Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Filharmonija kviečia


Prasideda 71-asis koncertų sezonas


7 MD

Share |
Spalio 1 d. Lietuvos nacionalinė filharmonija šventišku simfoninės muzikos vakaru pradeda jau 71-ąjį koncertų sezoną. Simfoninės muzikos sezono pradžios vakaras Filharmonijoje sutampa su Tarptautine muzikos diena.

Simboliška ir tai, kad šiuo koncertu minimas solidus 70 metų jubiliejus, kurį švenčia profesionalius Lietuvos kompozitorius ir muzikologus telkianti kūrybinė visuomeninė organizacija Lietuvos kompozitorių sąjunga. Sezono pradžios koncerto programoje – įvairias XX a. akimirkas muzikos garsuose užfiksavusi lietuvių kompozitorių kūryba, ją su maestro Juozo Domarko vadovaujamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru scenoje atliks ryškūs Lietuvos muzikai – pianistas Petras Geniušas, smuikininkai Vilhelmas Čepinskis ir Džeraldas Bidva.

 

Užburiančių garsų harmoniją klausytojams pasiryžusi ištikimai skleisti Filharmonija šį pusmetį vien Vilniuje ketina surengti 55 įvairaus žanro koncertus. Įvairiaspalviame suplanuotų koncertų kaleidoskope ryškiai išsiskiria lapkričio 12–26 d. Filharmonijoje vyksiantis II Vilniaus fortepijono muzikos festivalis, šiemet skirtas Ferenco Liszto kūrybai. Festivalio meno vadovės Mūzos Rubackytės inicijuotoje programoje – 7 fortepijono muzikos koncertai: nuo rečitalių iki prašmatnių fortepijono ir orkestro muzikos vakarų; juose išgirsime ir iškilius mūsų šalies, ir užsienio pianistus, scenon kils ir talentingas jaunimas. Koncertuose skambės ne tik F. Liszto, bet ir M.K. Čiurlionio kūryba. Minint šio pasaulinio garso muziko ir dailininko mirties 100-ąsias metines, jo kūriniai skambės dar ne viename koncerte.

 

Koncertus Filharmonija intensyviai rengia ne tik Vilniuje. Dar 8 originalios koncertų programos numatomos Trakuose, jau tradiciniu tapusiame koncertų cikle „Muzika Trakų pilyje“. Po vasaros atokvėpio klasikinės muzikos išsiilgusius klausytojus Filharmonija jau dabar kviečia į romantiškas muzikines popietes Trakų pilyje: rugsėjo 18 d. čia koncertavo Valstybinis Vilniaus kvartetas ir klarnetininkas Vytautas Giedraitis, o rugsėjo 25 d. intriguojančią Ispanijos ir Italijos dvarų muzikos bei šokių programą „Iberijos paslaptys“ pristatys senosios muzikos ir šokio ansamblis „Banchetto musicale“ bei solistė Judita Leitaitė. Dar šešios koncertinės programos skaidrins nuotaiką Trakų pilyje iki pat gruodžio vidurio.

 

Intensyvi koncertinė veikla skleisis įvairiuose Lietuvos regionuose – šiemet Filharmonija plės edukacinę veiklą ir Lietuvos miestuose bei miesteliuose rengs šviečiamojo pobūdžio koncertus „Muzikos enciklopedija gyvai“. Šių koncertų lankytojams atsivers įvairių muzikos žanrų, epochų, stilių retrospektyva.

 

Šventišką sezono pradžią Vilniuje lydi margaspalvė rugsėjo koncertų preliudija. Filharmonijos Didžiąją salę muzikos garsų pirmieji pripildė Tarptautinio M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso dalyviai. Rugsėjo 21 ir 22 d. čia vyko Pianistų konkurso finaliniai turai, o rugsėjo 23 d. – konkurso laureatų apdovanojimas ir koncertas. Visus tris vakarus konkurso dalyviai muzikuoja su maestro Juozo Domarko vadovaujamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.

 

Patenkindama klausytojų smalsumą išgirsti ne tik mūsų, bet ir kitų šalių orkestrus, rugsėjo 26 d. Filharmonija kviečia į Aleksandro Anisimovo vadovaujamo Baltarusijos Respublikos valstybinio akademinio simfoninio orkestro ir violončelininko Deniso Šapovalovo koncertą „Čaikovskio kūrybos aukso fondas“, o rugsėjo 30 d. – į Kinijos liaudies instrumentų virtuozų – Naujojo purpurinio uždraustojo miesto orkestro koncertą, žadantį įdomią pažintį su Kinijos tradicine liaudies ir profesionaliąja muzika.

 

Rudeniui įsibėgėjant verta nepamiršti, kad kalendorinių metų pabaigą Filharmonijoje tradiciškai įprasmins „Kalėdų muzikos savaitė“ ir Naujamečiai koncertai. Svajojantiems apie muzikines švenčių dovanas derėtų jomis pasirūpinti iš anksto, nes bilietai į šiuos koncertus paprastai tirpsta kaip pirmosios snaigės.

 

Daugiau informacijos apie LNF 71-ojo sezono aktualijas ir koncertus rasite svetainėje www.filharmonija.lt.

 

LNF inf.


 

„7 meno dienos“ Nr.33 (955), 2011-09-23

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti