Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Paskelbti „Sidabrinių gervių“ nominantai


Kronika


7MD informacija

Share |
Ramūnas Rudokas ir Kęstutis Jakštas filme „Zero 2“
Pirmadienį buvo paskelbti šių metų „Sidabrinių gervių“ nominantai. Vertinimo komisijai šiemet buvo pateikti 5 pilnametražiai, 9 trumpametražiai, 11 dokumentinių, 4 animaciniai, 7 televizijos filmai ir 5 studentų darbai.

Komisijoje dirbo humanitarinių mokslų daktarė, docentė, Europos kino akademijos narė Gražina Arlickaitė, JAV režisierių gildijos laureatas, Europos kino akademijos narys, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Arūnas Matelis, kino kritikės Živilė Pipinytė ir Rasa Paukštytė, kino operatorius, tarptautinių kino festivalių laureatas Viktoras Radzevičius, kino ir televizijos režisierius, pernykštis „Sidabrinės gervės“ laureatas Ignas Miškinis, kompozitorius, „Auksinio kryžiaus“ laureatas Gintaras Sodeika.

 

Spaudos konferencijoje oficialaus apdovanojimų organizatoriaus „UZI group“ atstovė Agnė Armoškaitė-Šemberienė pabrėžė, kad pagrindinis „Sidabrinės gervės“ tikslas – skatinti Lietuvos kino kūrybą. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų vertinimo komisijos pirmininkė G. Arlickaitė dėkojo visiems kino kūrėjams, ypač tiems, kurie ir sunkmečiu sugeba rasti rėmėjų ir padaryti viską, kad filmai išvystų dienos šviesą. G. Arlickaitė spaudos konferencijos metu paskelbė labiausiai lauktus nominantų trejetukus.

 

Į geriausio metų pilnametražio vaidybinio filmo apdovanojimą pretenduoja: Emilio Vėlyvio „Zero 2“, Tomo Donelos „Atsisveikinimas“ ir Šarūno Barto „Eurazijos aborigenas“. Kandidatais į trumpo metražo filmo „Sidabrinę gervę“ yra Marato Sargsyano „Lernavan“, Linos Lužytės „Jau puiku, tik dar šiek tiek...“, Dovilės Šarutytės „Aš tave žinau“. Geriausiam metų dokumentiniam filmui nominuoti: Guillome’o Coudray „Šarūnas Bartas – vienas lauke karys“, Julijos ir Rimanto Gruodžių „Upė“ ir Domanto Vildžiūno „Tikras garsas Valstybės atgimimo 1989–1993“. Geriausias metų televizijos filmas bus renkamas iš trijų serialų: „Naisių vasara“, „Svetimi“ ir „Amžini jausmai“. Į geriausio animacinio filmo apdovanojimą pretenduoja Rasos Joni „Luce“, Dariaus Jaruševičiaus ir Inos Šilinos „Tiulis“ bei Nijolės Valadkevičiūtės „Lietuvių vardas“. Pretendentai į geriausio režisieriaus apdovanojimą yra Šarūnas Bartas, Emilis Vėlyvis bei Julija ir Rimantas Gruodžiai. Dėl geriausio aktoriaus „Sidabrinės gervės“ rungsis aktorių duetas Ramūnas Rudokas ir Kęstutis Jakštas („Zero 2“), Dainius Kazlauskas („Atsisveikinimas“) ir Juozas Budraitis, sukūręs pagrindinį vaidmenį Mariaus Ivaškevičiaus filme „Tėve mūsų“. Geriausios aktorės apdovanojimo nominantės yra Klavdija Koršunova („Eurazijos aborigenas“), Julija Steponaitytė („Aš tave žinau“), Gabija Ryškuvienė („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“). Už geriausią antrojo plano vyro vaidmenį nominuoti: Albinas Keleris („Atsisveikinimas“), Marius Repšys („Bergenas“), Petras Lisauskas („Stiklainis uogienės“), už geriausią moters – Rimantė Valiukaitė („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“), Dalia Storyk („Atsisveikinimas“) ir Inga Jankauskaitė („Zero 2“). „Sidabrinei gervei“ už geriausią scenarijų nominuoti: Dovilė Šarutytė („Aš tave žinau“), Lina Lužytė („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“) ir Emilis Vėlyvis bei Jonas Banys („Zero 2“). Už geriausią operatoriaus darbą pristatyti Feliksas Abrukauskas („Jau puiku, tik dar šiek tiek...“, „Gerumo sparnai“), Vilius Mačiulskis („Lernavan“), Linas Dabriška („Laisvas kritimas“). Pretendentai į geriausio kompozitoriaus vardą yra Kipras Mašanauskas („Atsisveikinimas“), grupė „Happyendless“ („Zero 2“), Rokas Eltermanas („Laisvas kritimas“). Už profesinę meistrystę nominuoti garso dizaineris Jonas Maksvytis, prodiuserė Asta Liukaitytė ir „Skalvijos“ kino centras už nuoseklią edukacinę veiklą. Dar ne gervė, bet kiaušinis už geriausią studento darbą atiteks vienam iš trijų filmų – „Sinchronizacija“ (rež. Rimas Sakalauskas), „Bomba“ (rež. Saulius Leonavičius), „Kryžiažodis“ (rež. Ieva Veiverytė).

„Auksinės gervės“, skiriamos už gyvenimo nuopelnus, laureatas, kaip visada, paaiškės tik iškilmingos ceremonijos vakarą.

 

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimus šiemet rengia neseniai įsteigta Lietuvių kino akademija (LiKA). „Idėja steigti „Lietuvių kino akademiją“ kilo po pernykščių „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų, – teigia vienas iš LiKA steigėjų Audrius Stonys. – Pamatėme, kad yra grupė aktyviai dirbančių kine žmonių, kad mūsų filmai važiuoja per pasaulį, jais domimasi. Deja, tie, kurie domisi, susiduria su problema – nežino, kur ieškoti filmų kūrėjų.“ LiKA yra įsipareigojusi rengti įvairius ekonominius, meninius ir edukacinius kino projektus, bendradarbiauti su Europos kino akademija ir atskirų Europos šalių nacionalinėmis kino akademijomis bei kino institucijomis.

 

Per kelerius metus išpopuliarėję „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai padiktavo ir dar vieną idėją – rengti vasaros kino festivalį „Sidabrinės gervės naktys“ mažesniuose Lietuvos miesteliuose. Tai bus geriausių lietuviškų filmų vėlaus vakaro seansai po atviru dangumi – pramoga toliau nuo šurmuliuojančių kultūrinių centrų gyvenantiems žmonėms. Festivalio renginiais bus siekiama plėsti nacionalinio kino sklaidą Lietuvoje, supažindinti žiūrovus ne tik su lietuvišku kinu, bet ir su kinematografininkais. Kartu su filmais keliaus garsiausi Lietuvos kino ir televizinio kino režisieriai, aktoriai, kurie „Sidabrinės gervės naktis“ praturtins įdomiais ir intriguojančiais prisiminimais iš filmavimo aikštelių. Festivalio atidarymas planuojamas 2010 m. birželio 5 dieną Zyplių dvare, Šakių rajone.

 

Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2010“ tiesioginė transliacija iš „Ūkio banko teatro arenos“ – gegužės 28 dieną 21.10 per Lietuvos nacionalinę televiziją.

 

Pagal rengėjų inf.


„7 meno dienos“ Nr.19 (895), 2010-05-14

Versija spausdinimui

Komentarai

Eligija Volodkevičiūtė- scenaristė, 2010-06-05 21:32

Man malonu,kad paminėtas ir animacinis filmas"Lietuvių vardas". norėčiau kad Lietuvos žmonės jį pamatytų. Gal taip ir bus. Linkiu visiems
kino žmonėms naujų filmų .

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti