atminties rekonstrukcijos principu, rodomas režisieriaus šeimos, gyvenančios Ramaloje ir Jafoje, portretas. Apleistais kambariais lėtai judanti kamera atveria slaptas atminties erdves. Filmo pavadinimas – nuoroda į bestogį režisieriaus šeimos namą; į kurį įsikelta 1948 m., bet statyba taip ir liko nebaigta. Lėtas filmo ritmas ir užkadrinės nematomos erdvės pulsavimas žiūrovui perteikia kito gyvenimo laukimą. Visi filmo personažai yra Aljafario šeimos nariai, kuriuos režisierius, sekdamas Robert´o Bressono principu, naudoja kaip modelius, perteikiančius jų būtį. (17 d. 20.30, 18 d. 19 val.).

 

„7md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.24 (946), 2011-06-17

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti