Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Naujojo cirko savaitgalis


Anonsas


7 MD

Share |
Cirko trupės iš Suomijos „Circo Aereo“ perktaklis „Ro-Pu”
Nuo penktųjų metų tradiciškai skaičiuojamas pirmasis jubiliejus. Dėl to „Menų spaustuvė“ ir Prancūzų kultūros centras iškilmingai skelbia jubiliejinį, penktąjį, Naujojo cirko savaitgalį, kuris šiemet pristato penkis spektaklius. Rugsėjo 9-12 d. Vilniaus senamiestyje siautės penki kūrybingumo, laisvės ir vaizduotės viesulai. Tikėkimės, kad stogai liks vietoje!

Jau nuo 2006 m. „Menų spaustuvė“ kartą per metus, rugsėjį, virsta naujojo cirko ambasadoriumi ir ruporu. Ir pasakoja apie tai, kas naujasis cirkas jokiu būdu nėra ir kas yra. Kartoja chrestomatinę frazę, kad čia jokiu būdu nepamatysite dresuotų ruonių ar pudelių, ūsuotų tetų ar su gyvybe žaidžiančių vikruolių. Kad naujasis cirkas nuo tradicinio iš esmės skiriasi meninėmis ambicijomis ir tuo, kad pramoga jokiu būdu nėra jo tikslas. Šiuolaikinio cirko prigimtyje šalia išgrynintų tradicinio cirko išraiškos priemonių matyti stiprūs šiuolaikinio šokio, fizinio ar postdraminio teatro ir kitų naujausių scenos menų genai.

 

Naujasis cirkas - ko gero, jauniausia ir mažiausiai sustabarėjusi scenos menų rūšis, kuri absoliučia laisve eksperimentuoti verbuoja į savo gretas įdomiausius skirtingų scenos sričių artistus. Šiemet Vilniuje išvysime naujojo cirko atstovus iš Ispanijos, Prancūzijos, Suomijos, Danijos ir Švedijos.

 

Trupę „Botproject“ (Ispanija) įkūrė du šaunūs katalonai Lucasas ir Angelas. Lucasas studijavo elektroniką, Angelas pradėjo nuo teatro. Vėliau abu gilinosi į akrobatiką, šiuolaikinį šokį, oro akrobatiką ir nusprendė suvienyti savo talentus - dabar kuria šiuolaikinio cirko spektaklius ant tramplino. Naujojo cirko savaitgalis pristato jų spektaklį „Koliažas“ (rugsėjo 9, 10 d.).

 

Prancūzijos trupę „My!Laika“ sudaro vokietė Philine, italas Salvatore, olandė Elske ir argentinietė Eva. Į naująjį cirką visi jie ėjo klaidžiais keliais ir iš skirtingų pasaulio šalių. Keliai susikirto Italijoje, paskui nuvedė į Ukrainą, toliau - į Ispaniją, Prancūziją ir po visą platųjį pasaulį. Susikirtimo taške - spektakliai, kuriuos patys apibūdina itin keistai. Pavyzdžiui, „žaismingas fanatizmas elektrinės scenografijos peizaže“, „kupinas siurrealistinės žirafos elegancijos“. Visa tai - ne tik labai ironiška, bet ir iš tiesų profesionalu. Vilniuje - spektaklio „Spragėsių mašina“ eskizas (rugsėjo 9 d.), ženklinantis „Menų spaustuvės“ bendradarbiavimo su organizacija „Jeunes Talents Cirque Europe“ („Jaunieji Europos cirko talentai“) pradžią. „Jeunes Talents Cirque Europe“ rengia žinomiausią europinę naujojo cirko jaunųjų talentų paieškos programą, „Spragėsių mašinos“ eskizas - šiųmetinės programos produktas, šiuo metu keliaujantis per pristatymus įvairiose Senojo žemyno vietose.

 

Danas Samuelis Gustavssonas papuolė į naujojo cirko pinkles visiškai netikėtai. Kažkada Barselonoje laisvas menininkas, užsiiminėjęs grafitais ir kitokia saviraiška, užėjo į namus, kur gyveno du žonglieriai. Ir pasiliko pusmečiui, nes užsispyrė būtinai perimti jų amato paslaptis. Vėliau ragavo gatvės artisto duonos, mokėsi, pakliuvo į naujojo cirko trupę „Circus Circör“, dalyvavo šiuolaikinio šokio, teatro pastatymuose ir galop nusprendė susumuoti savo atradimus. Iš to gimė jo monospektaklis „Vienas naktį“ (rugsėjo 10 d.).

 

Prancūzų trupė „Les Choses de Rien“ nuo pat įsikūrimo 2004 m. formuojasi kaip skiautinys iš akrobatinio šokio, eksperimentų ore, balansavimo, fizinio teatro, manipuliacijų su daiktais ir šiuolaikinio dizaino. Jų spektaklis „Burbulas“, kurį pamatysite (rugsėjo 11-12 d.), puikiausiai iliustruoja mišrią šios trupės ir naujojo cirko apskritai prigimtį. Pasakysime tik tiek: veiksmas vyksta burbule. Beje, po Vilniaus „Burbulas“ perskris į Kauną ir Klaipėdą - stebins kauniečius Senojoje prieplaukoje rugsėjo 14 d. ir dalyvaus uostamiesčio festivalyje PLArTFORMA rugsėjo 16-17 dienomis.

 

Šiuolaikinio cirko trupė iš Suomijos „Circo Aereo“ ištikimiems Naujojo cirko savaitgalio žiūrovams jau yra puikiai žinoma. Šiemet suomiai, nuo 1996 m. nuosekliai siekiantys auginti cirko potencialą ir reformuoti šios meno rūšies kalbą, atveža į sostinę savo naujausią spektaklį „Ro-pu“ (bus rodomas dukart rugsėjo 12 d.). Šie du mįslingi skiemenys japoniškai reiškia „virvė“. Ir tai yra spektaklio raktas - kartu su artistais ore „šoks“ ir 400 metrų virvė.

 

Kaip ir kasmet, greta spektaklių pristatoma ir edukacinė programa. Rugsėjo 11 d. dvi paskaitas-spektaklius pristatys cirko artistė ir lektorė Camilla Damkjaer iš Švedijos, jau antrus metus atvykstanti į Vilnių. Lektorė net keliose Švedijos aukštosiose mokyklose dėsto cirko teoriją, šiuo metu tobulina savo pačios atrastą metodiką - cirko teorijos paskaitas atskleisti pasitelkiant judesį ir akrobatiką ant vertikalios virvės. Jos paskaitas anglų kalba apie dramaturgiją cirke ir kūno lytiškumo sampratą galės išgirsti bei pamatyti ir „Menų spaustuvėje“ susirinkę žiūrovai.

 

Paskaitą apie cirko artisto darbo iššūkius skaitys ir „Circo Aereo“ trupės (Suomija) įkūrėjas bei meno vadovas Maksimas Komaro. Šis žmogus tikrai daug prisideda prie to, kad naujasis cirkas bent jau Europos mastu būtų pripažintas kaip atskira ir kultūros politikų dėmesio verta meno šaka, galima sakyti - tai gyvoji skandinavų naujojo cirko legenda. M. Komaro kalbės apie tai, kad šiuolaikinio cirko artistui yra būtina atsikratyti atlikėjo savimonės ir tapti savarankišku kūrėju.

 

Visi Naujojo cirko savaitgalio edukaciniai užsiėmimai nemokami, bet į juos būtina registruotis iš anksto. Informacija apie visą renginį ir registraciją į paskaitas skelbiama „Menų spaustuvės“ internetiniame puslapyje www.menuspaustuve.lt.

 

„Menų spaustuvės“ inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.30 (906), 2010-09-03

Versija spausdinimui

Komentarai

lub3RuNUBj13, 2015-09-21 11:57

Kažkaip jums, vsigi, pavyko ATSAKYTI į tą konamterą . Man irgi neleidžia naudoti Reply , tad tenka atsakyti čia, atskiru konamteru,Dėl prancuziško pasityčiojmo lygio: yra buvę ir ne ką geriau, ir blogiau. Pvz., JAV ilgą laiką turėjo ribinį mokesčių tarifą 70%, jį sumažino tik Reagano administracija. Jei neklystu, iki M.Thatcher laikų britai turėjo ribinius mokesčių tarifus, siekiančius net 90% ir daugiau (berods, ne visų rūšių pajamoms, bet toms, kurios yra non-earned : dividendai, iš autorinių teisių, iš kapitalo prieaugio, ir pan.). Iki maždaug 1980-ųjų Švedijoje ribiniai pajamų mokesčių tarifai klajojo 90% lygyje. Ir t.t, bet gal užteks šių pavyzdžių.Ar pagal patį šių visuomenių dauguma tais laikais susidėjo iš normaliai nemąstančių žmonių? Dėl aiškumo: man irgi nepatinka progresyvinis apmokestinimas, tačiau jame įžiūriu daugiau logikos, negu vien bausmės už sėkmę . Tikėtina, kad turtingas žmogus (turintis didelį namą, brangių daiktų, gerų automoblių ir kt.) labiau negu neturtingas ar beturtis yra suinteresuotas efektyviu gaisrininkų, kelininkų, policininkų, kriminalinės paieškos, prokurorų ir teisėjų darbu, riaušių rizikos sumažinimu, krašto gynyba ir pan. Ne tik šiaip labiau, bet ir gal ir progresyviai labiau nors dėl to, aišku, gali būti diskutuojama. Tačiau net priemus šia logiką, išlieka daugybė klausimų dėl paties apmokestinimo tvarkos (nuo kokių pajamų, kokio lygio pajamų, į kurį aruodą ir kt.) bei tų tarifų dydžio .

fgInmnLtUNUJ, 2012-03-16 09:30

Nelabai norėčiau sutikti. Ir štai dėl ko kuo olaitu, tuo labiau įsitikinau, kad pasirinktas formatas verčia BŪTENT taip formuluoti klausimus. Kada keliems šaltiniams reikia suformuluoti po šešis aštuonis, ar net dešimt klausimų, ir dar kiekviena formuluote stengiantis nepasakinėti buvusių klausimų atsakymų, taip ir gaunasi. Net ir geriausi specai čia bėjėgiai.Teko šiemet pasipraktikuoti prie netikro egzamino, tad galiu užjausti TOKIO tipo egzamino sudarytojus. Atrodo, tiek nedaug tereikia. Vietoj tų šešių ar dešimties klausimų pateiktum vieną ar du, leistum parašyti bent penkis sakinius iš karto išryškėtų abiturientų mąstymas, žinios.O dabar? Kaip vienas pastovus Dialogo komentatorius teigia š malimas . Tada tikrai geriau jau būtų palikti vien tik pasirenkamo atsakymo, eiliškumo, atitikmenų nustatymo ar vieno skaičiaus, simbolio įrašymo užduotis, tada ir mokytojų vertintojų nereikėtų, ir visas vertinimo procesas sutrumpėtų iki kokios savaitės. Tas unikalus lietuviškas formatas Tikslas neaiškus ir iškraipytas, rezultatai neatitinka įdėto triūso (ir mokinių, ir mokytojų, ir sudarytojų).

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti