Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Ukrainos kino mitologija


Skelbimas


7 MD

Share |
„Akmeninis kryžius“
Ketvirtadienį kino teatre „Pasaka“ Sergejaus Paradžanovo filmu „Užmiršti protėvių šešėliai“ (1964) prasidėję susitikimai su Ukrainos kinu, pavadinti „Ukrainos kino mitologija“, šiandien tęsiasi Lietuvos kinematografininkų sąjungos klube (Vasario 16-osios g. 13 / Šermukšnių g. 1).

Filmų programa, kurioje pristatyti svarbūs ukrainiečių kino raidai ir meniniu požiūriu unikalūs filmai, rodoma iki lapkričio 21 d. Filmus pristatys Ukrainos nacionalinės kinematografininkų sąjungos pirmininkas, kino kritikas ir dramaturgas Sergijus Trymbačas.

 

„Zvenigora“ (rež. Aleksandras Dovženka, 1927, 92 min.)

Ankstyvasis paulinio kino klasiko filmas sudarytas iš 12 epizodų, susijusių su svarbiausiais Ukrainos istorijos momentais, pradedant kovomis su variagais iki pat Spalio revoliucijos 1917-aisiais. Istoriniai epizodai, kuriuos jungia simbolinė Senio figūra, pateikti siurrealistinio sapno forma.

Žilabarzdis išminčius Senis ieško paslaptingojo senovės skitų lobio, kuris, kaip byloja ukrainiečių liaudies padavimai, užkastas stepėse netoli Zvenigoros kalno. Bet vos tik lobis priartėja ir Senis jį paliečia, aukso taurės ima virsti stiklo kaukolėmis, o brangakmeniai – šukėmis. Apie užburtąjį lobį Senis papasakoja dviem vaikaičiams, šie taip pat ieško savo laimės. Prasideda Pirmas pasaulinis karas. Darbštusis jaunėlis Timošas susideda su bolševikais, o dykaduonis Pavelas prisijungia prie petliūrininkų. Jis įkalba Senį padėti sprogmenis po geležinkelio bėgiais, kuriais turi važiuoti traukinys su bolševikais. Tačiau paskutiniu momentu Senis atsipeikėja... (lapkričio 19 d., 18 val.).

 

„Fudžou“ (rež. Michailas Iljenka, 1993, 125 min.)

...Praėjusio šimtmečio pabaiga. Padnieprio kaimai, Floridos pakrantė, Bermudų trikampis – filmo veiksmo vietos. Istorijos audros išblaškė ukrainiečius po visą pasaulį. Kažkada už Atlanto emigravusių ukrainiečių palikuonį Orestą stichija nubloškia į ukrainiečių kaimą. Siužetas kupinas pavojingų, komiškų, absurdiškų nuotykių, poetiniam kinui būdingų fantazijų ir poelgių, kurie galiausiai atves herojų pas mylimąją Kateriną. Svarbus vaidmuo filme tenka nuolat herojų persekiojančiam vėjui. (lapkričio 20 d., 16 val.)

 

„Klajūnai“ (rež. Igoris Strembickis, 2005, 10 min.)

...Namas, apsuptas sodo, koridorius, skirtingai įrengti kambariai ir jų gyventojai – psichiatrinės ligoninės pacientai. Jie šildosi saulėje, mes girdime muziką, dainų ir lopšinių nuotrupas... Jų artimųjų veidai, kurių jie galbūt net neprisimena. Ką ir kaip jaučia šie ne savo valia išmesti iš mūsų gyvenimo klajūnai, kai juos užklumpa džiaugsmo ar liūdesio akimirkos? Jie lyg medžiai vėjyje ir lietuje, lyg skaudūs motinų, moterų, vaikų prisiminimai... „Klajūnai“ – pirmasis ukrainiečių filmas, patekęs į Kanų kino festivalio konkursinę trumpametražių filmų programą. (lapkričio 20 d., 18.30)

 

„Akmeninis kryžius“ (rež. Leonidas Osyka, 1968, 81 min.)

Filmas sukurtas ukrainiečių rašytojo Vasilio Stefaniko novelių „Teismas“ ir „Akmeninis kryžius“ motyvais. Tai – vienas ryškiausių 7-ojo dešimtmečio ukrainiečių poetinio kino pavyzdžių. Poetinė drama pasakoja apie išdidų ūkininką Ivaną, kuris, neradęs laimės gimtame krašte, XX a. pradžioje nutaria emigruoti į Kanadą. Filmo ašis – vidinis pagrindinio herojaus konfliktas renkantis tolesnį gyvenimo kelią.

 

Nakčia prieš išvykstant į namus įsilaužia vagis. Ivanas pasikviečia kaimynus, bet paskutiniu momentu atleidžia įsibrovėliui. Tačiau įsiaudrinę kaimynai nužudo vagį. Supratęs, kad jau nebėra saviškis, Ivanas iškelia akmeninį kryžių ir atsisveikina su gimtuoju kaimu – artimais žmonėmis ir vietomis, kur kadaise buvo laimingas. (lapkričio 21 d. 16 val.)

 

„Pavojingai laisvas žmogus“ (rež. Romanas Širmanas, 2004, 52 min.)

Dokumentinis filmas apie legendinį armėnų kilmės režisierių Sergejų Paradžanovą (Sarkis Paradžanian). Kontroversiška Paradžanovo kūryba ir asmenybė įkvėpė ne vieną laisvai mąstančių kinematografininkų kartą. Jo filmai „Užmirštų protėvių šešėliai“, „Granato spalva“ turėjo didžiulės įtakos Ukrainos ir kitų sovietinių respublikų intelektualams, skatino juos kovoti už žmogaus teises ir nacionalinį išsivadavimą, galiausiai pasibaigusį Sovietų imperijos žlugimu. Fantazuotojas ir genialus pasakotojas, nesuskaičiuojamų pokštų ir talentingų improvizacijų autorius – toks jis išliko draugų ir artimųjų atmintyje. Filme išradingai sukomponuota filmuota medžiaga apie režisierių, paveikslai, animacija. (lapkričio 21 d. 18 val.).

 

Įėjimas į visus filmus nemokamas.

 

Pagal LKS inf.


„7 meno dienos“ Nr.41 (917), 2010-11-19

Versija spausdinimui

Komentarai

mfRisSMmV, 2011-06-24 04:00

What a neat artlice. I had no inkling.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti