Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Šiuolaikinė opera apie Šv. Baltramiejaus naktį


Anonsas


7 MD

Share |
„Massacre“
Šiuolaikinio teatro ir muzikos gerbėjai savo kalendoriuose turėtų ryškiai pasižymėti spalio 27 dieną. Mat vilniečių ir sostinės svečių laukia intriguojanti pažintis su išskirtiniu XXI a. operos projektu - garsaus austrų kompozitoriaus Wolfgango Mittererio opera „Massacre“, sukurta pagal XVI a. britų dramaturgo Christopherio Marlowe pjesę „Žudynės Paryžiuje“ ir naujai įprasminančia makabrišką Šv. Baltramiejaus nakties dramą. Tai sudėtingiausias ir brangiausias jubiliejinio 20-ojo festivalio „Gaida“ renginys, subūręs gausias tarptautines Prancūzijos, Anglijos, Austrijos ir Lietuvos menininkų pajėgas.


Kova dėl valdžios, sąmokslas, išdavystė - senos kaip pasaulis temos, naujai įprasmintos sukrečiančioje Wolfgango Mittererio operoje, sukurtoje 2003 m. prestižinio Austrijos festivalio „Wiener Festwochen“ užsakymu. Ypač platų pripažinimą daugelyje Europos scenų pelnė 2008 m. naujas veikalo pastatymas (režisierius Ludovicas Lagarde'as). Spektaklis patraukia ne tik savo daugiasluoksne operinį dainavimą, improvizaciją, orkestrą ir elektroniką jungiančia muzika, bet ir įtaigiais vaizdiniais sprendimais. Atmintin įstringa gaivališka ir net atvira modernaus šokio kalba bei įdomus kontrastas tarp tiksliai atkartotų istorinių kostiumų ir itin paveikių daugiafunkcinių videoprojekcijų. Tokia praeities ir moderniųjų technologijų sankirta paverčia operos personažus - tikras istorines asmenybes - savotiškais Šv. Baltramiejaus nakties vaiduokliais.

 

Operos personažai - daugeliui puikiai žinomi iš Alexanderio Dumas romanų: aršusis katalikas hercogas de Guise'as ir jo žmona, valdingoji karalienė motina Kotryna Medici, mylimiausias iš jos sūnų, būsimas karalius Henrikas III bei hugenotas Henrikas Navarietis, vėliau tapęs Burbonų dinastijos Prancūzijos soste pradininku Henriku IV.

 

Shakespeare'o amžininkas Christopheris Marlowe 1593 m. sukurtoje pjesėje, tapusioje libreto pagrindu, aprašė jam netolimos praeities įvykius - Šv. Baltramiejaus nakties žudynės įvyko 1572 metais. Operoje naudojamos citatos iš Shakespeare'o sonetų, J.S. Bacho kantatų, renesanso kompozitoriaus T. Talliso motetų.

 

Vaidmenis atliks tarptautinį pripažinimą pelnę dainininkai Elizabeth Calleo (koloratūrinis sopranas), Valerie Philippin (sopranas), Jeanas-Paulis Bonnevalle (kontratenoras), Lionelas Peintre'as (baritonas) ir šokėja Stefany Ganachaud, o Kotrynos Mediči vaidmenį atliks lietuvių dainininkė Nora Petročenko. Gros „Gaida Ensemble“, diriguojamas prancūzų dirigento Léo Warynskio.

 

Šis įspūdingas operos spektaklis vienintelį kartą Vilniuje bus rodomas spalio 27 dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

 

Festivalio „Gaida“ inf.

„7 meno dienos“ Nr.36 (912), 2010-10-15

Versija spausdinimui

Komentarai

BWCqtbhebBz, 2012-03-15 10:37

Wow! Great tihkning! JK

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti