Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Lietuvos kompozitorių sąjungoje – koncertas „Nemirtingumas“


Anonsas


7 MD

Share |
Trio „Nemirtingumas“
Rugsėjo 27 d., pirmadienį, 18 val., Lietuvos kompozitorių sąjungoje (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) įvyks programos „Menopolis“ jaunųjų menininkų projektas-prisistatymas „Nemirtingumas“.

Projekto atlikėjai – Kristina Žaldokaitė (balsas), Arvydas Kazlauskas (saksofonas) ir Birutė Asevičiūtė (fortepijonas) – dedikuoja jį Lietuvos kompozitoriams ir jų kūrybai. „Menopolis“ – Lietuvos kompozitorių sąjungos programos, skirtos meno kūrėjų kūrybos sklaidai ir populiarinimui, projektas, jungiantis muziką, mediją ir aktualią diskusiją. Po koncerto vyks apskrito stalo diskusija „Jaunieji menininkai: dabartis ir perspektyvos“, į kurią galės įsijungti ir klausytojai. Kitas „Nemirtingumo“ koncertas – rugsėjo 29 d. 18 val. Kauno menininkų namuose.

„Esame bendraamžiai, nutarę groti lietuvišką muziką. Kiek daug jos neatliekama, nepažįstama. Apmaudu, kad ji dažnai užsiguli kompozitorių stalčiuose, užuot pasiekusi adresatą – klausytoją. Kartu norime skatinti lietuviškos muzikos kūrybą ir sklaidą, taip pat jaunųjų kompozitorių tobulėjimą, atlikdami ką tik sukurtą jų muziką“, – teigia B. Asevičiūtė.

Viskas prasidėjo nuo kompozitoriaus Felikso Bajoro „Sakmių siuitos“. Šis kūrinys, tam tikra prasme tapęs lietuvybės simboliu muzikoje, jau seniai žavėjo pianistę B. Asevičiūtę ir dainininkę K. Žaldokaitę. Kilo mintis šį kūrinį paruošti, o vėliau atlikti kartu su Antano Dombrovskio videoprojekcija renginio „Tebūnie naktis“ projekte „Folk session“ (2009, Vilnius), kuriame buvo pristatytas lietuviškos muzikos kelias nuo sutartinių iki dabartinės kartos kompozitorių kūrinių.

Tąkart Kristina ir Birutė netikėtai atrado ir kompozitorės Loretos Narvilaitės kūrybą, kuri joms iškart patiko. Projekte „Folk session“ šios kompozitorės daina „Nemirtingumas“ (poeto Henriko Radausko tekstas) buvo atliktas neįprasta sudėtimi: balso, fortepijono ir birbynės. Kūrinys sulaukė sėkmės, tad nuspręsta jį interpretuoti originaliai, birbynę pakeičiant saksofonu. Koncertui festivalyje „Permainų muzika“ menininkas Ignas Kančys sukūrė „Nemirtingumo“ videoprojekciją, kurią galės išvysti ir koncerto Lietuvos kompozitorių sąjungoje publika.

Rengiant „Nemirtingumo“ programą, prie dueto prisijungė bendraminčiai, taip pat puoselėjantys lietuvišką muziką – smuikininkė Agnė Doveikaitė ir saksofonininkas Arvydas Kazlauskas. Smuikininkė koncertuos Vilniuje ir festivalyje „Permainų muzika“ rugsėjo 30 d. Klaipėdos koncertų salėje.

K. Žaldokaitė garsėja kaip visapusiška atlikėja, gebanti dainuoti įvairios stilistikos muziką – džiazą, gospelus, klasiką ir popmuziką. Geriausiai Kristina žinoma kaip gospelų choro „Sounds in G“ vadovė, dirigentė ir solistė bei „Vilnius Gospel“ festivalio meno vadovė. Ji dalyvavo Lietuvos džiazo festivaliuose, šiuolaikinės muzikos festivaliuose „Gaida“ ir „Jauna muzika“, taip pat „Pažaislio muzikos festivalyje“, Švedijos ir Vokietijos gospelų chorų festivaliuose.

B. Asevičiūtė aktyviai koncertuoja su įvairiais ansambliais ir solistais, dalyvavo daugelyje konkursų ir festivalių – pasirodė festivaliuose „Pavasario gaida“, „Sugrįžimai“, „Tebūnie naktis“, „Kražių festivalis“ ir kt. Ji dirba koncertmeistere Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Vilniaus B. Dvariono muzikos mokykloje, rengia programas su solistais.

A. Kazlauskas laimėjo kelis tarptautinius konkursus Latvijoje, Estijoje bei Slovėnijoje. Kaip solistas grojo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestrais, kameriniu orkestru „Sinfonia Concertante“ bei pučiamųjų orkestru „Rīga“. Šiuo metu dėsto Latvijos J. Vitolo muzikos akademijoje, koncertuoja kaip solistas ir kaip Rygos saksofonų kvarteto narys.

Koncerto metu skambės jau minėta F. Bajoro „Sakmių siuita“, taip pat Antano Kučinsko, Fausto Latėno, Ramintos Šerkšnytės, Loretos Narvilaitės, Dalios Kairaitytės ir Vidmanto Bartulio kūriniai.

Martynas Bialobžeskis


„7 meno dienos“ Nr.33 (909), 2010-09-24

Versija spausdinimui

Komentarai

ARgYWVFLTmSGq, 2012-08-14 10:33

Dėkoju - puikus kūrinys, įdomiai ir išradingai pairtstyta Kauno pilies problema, daug informacijos. Manau šis kūrinys padės nukreipti paveldo sargus istoriškumo, ne modernizmo kryptimi. Edmundas Kulikauskas

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti