Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„Vaiduoklis“ – geriausias Europos filmas


Svetur


7 MD

Share |
„Vaiduoklis“
Šeštadienį Taline, kitais metais tapsiančiame Europos kultūros sostine, surengtoje 2010 metų Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonijoje triumfavo Romano Polanskio filmas „Vaiduoklis“.

Jis sulaukė net šešių apdovanojimų (buvo nominuotas septyniems). Filmui paskirtos geriausio filmo, geriausio režisieriaus, geriausio scenarijaus (kartu su Polanskiu rašė Robertas Harrisas) statulėlės.

 

Ewanas McGregoras tapo geriausiu aktoriumi, Alexandre’as Desplat – geriausiu kompozitoriumi, Albrechtas Konradas – geriausiu dailininku. Polanskis į Taliną neatvyko, bet jį su ceremonijos dalyviais sujungė televizijos tiltas. Režisierius padėkojo už filmo įvertinimą ir pabrėžė, kad „Vaiduoklį“ kūrė „grynai europietiška filmavimo grupė“.

 

Vienintelė kategorija, į kurią pretendavęs „Vaiduoklis“ negavo apdovanojimo, yra montažas. Šioje kategorijoje buvo apdovanotas prancūzo Olivier Assayso filmas „Carlosas“. Geriausia Europos aktore tapo prancūzė Sylvie Testud, suvaidinusi pagrindinę vaidmenį filme „Lurdas“. Carlo Di Palma prizas geriausiam operatoriui įteiktas Giora Bejachui už filmą „Libanas“ (rež. Samuel Maoz). Šis filmas taip pat gavo Europos metų atradimo statulėlę ir FIPRESCI prizą. Už geriausią animacinį filmą apdovanotas prancūzas Sylvainas Chomet – filmo „Iliuzionistas“ autorius. Geriausio dokumentinio filmo apdovanojimas atiteko čiliečiui Patricio Guzmanui už filmą „Šviesos nostalgija“ (Šveicarija). Už gyvenimo nuopelnus padovanoti aktorius Bruno Ganzas ir kompozitorius Gabrielis Yaredas. Europos žiūrovų prizas atiteko belgo Jaco van Dormaelio filmui „Mr. Nobody“.

 

Europos kino apdovanojimai teikiami nuo 1998-ųjų. Dešimties kategorijų nugalėtojus renka Europos kino akademijos nariai. Pirmuoju šios premijos laureatu buvo Krzysztofas Kieślowskis. Vienintelis lietuvis, pelnęs Europos kino apdovanojimą, yra Audrius Stonys. Jo „Neregių žemė“ buvo pripažinta geriausiu dokumentiniu filmu. Neporiniais metais ceremonija vyksta Berlyne, poriniais – kituose didžiuosiuose Europos miestuose.

 

„7md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.44 (920), 2010-12-10

Versija spausdinimui

Komentarai

DBquTutJqbZ, 2012-06-06 10:59

That's more than sensbile! That's a great post!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti