Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Nuo baroko iki šių dienų


Sakralinėms Kristupo vasaros festivalio muzikos valandoms pasibaigus


Karolina Juodelytė

Share |
Vargonuoja Marco Lo Muscio
Kasmet Šv. Kazimiero bažnyčioje Vilniuje organizuojamas sakralinės muzikos festivalis, šiais metais vykęs liepos 5 – rugpjūčio 30 d., baigėsi. Sukvietęs žymius atlikėjus iš Lenkijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Čekijos, Italijos, Izraelio bei Lietuvos, festivalis klausytojus džiugino labai įvairialype programa – nuo senosios muzikos iki eksperimentinių kompozicijų.

Būtent pastarosiomis ir buvo pradėtas koncertų ciklas. Festivalio meno vadovė vargonininkė Renata Marcinkutė kartu su gitaros virtuozu Chrisu Rubensu ir perkusininku Vladimiru Tarasovu pateikė nenutrūkstamą valandos trukmės koncertą, sudarytą iš barokinės ir šiuolaikinės muzikos kūrinių, tarpusavy sujungtų muzikinėmis improvizacijomis. Didžiųjų baroko meistrų – J.S. Bacho bei G.F. Händelio – muzika neatrodė itin kontrastinga šiuolaikinėms C. Ruebenso bei V. Tarasavo kompozicijoms ir improvizacijoms, galbūt dėl to, jog barokinius kūrinius vargonams atlikėjai papildė mušamųjų ir gitaros garsais, šiuolaikinius – barokiniais elementais, o visam koncertui suteikė meditatyvią atmosferą. Kiek šokiravo paskutinio kūrinio atlikimas – J.S. Bacho Tokatos ir fugos d-moll vargonams žymioji pradžios frazė tylių mušamųjų fone buvo atlikta visišku pianissimo. „Egzistuoja tiek daug šio kūrinio interpretacijų, kodėl mums nepateikus savojo varianto?“ – įspūdžiais dalijosi vargonininkė R. Marcinkutė.

 

Cikle taip pat pasiūlyti keli chorinės muzikos koncertai. Turėjome progos išgirsti iš Paryžiaus atvykusį puikų vaikų chorą, vadovaujamą Marinos Lopaton. Kolektyvas, nors jo nariai ir labai jauno amžiaus, jau yra pelnęs klausytojų ir profesionalų pagarbą ir pripažinimą. Choristai kartu su akompaniatore Jae Youn Geiser bei vargonininke R. Marcinkute atliko tik religinę muziką ir pademonstravo gana aukštą meninį lygį. Publikai nepaliaujamai plojant, choras bisui sudainavo lietuvišką dainą „Lietuva, brangi šalele“, tačiau prancūzų lūpose dainos tekstas skambėjo gana keistai, o ir laiko pasiruošimui, regis, pritrūko.

 

Sakralinės muzikos valandų ciklo uždarymui kartu su vargonininku Leopoldu Digriu buvo pakviestas choras „Jauna muzika“. Kolektyvas atliko tik šiuolaikinius a capella kūrinius ir dar kartą parodė aukštą muzikinį lygį bei meninę brandą. O koncerto pradžioje išgirdome dvi C. Francko kompozicijas vargonams.

 

Svarbiausi festivalio koncertai – vargonų rečitaliai. Ypač dėmesio nusipelnė vargonininko Rogerio Sayerio (D. Britanija) koncertas. Šis atlikėjas dar studijų metais laimėjo pagrindinius vargonų muzikos konkursus, vėliau aktyviai koncertavo, yra grojęs visus J.S. Bacho ir M. Duruflé kūrinius vargonams. R. Sayeris koncerte atliko sudėtingas kompozicijas: A. Vivaldi – J.S. Bacho Koncertą vargonams d-moll, W.A. Mozarto Fantaziją f-moll (KV 608), M. Duruflé Preliudą ir fugą d’A.L.A.I.N. tema op. 7 ir kt., taip pademonstruodamas ne tik nepriekaištingą virtuozinę techniką, bet ir aukštą meninį lygį.

 

Dar vienas puikus rečitalis – žymaus vargonininko ir improvizatoriaus Jaroslavo Tumos (Čekija). Atlikėjas nuolat kviečiamas groti prestižinėse Europos, JAV, Japonijos salėse, yra pelnęs pirmąsias vietas Harlemo, Niurnbergo konkursuose. Kaip R. Sayeris, yra atlikęs visus J.S. Bacho kūrinius. Koncerte skambėjo keli čekų kompozitorių, J.S. Bacho kūriniai bei paties J. Tumos improvizacija duota lietuviška tema. Kiek abejotina pasirodė J.S. Bacho Preliudo ir fugos a-moll BWV 543 registruotė, bet kaip vėliau pats paaiškino vesdamas meistriškumo kursus Nacionalinėje filharmonijoje, ši registruotė buvo tiesiog eksperimentinė, galbūt per konkursą tokios nenaudotų, o koncerte – kodėl gi ne? Įspūdį paliko antrasis kūrinys – J.S. Bacho choralinis preliudas „O Mensch, bewein Dein Sünde gross“. Itin lėtas tempas, įsiklausymas į kiekvieną frazę atskleidė gilų šio choralo turinį.

 

Pluoštą senosios muzikos kūrinių pateikė iš Poznanės atvykęs vargonininkas Sławomiras Kaminskis. Koncerte skambėjo Łowickio tabulatūra , nežinomo autoriaus 3 arijos iš Šv. Klaros manuskripto, taip pat barokinė F. Couperino, D. Buxtehude’s, J. Pachelbelio, C.Ph.E. Bacho muzika. Atlikėjas pademonstravo puikų senosios muzikos atlikimo išmanymą, jos subtilumus, taip reikalingus norint atskleisti iš pirmo žvilgsnio gana nesudėtingos muzikos grožį.

 

Visiškai priešingas senosios muzikos rečitaliui buvo Marco Lo Muscio (Italija) šiuolaikinės muzikos koncertas. Pats būdamas ir kompozitorius, M. Lo Muscio atliko savo paties kūrinių, taip pat ir kiek mažiau mums žinomų dabartinių kompozitorių – Steve’o Hacketto, Ricko Wakemano, Aivaro Kalejso bei Paolo Lazeri – kūrybos. Koncertas buvo kupinas veržlaus tokatinio judėjimo, meditatyvaus susikaupimo, kartais nuskambančių populiariosios muzikos intonacijų.

 

Festivalyje sulaukėme vargonininko Henriko Gwardako iš Marianhaminos (Alandų salos, Suomija). Vien barokinės muzikos programą pateikė iš Izraelio atvykęs Alexanderis Gorinas. Šis vargonininkas parodė aukštą senosios muzikos išmanymo lygį, bet vis dėlto panašia stylus fantasticus maniera atlikti kūriniai nuskambėjo gana vienodai.

 

Džiugu, kad jau nuo 1999-ųjų kasmet vykstantis festivalis tampa tradicija, sukviečia visuomet pilną bažnyčią klausytojų. Geri Lietuvos ir kitų įvairių šalių atlikėjai kelia tiek vargonų muzikos, tiek apskritai visos šalies kultūrinio gyvenimo lygį. Tikėkimės, kad  Šv. Kazimiero bažnyčios „Oberlinger“ firmos vargonai ir toliau puikiai tarnaus, o festivalis kaskart pasipildys garsių ir įdomių atlikėjų.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.31 (953), 2011-09-09

Versija spausdinimui

Komentarai

iEETkdRjgrFsRtkwPNR, 2012-03-17 00:44

Very nice pics The camera rocks dah! Good that you buoght one Where's the one with NK too? He did not allow you to post Ashu looks so grown up now can't believe that she is same chubby and cute niece.. I was looking at her 3 yr old pic yesterday, just a few days before I came for Ava's birth. And Ava, reminds me so much of myself..can u see a resemblance? Ok enough of my ramblings..I am too happy as the days approach heeheh

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti