Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Lotynų Amerikos kultūros dienos žada gero kino


Anonsas


7 MD

Share |
„Tango dainininkė”
Spalio 21–28 d. rengiamos Lotynų Amerikos kultūros dienos pakvies pasidžiaugti egzotiškos muzikos garsais, pasiūlys įdomių susitikimų su šio žemyno fotografija, literatūra ir kinu, vyks pokalbiai, koncertai, vyno degustacija. Trumpai pristatome filmų programą, kuri bus rodoma „Pasakos“ kino teatre.

„Čiko ir Rita“ („Chico y Rita“, rež. Fernando Trueba ir Javier Mariscal, Ispanija, D. Britanija, 2010)

Animacinis miuziklas perkels į Kubą. 1948-ieji. Vieną vakarą nuostabus dainininkės Ritos balsas perveria jauno pianisto Čiko širdį. Svaigaus šokio sūkury gimsta dviejų menininkų meilė, atnešianti jiems ne tik džiaugsmo, bet ir skausmo. Jų kelias siekiant muzikinių aukštumų ir pripažinimo iš Havanos nusidrieks iki Niujorko, Paryžiaus, Holivudo ir Las Vegaso. Jie ne kartą išsiskirs ir vėl atras vienas kitą. Filme skamba nuotaikinga tradicinė kubiečių muzika ir džiazas. (21 d. 18.30, 23 d. 18.30)

 

„Šiandien kaip vakar“ („Hoy como ayer“, rež. Bernie IJdis, dokumentinis, Argentina, Olandija, 2011)

Olandų dokumentininkas Bernie IJdis užfiksavo vieną legendinio tango dainininko Juano Carloso Godoy’aus dieną Buenos Airėse. Kadaise ryškios žvaigždės gyvenimas šiandien ramus ir monotoniškas. Vis dėlto jis dar turi ištikimų gerbėjų, kurie renkasi paklausyti tango į „El Banderin“ barą Abasto rajone. Jautrų dainininko portretą nušviečia miesto, alsuojančio praeitimi, šviesos. Žiūrovai kviečiamas į meditatyvinę kelionę dainininko kasdienybės keliais. (21 d. 21 val., 28 d. 18.30)

 

„Žanas Žantij“ („Jean Gentil“, rež. Laura Amelia Guzmán ir Israel Cárdenas, Dominikos Respublika, Meksika, Vokietija, 2010)

Žanas Žantij – išsilavinęs haitietis, ilgus metus dirbęs prancūzų kalbos mokytoju, ieško darbo Dominikos Respublikoje. Vyras jaučiasi diskriminuojamas ir jo pastangos bergždžios. Žanas nuolankiai meldžiasi ir tiki, kad viskas baigsis laimingai. Bet laikas bėga, ir jam vis sunkiau prastumti dienas. Galiausiai Žanas nusprendžia palikti civilizuotą pasaulį ir iškeliauja gyventi į džiungles, atsiduodamas Dievo valiai. (22 d, 16.30, 24 d.20.30)

 

„Pragaro marimbos“ („Las marimbas del infierno“, rež. Julio Hernańdez Cordón, Gvatemala, Meksika, Prancūzija, 2010)

Donas Alfonsas groja marimba, tradiciniu Gvatemalos muzikos instrumentu. Anksčiau jis dalyvaudavo prašmatnaus viešbučio folkloriniame šou. Dabar niekas jo nebekviečia. Vis daugiau žmonių laiko marimbas atgyvenomis. Vieną dieną Donas Alfonsas susitinka Bleką, sunkiojo metalo muzikantą, kuris dirba gydytoju, gąsdina pacientus ilgais susivėlusiais plaukais ir baisiomis tatuiruotėmis. Donas Alfonsas ir Blekas sugalvoja muzikinį projektą „Pragaro marimbos“, sudrebinsiantį ne vieną ausį ir širdį. (22 d. 18.30, 23 d. 20.30)

 

„Tango dainininkė“ („La cantante de tango“, rež. Diego Martínez Vignatti, Argentina, Belgija, Prancūzija, Olandija, 2009)

Jauna tango dainininkė Helena gyvena Buenos Airėse. Kaip tik tada, kai moteriai pradeda sektis muzikinė karjera, ją palieka vaikinas. Dainavimas padeda Helenai įsiklausyti į savo jausmus ir numalšinti skausmą. Dainininkės talentas vis labiau vertinamas, ji gauna pasiūlymą koncertuoti prestižinio teatro scenoje. Tačiau ji bėga nuo prisiminimų pas brolį į Belgiją, kur mažame miestelyje prie jūros randa sielos ramybę. Bet nuo tango nepabėgsi... (22 d. 20.30, 26 d. 20.30)

 

„Tigrero: nebaigtas filmas“ („Tigrero: a film that was never made“, rež. Mika Kaurismäki,

Brazilija, Suomija, Vokietija, 1994)

1993 m. amerikiečių režisierius Samas Fulleris pakvietė Jimą Jarmuschą keliauti į Braziliją. Aragvajos upe abu kūrėjai plaukė iki Santa Isabel Do Morro kaimo, kur prieš 40 metų Fulleris filmavo dramą apie jaguarų medžiotoją „Tigrero“. Kodėl filmas taip ir neišvydo dienos šviesos? Režisierius dalijasi prisiminimais, rengia vietiniams kadaise šiame kaimelyje filmuotos medžiagos peržiūrą. Per pusę amžiaus viskas čia labai pasikeitė. Atsirado mūrinių namų, televizorių ir telefonų... (24 d. 18.30, 28 d. 20.30)

 

„Novena“ („Novena“, rež. Enrique Collar, Paragvajus, Olandija)

Chuanas de Dios ne tik vazonus iš padangų gamina, bet ir poeziją kuria. Jam 55-eri, bet besirūpindamas kitais jis dar nespėjo pasidžiaugti gyvenimu. Po motinos mirties Chuanas nusprendžia viską keisti ir įsikurti Argentinoje. Bet prieš tai jis turi palydėti mamą anapus: devynias dienas artimieji meldžiasi už velionės sielą. Olandijoje gyvenantis žymus paragvajiečių menininkas sukūrė vaidybinį filmą savo gimtajame kaime su vietos neprofesionaliais aktoriais. (25 d. 18.30, 27 d. 18.30)

 

„Ranka pasiekiama“ („A tiro de piedra“, rež. Sebastián Hiriart, Meksika, 2010)

Piemeniui Chasintui gerokai įsiėdė kiekvieną dieną ganyti tėvo ožkas. Mindamas dviračio pedalus, jis svajoja apie smagesnį gyvenimą, prasmingesnį darbą, apie meilę. Vieną dieną jaunuolis randa ant žemės raktą su pakabuku, ant kurio pavaizduotas namas. Kitoje pusėje – užrašas, kad ta vieta kažkur Amerikoje. Chasintas patiki, kad tai jam iš dangaus siųstas ženklas, ir išsiruošia į kelią. Galbūt ten, toli, išsipildys vaikino sapnai, ir sniego pusnyje jis ras skrynią su lobiu? (25 d. 20.30, 27 d. 20.30)

 

„Sveikas, Chulio Kortasarai“ (rež. Vytautas Balsys, Lietuva, 1994)

Filmo režisierius ieško argentiniečių rašytojo Julio Cortázaro pėdsakų Paryžiuje. Rašytojo mitas gyvas miesto gatvelėse, jo daiktuose, rašytojo gyvenimo draugės Ugnės Karvelis prisiminimuose. Filmą pristatys režisierius Vytautas Balsys. (26 d. 17.30)

 

„Autobusas“ (rež. Vytautas Balsys, 1992)

Mieste kursuoja autobusas, surenkantis žmones į paskutinę kelionę. Čia visi žino galutinį tikslą – tai kapinės. Į autobusą įlipa mergina, kuriai konduktorius, vairuotojas ir kiti keleiviai kelia įtarimą. Ją trikdo jų žvilgsniai ir keisti garsai, ji jaučia grėsmę. Tik įlipus į autobusą jaunuoliui, jauna pora ryžtasi pasipriešinti likimui ir ištrūkti iš slegiančių mirties gniaužtų.

Filmas sukurtas pagal to paties pavadinimo Julio Cortázaro novelę. Filmą pristatys režisierius Vytautas Balsys (26 d. 19.30)

 

Pagal rengėjų inf.


„7 meno dienos“ Nr.36 (958), 2011-10-14

Versija spausdinimui

Komentarai

qiuJxuWfrUnAbwzi, 2012-06-05 22:59

I really like the fact that you're tinryg to raise money to get books. I was just wondering if you were able to raise the amount of money you needed to get your books ?Hopefully you did and there are a few people in Lithuania that are a bit happier now!Good luck!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti