Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Vytauto V. Landsbergio filmų ciklas „Pasakoje“


Anonsas


7 MD

Share |
V.V. Landsbergis

Šį sezoną kino teatras „Pasaka“ išskirtinį dėmesį skirs lietuvių kinui: kiekvieną mėnesį bus pristatomi šiuolaikiniai lietuvių kino režisieriai. Pirmasis naujajame sezone – Vytauto V. Landsbergio kūrybos ciklas, jį sudarys devyni kino seansai. V.V. Landsbergis žinomas kaip įvairiapusis menininkas – dainuojamosios poezijos kūrėjas, rašytojas, knygų vaikams autorius, poetas. „Pasakoje“ bus akcentuojamas jo kino kūryba. V.V. Landsbergio draugystė su kinu prasidėjo 9-ajame dešimtmetyje.

 

1988–1991 m. Gruzijoje jis studijavo kino režisūrą. Nuo 1993 m. V.V. Landsbergis filmus kuria paties įsteigtoje kino ir videostudijoje „A Propos“. Ciklo žiūrovai turės galimybę apžvelgti V.V. Landsbergio kūrybą nuo pradžios iki šių dienų. Bus parodytas vienas pirmųjų filmų – „Tėvas“. Iš naujausių – 2010-aisiais pristatyta juosta, per kurios premjerą užsimezgė „Pasakos“ ir V.V. Landsbergio draugystė. Tai dokumentinis filmas „Nuo pasaulio stogo“, kurio herojai – Tibeto pabėgėliai, gyvenantys Indijoje.

 

Didžiausią ciklo dalį sudarys dokumentiniai filmai. Dokumentinį kiną V.V. Landsbergis lygina su laiko mašina: „Kai stebi, kaip filme kalba Nagys ar Mekas, gali atsidurti tame laike. Dokumentika metams bėgant įgauna vis daugiau vertės: kai laikas, kada kūrei filmą, nutolsta, atsiveria visai kitas antropologinis kontekstas.

 

V.V. Landsbergis sukūrė ne vieną kino portretą, įamžinusį Lietuvai reikšmingas asmenybes. Anot režisieriaus, tokio pobūdžio dokumentika yra susijusi su pareigos jausmu. Norėdamas pagerbti Anapilin išėjusius šviesius žmones, įamžindavo juos kine tam, kad jų mintys „liktų vaikuose, kurie tų žmonių nebuvo sutikę. Kad moksleiviai užaugę sukurtų tokią Lietuvą, kokią norėjo matyt Daumantas, Lozoraitis, Nagys.“ Į Henriko Nagio poeziją leis pasinerti bendras V.V. Landsbergio ir rašytojo Sigito Parulskio kūrybos vaisius – dokumentinė juosta „Epitafija ant poeto kapo“. Kiti įsimintini žmonės – tai skulptorius Vilius Orvidas, poetė Nijolė Miliauskaitė. Apie ją pasakoja dokumentinė juosta „Verdenė“.

 

Apie atsiskyrėliškai gyvenantį poetą Vytautą P. Bložę – „Švendubrės šamanas“. Dar viena ciklo dalis – filmai, kuriuose užfiksuoti dailininkai Stasys Eidrigevičius, Šarūnas Sauka, Petras Repšys, Vytautas Kašuba. Filmas „Sabas“ – garsiausio visų laikų Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio sportinis šeimyninis portretas. Filmas „Niujorkas – mano šuo“ pačiam kūrėjui ypatingas tuo, kad susuktas apie tam tikro jo gyvenimo laikotarpio guru – Joną Meką.

 

V.V. Landsbergis pastebi, kad lietuviškam kinui stinga humoro. Trumpametražių filmų vakarą bus rodomi muzikiniai filmai „Karininko romansas“ ir „Iš karčemėlės“, nuotaikingas pasakojimas „Dvi seserys“.

 

Filme „Dabar ir mūsų mirties valandą“ bandoma praskleisti nežinomybės uždangą į anapusinį pasaulį – tik ne bauginantį, o kupiną šviesos. V.V. Landsbergis šį kino kūrinį linkęs vadinti labiau psichologiniu projektu, kurio tikslas – išėjimą amžinybėn aptarti iš ramesnės, gražesnės pusės.

Mažiesiems žiūrovams „Pasaka“ parodys V.V. Landsbergio režisuotą nuotykių dramą „Jonukas ir Grytutė“.

 

Pagal „Pasakos“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.30 (906), 2010-09-03

Versija spausdinimui

Komentarai

iwvACqKrjdGuJKXYp, 2011-06-23 07:11

THX that's a great asnewr!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti