Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Eksperimentiniame koncerte – afrikietiškų ir žemaitiškų dainų sintezė


Anonsai


7 MD

Share |
Unikaliame eksperimentiniame koncerte Vilniuje atlikėjai iš Lietuvos ir Afrikos apjungs žemaitiškų liaudies dainų ir tradicinių afrikietiškų melodijų skambesį. „Afro – LT projektas“ vienoje scenoje suvienys atlikėjus – instrumentalistus, perkusininkus – iš Lietuvos ir Afrikos, jie eksperimentuodami muzikos garsais ir ritmais ieškos sąsajų tarp šių tolimų kultūrų.

Gegužės 22 d. 19 val. muzikos klubo „Artistai“ kiemelyje (Šv. Kazimiero g. 3, įėjimas nemokamas) vyksiančiame renginyje, kuris taps baigiamuoju festivalio „Afrikos dienos“ akcentu, pasirodys atlikėjas ir kompozitorius iš Togo – Plazi Halaoui. Jau kelerius metus gyvenantis Lietuvoje, čia apsipratęs ir išmokęs lietuvių kalbos, Plazi gros kartu su Aidu Buivydu ir džiugins togietiška akustine muzika B‘Ham Membou.

 

Koncerte sąsajų tarp lietuviškos ir afrikietiškos muzikos ieškos ir instrumentalistas Saulius Petreikis „Semas“, eksperimentuojantis su garsu ir besidomintis įvairių šalių etnine liaudies muzika. Šis atlikėjas, daug keliaujantis po visą pasaulį ir tyrinėjantis daugybės kraštų melodijas, savo pasirodymo metu kurs unikalią vokalinę lietuviškų ir žemaitiškų dainų sintezę.

 

Djembe mokytojas iš Kongo, kelis metus lietuvius mokantis būgnų ritmų – Papy Basembe Bahati, – baigiamajame „Afrikos dienų“ koncerte su savo mokiniais afrikietišką nuotaiką kurs atlikdamas Kongo tradicinę būgnų muziką. Žiūrovai galės išgirsti ne tik Vakarų Afrikos, bet ir Centrinės Afrikos muzikos.

 

„Lietuva ir Afrika – labai tolimos, jų kultūras skiria tūkstančiai kilometrų ir skirtingi žemynai. Tačiau šiuo koncertu sieksime parodyti, kad net tarp tokių tolimų kraštų galima rasti sąsajų, megzti dialogą tarp jų meno pasaulių. Šio projekto idėja atspindi ir viso „Afrikos dienų“ festivalio tikslą – griauti barjerus ir tiesti tiltus tarp Lietuvos ir Afrikos“, – sako viena iš „Afrikos dienų“ organizatorių Justė Rakštytė.

 

„Afro – LT projekte“ afrikietiškais ritmais taip pat džiugins būgnų meistrų grupė, kurią sudaro 4 lietuviai, įvaldę afrikietiškų ritmų paslaptis: Gediminas Mačiulskis, Mikas Šliogeris, Žydrūnas Mockūnas ir Martynas Sučyla. Vaikinai gros tradiciniais afrikiečių dunun ir djembe būgnais. Grupė atliks Vakarų Afrikos fankani ir tiriba šokius.

 

Fankani – iš tiesų yra pasisveikinimo šokis, atliekamas per daugelį švenčių ar artimųjų susitikimo metu. Tiriba – Vakarų Gvinėjos Boke ir Boffa regionų laduma tautos šokis. Šis bendras mergaičių ir jų motinų šokis šokamas įšventinant merginas į moteris. Muzikantų atliekami ritmai yra neatsiejami nuo šokio, trykšta afrikietiška energija ir priverčia judėti kiekvieną.

 

„Afrikos dienos 2011“ – ne pelno siekiantis Juodosios Afrikos kultūros festivalis, kurio programoje šiemet – muzikos koncertai, meno dirbtuvės, kino seansai, parodos, diskusijos ir kiti renginiai. Festivalis vyks Vilniuje gegužės 18–22 d.

 

Festivalio rengėjų inf.


„7 meno dienos“ Nr.18 (940), 2011-05-06

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti