Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Atlikėjai iš Austrijos pristato „degeneracinę muziką“


Anonsas


7 MD

Share |
Anna-Maria Pammer
„Jų žodžiais galima tikėti; jie jų laikysis“, – apie nacionalsocialistus 1933 m. pasakė austrų rašytojas, satyrikas Karlas Krausas. Ir tai buvo tiesa. Įgyvendinant Trečiojo Reicho kultūros politiką, daugybė menininkų buvo šmeižiami, persekiojami ar net nužudyti.

Sąvoką „degeneracinis“ („entartet“) nacionalsocialistai vartojo neatsitiktinai. Tai, kas buvo apibūdinama kaip „degeneracija“, buvo laikoma kenksminga vokiškajai kultūrai, arijų rasei, ir turėjo būti sunaikinta. Naikinamos buvo ir tam tikros meno formų išraiškos. 1937 m. Miunchene buvo surengta paroda „Degeneracinis menas“, o dar po metų ideologai ir muzikologai nagrinėjo „degeneracinės“ muzikos apraiškas Diuseldorfe vykusiose „Reicho muzikos dienose“. Meno kūriniai buvo pavadinami degeneraciniais visų pirma dėl rasinių ir politinių aspektų. Staiga imtos niekinti F. Mendelssohno „Dainos be žodžių“ ar pramoginė šokių muzika. Nacionalsocialistams neįtikusius muzikus dažniausiai ištikdavo tragiška lemtis – jų kūriniai būdavo draudžiami, o jie patys deportuojami ir žudomi dėl, jų kankintojų žodžiais, „kultūrinio supuvimo“, „anarchijos“, „muzikinės impotencijos“, „kultūrinio parazitavimo“, „muzikinio bolševizmo“, „atonalumo“ ir kitų blogybių.

 

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir Austrijos ambasada Vilniuje kviečia į koncertą „Entartete Musik“ („Degeneracinė muzika“). Muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2) birželio 9 d. 18 val. skambės nacionalsocialistų draustų, persekiotų, ištremtų ar nužudytų kompozitorių G. Mahlerio, F. Mendelssohno-Bartholdy, J. Offenbacho, K. Weillio, F. Hollaenderio, P. Abrahamo, H. Eislerio, L. Fallo ir kt. vokaliniai kūriniai, kuriuos pristatys muzikai iš Austrijos – Anna-Maria Pammer (sopranas) ir Clemensas Zeilingeris (fortepijonas). A.-M. Pammer yra žinoma Antrosios Vienos mokyklos muzikos specialistė, tyrinėjanti muzikos ir nacionalsocializmo problematiką. C. Zeilingeris šiuo metu yra Linco (Austrija) koncertų ir festivalių centro „Brucknerhaus“ reziduojantis menininkas.

 

Įėjimas nemokamas.

 

„7md“ inf.

„7 meno dienos“ Nr.22 (944), 2011-06-03

Versija spausdinimui

Komentarai

9pFIswNDgf26, 2017-03-22 08:37

And to think I was going to talk to soomene in person about this.

CslujxrTFKbacmAXF, 2011-06-23 13:44

Hey, good to find smoeone who agrees with me. GMTA.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti