Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Andriaus Žlabio koncertas Vilniaus filharmonijoje


Aldona Eleonora Radvilaitė

Share |
Andrius Žlabys. M. Aleksos nuotr.
Lietuvoje Andrius Žlabys ypač mėgstamas, prisimenami visi jo pasirodymai solo, su orkestru ar kameriniu ansambliu. Gyvenimą paskyręs muzikai šis 33 metų pianistas vis tobulėja ir stebina naujomis sparčiai brandinamo talento spalvomis. Turbūt kiekvienas, kuris girdėjo šį pianistą skambinant, nekantriai laukia jo koncertų – naujų nuostabių interpretacijų.

 

Balandžio 6 d. Vilniaus filharmonijos koncerto programa buvo labai įvairi ir sudėtinga visais atžvilgiais. A. Žlabys savo tėvynainiams parengė visą pluoštą Lietuvoje negrotų kūrinių, tarp jų – jo ypač mėgstamo J.S. Bacho specialiai šiam koncertui išmokta Fantazija c-moll. Ja pianistas ir pradėjo įspūdingą rečitalį.

 

A. Žlabys yra prisipažinęs, kad jam labai sunku įsivaizduoti gyvenimą be J.S. Bacho. Tai patvirtino laisvai, veržliai, energingai besiliejantys šios tobulos muzikos garsai, supinti gražiais kontrastingais piano epizodais. Paskui – visiškai kitaip perteikta sudėtinga A. Bergo Sonata h-moll, op. 1, skaidriai, švytinčiu garsu, išgyventa įtemptai, nervingai, prasmingai.

 

L. van Beethoveno Sonatos f-moll, op. 57 („Appassionatos“), traktuotė sukėlė diskusijas tarp profesionalų. Kai kurie manė, kad geriau jau jis būtų pasirinkęs kokią kitą šio autoriaus sonatą, gal iš vėlyvųjų, nes ši buvo išgirsta neįprastai. Tačiau visi pabrėžė, kad Andrius nuoširdžiai perteikia šią muziką (jo interpretacijose ryškiai atsispindi asmenybė). Mano nuomone, pirmoji dalis buvo atlikta herojiškai optimistine nuostata, antroji – tobulai vedama ir iškontempliuota pradžioje, buvo atlikta taip, kaip kompozitoriaus sukurta – augančio judėjimo ir įtampos kryptimi, nekeičiant tempo; buvo nuostabiai išgirsti visi įmanomi muzikos sluoksniai, o optimaliu tempu paskambintas finalas kunkuliavo jaunatvišku, pasiutusiu veržlumu.

 

Koncerto antros dalies pradžioje skambėjo visai kitokia, trapi muzika – Arvo Pärto pjesė fortepijonui „Alinai“, ją atlikdamas A. Žlabys dar kartą patvirtino nuomonę, kad išskirtinė jo talento savybė – pakylėtai, įkvėptai traktuoti lėto tempo tylią muziką, perteikti subtiliausius nuotaikų atspalvius. Kita vertus, ir greitą, veržlią muziką jis skambina su tikru jaunatvišku temperamentu. Andrius užhipnotizavo klausytojus išraiškingai realizuodamas tyliausius spalvingus ir prasmingus šios pjesės garsus, nuostabiai perteikdamas F. Chopino Scherzo h-moll, nr. 1 vidurinės dalies muziką, nuoširdžiai, trapiai, švelniai plastiškai traktuodamas C. Debussy „Bergamo siuitą“. Tai buvo tikrai įsimintina ir neužmirštama.

 

Kai sužavėti klausytojai apsalo nuo nuostabių potyrių, A. Žlabys koncerto pabaigai įtemptai ir audringai paskambino ypač retai atliekamą, labai sudėtingą, visais aspektais kraupių skambesių prisodrintą D. Šostakovičiaus Sonatą nr. 1, op. 12. Šiurpių akordinių slinkčių, besiblaškančios lėtesnės muzikos, skriejančios keistomis nuotrupomis, o į kūrinio pabaigą prapliumpančios neįtikėtinomis greitomis akordų kaskadomis, vaizdiniai pribloškė savo vidine jėga ir fantazija.

 

Bisui (atrodė, kad pianistas net nepavargo nuo tokio dvasinių ir fizinių jėgų reikalaujančio krūvio) atlikėjas pasirinko ramią G. Kanchelli Pjesę, o kad klausytojai daugiau nebeprašytų „deserto“, vėl paskambino (dar labiau užsidegęs nei koncerto pradžioje) J.S. Bacho Fantaziją c-moll.

 

Nors Andrius Žlabys su šeima – žmona Jaira, smuikininke, ir dviem vaikučiais, šešiamečiu sūnumi ir trejų metukų dukrele, – gyvena netoli Niujorko, Niu Heivene (jame yra Jeilio universitetas, kuriame Andrius gavo magistro laipsnį), kai kalbama apie Lietuvos vertybes, norisi pasakyti, kad šis atlikėjas – mūsų grynuolis, dvasinis turtas, kuriuo galime didžiuotis.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.16 (938), 2011-04-22

Versija spausdinimui

Komentarai

STwVBxUNJCLjzpmJ, 2012-02-17 08:27

RimasLapkritis 8, 2010 10:58</a>?domu nuo kada Lietuvos pastas islaikomas is mokesciu mok?tuoju pinigu. Gal Prie tnbiyrtaiu laiku ir is kart po jo.Lietuvos pastas yra AB ir jokiu pinigu is biudzeto negauna. Ir jau tikrai senokai yra gaves is ten

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti