Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Žalgiris gali vykti bet kur


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Nepritapėliai“
Kažkurios žinios, regis, „Panorama“ rodo šventę Kernavėje ir Žalgirio mūšin palydimus karius. Žmonėms malonu pasijusti istorijos dalyviais ir, matyt, grįžti 600 metų atgal. O gal nereikia ir grįžti: pastarųjų mėnesių gedulas ir šventės parodė, kad lietuviai vis dar mielai gyvena praeityje.

Praeitis - tai ir valstybės bei jos vadovų garbinimas, tikėjimas, kad jie gali padaryti valstybės gyventojus laimingus. Kol tie gyventojai nesupras, kad laimė - ne valstybės dovana, liksime ten, kur esame. Praeitį, beje, simbolizuoja ir per nacionalinę televiziją nuolat transliuojamos mišios, tarsi Bažnyčia vis dar būtų neatskirta nuo valstybės, todėl pastarosios vadovai viešai meldžiasi ir žegnojasi kiekvienai progai pasitaikius. Ją simbolizuoja ir patriotinės dainos konkursas „Daina Lietuvai“ (LTV, 15 d. 21 val.). Ar galite įsivaizduoti patriotinės dainos konkursą kur nors Anglijoje? Prancūzijoje? O Baltarusijoje jį galiu įsivaizduoti visai lengvai. Tačiau grįžkime į Kernavę. Žurnalistė klausinėja susirinkusių, kas labiausiai patiko. Suaugusiųjų atsakymai - pseudopatriotiški ar įprastai beprasmiški, o vienas berniukas staiga ima ir sako: „Patiko, kaip Žalgiris laimėjo mūšį“. Vaiko naivumas nuostabus. Jam „Žalgiris“ yra komanda (ko gero, nebūtinai krepšinio), o ne vietovė, kur vyko pergalingas mūšis. Ir ne tolima praeitis. Todėl suprantu - Žalgiris gali vykti bet kur.

 

Aišku ir tai, kad Žalgiris yra pirmiausia mitas. Mitai glosto ir kutena jautrias visų tautų vietas. Todėl siūlau prisiminti 1961 m. sukurtą Johno Hustono filmą „Nepritapėliai“ (LTV2, 11 d. 00.15). Jis taip pat apie mitus. Filmo scenarijų savo žmonai Marilyn Monroe parašė garsus amerikiečių dramaturgas Arthuras Milleris. Tai turėjo būti vaidmuo, atskleisiantis Monroe talentą, parodysiantis, jog ji nėra tik sekso simbolis. Bet scenarijus tapo jų išsiskyrimo dovana, tai ir paskutinis Monroe filmas - jos atsisveikinimas. Filme vaidino ir legendinis Clarkas Gable'as („Vėjo nublokšti“): didžioji Holivudo žvaigždė nuolat skundėsi, kad atsidūrė Monroe šešėlyje. Taip pat filmavosi ir netrukus legenda tapęs Montgomery Cliftas, kuris bandė atsigauti po jį nepagydomai sužalojusios autoavarijos.

 

Yra prakeikti poetai. Prancūzų kritikai kartais ir filmus pavadina prakeiktais. Prie tokių jie priskiria ir „Nepritapėlius“. Gable'as mirė nuo širdies smūgio praėjus dviem dienoms po filmavimo pabaigos, Monroe - po metų, Cliftas - po ketverių. „Nepritapėliai“ buvo filmuoti nespalvotoje juostoje, nors tada Holivude jau buvo įsigalėjusi spalvotoji, tad iš dalies todėl filmas tapo viena didžiausių Hustono nesėkmių. Finansiškai jį apsunkino ir perdėtai užtęstas filmavimas - jį reikėjo nutraukti keliems mėnesiams, kai Monroe gydėsi depresiją vienoje Los Andželo klinikų.

 

Dabar „Nepritapėliai“ laikomi šedevru. Jo herojai - sutrikę, iš „modernaus“ pasaulio išstumti, nesugebantys prisitaikyti žmonės - buvęs pilotas, kuris neteko žmonos, vienišas kaubojus ir jauna gražuolė Roslyn, kuri rengiasi skirtis. Jie atsitiktinai susitinka Nevados miestelyje Reno. Tie žmonės vis dar bando kabintis į gyvenimą, išsaugoti savo vertybes, bet didžiojo amerikietiškojo mito agoniją jau atspindi jų likimai. Čia, laukinių Vakarų prerijose, dar ganosi laukiniai mustangai. Bet laikai keičiasi, keičiasi ir vertybės, filme tai pabrėžia ironiškas ir kartu simboliškas siužeto posūkis - kaubojus parduoda arklį gyvūnų ėdalo gamintojams. Hustonas iš pat pradžių norėjo kurti elegišką filmą apie pagrindinių vertybių praradimą, nesugebėjimą grįžti prie amerikietiškos svajonės. Realūs aktorių likimai tas temas tik pagilino. Kartu „Nepritapėliai“ skelbė ir klasikinio Holivudo eros pabaigą, smerkė žvaigždžių sistemos tuštybę.

 

Bet senasis Holivudas vis dar yra neišsemiama sumanymų ir siužetų kasykla. LNK (11 d. 23.25) primins Allano Coulterio filmą „Holivudo misterija“ (2006), kuriame tiriama pirmojo serialo apie Supermeną žvaigždės George'o Reeveso mirties paslaptis. Adrienas Brody vaidina detektyvą, kuris ima gilintis į aktoriaus (Ben Affleck) gyvenimą ir įtaria galingą prodiuserį.

 

Septintajame dešimtmetyje maištinguose Holivudo griovėjų filmuose debiutavo nauja amerikiečių aktorių karta. Vienas talentingiausių tos kartos atstovų buvo Jackas Nicholsonas. Jį pamatysime 2001 m. kito aktoriaus - Seano Penno sukurtame filme „Pažadas“ (BTV, 15 d. 21.05). Nicholsonas vaidina detektyvą Džerį Bleką. Jis gyvena mažame mieste ir rengiasi išeiti į pensiją, bet įvyksta kraupus nusikaltimas - išprievartauta ir nužudyta maža mergaitė. Džeris prisiekia mergaitės motinai surasti žudiką. Tai nebus paprasta, todėl filme iškyla klausimas, ties kokia riba atsidurs policininkas, vykdydamas savo pažadą? Kokią kainą jam reiks užmokėti? Pats Nicholsonas yra prisipažinęs, kad tai filmas apie pensinio amžiaus krizę: „Herojus nesugeba gyventi be tikslo, o pažadas mergaitės tėvams suteikia jo gyvenimui prasmės.“ Pennas surinko filmavimo aikštelėje puikius aktorius - Patricią Clarkson, Vanessą Redgrave, Robin Wright Penn, Aaroną Eckhartą, Mickey Rourke'ą, Samą Shepardą, Benicio del Toro, Helen Mirren... Žvaigždžių tiek daug, kad apie režisūrinius Penno sugebėjimus, deja, nelabai ką galiu pasakyti.

 

Pensinis amžius turi savo privalumų ir trūkumų, kuriuos supranti gana vėlai. Nors televizijos, regis, orientuojasi būtent į šį amžių, atkreipsiu jūsų, mieli skaitytojai, dėmesį į filmą paaugliams. TV3 (11 d. 22.35) parodys Karyn Kusamos filmą „Aeon Flux“ (2005). Šis pavadinimas gerai žinomas MTV žiūrovams, o filmas yra populiaraus MTV animacinio serialo ekranizacija. Veiksmas perkelia į XXV a., suprantama, Žemėje siaučia epidemija, tad gyvieji traukia į vienintelį išlikusį miestą. Čia atsiduria ir Charlize Theron herojė - gerai ištreniruota agentė žudikė. Kai valstybės agentai išžudo jos šeimą, mergina prisiekia atkeršyti... Bet ne siužetas filme svarbiausias, o gana įdomi ateities vizija (man ji net priminė ankstyvuosius nebyliojo kino amerikiečių serialus), kur idealiai organizuotas gyvenimas yra paremtas manipuliacija ir melu.

 

Jaunimui, be abejo, skirtas ir Josepho Rubeno 1998 m. „Sugrįžimas į rojų“ (TV3, 14 d. 23 val.). Filmas pasakoja apie tris draugus, kurie smagiai leido laiką Malaizijoje. Du iš jų grįžo į Niujorką, o Liuisas (Joaquin Phoenix) liko stebėti orangutanų ir pateko į kalėjimą už narkotikų laikymą. Netrukus jam bus įvykdyta mirties bausmė. Jei draugai paliudytų Malaizijoje, kad rastas hašišas buvo jų bendra nuosavybė, mirties bausmė būtų pakeista kalėjimu... visiems trims. Sutinku, filmas didaktiškas, bet jaunų herojų dvejonės parodytos gana įtikinamai, o epilogas - net visai vykęs, nors ir saldus. Bet leisiu sau atkreipti dėmesį į vieną pernelyg dažnai šių dienų kine pasikartojantį filmo motyvą. Kai tik filmuose ima stigti blogų vaikinų ar merginų, bematant pasirodo koks nors įkyrus žurnalistas, kuris viską supainioja. „Sugrįžime į rojų“ juodaodė žurnalistė užtraukia nelaimę filmo personažams. Tarsi jei ne ji, tai nei lengvabūdžiai amerikiečiai, nei Malaizijos policininkai nebūtų dėl nieko kalti.

 

Jei saulė, futbolas ir patriotiniai reginiai atbukino Jūsų pilkąsias ląsteles (ak, senasis gerasis Puaro, ką be jo darytų LTV?), parekomenduosiu dar kelis neįpareigojančius, bet, regis, anksčiau nerodytus filmus. Tai Anno Saulo 2006 m. komedija „Kur Fredas?“ (LTV, 11 d. 23.30) apie krepšinio gerbėją ir Lasse's Hallströmo 1995 m. melodrama „Tema pokalbiui“ (LNK, 12 d. 22.35) apie jauną moterį, kuri sužino, kad vyras jai neištikimas... Moterį vaidina Julia Roberts, jos žavesys neišsemiamas. Man atsipalaiduoti padeda ir trileriai, todėl užmesiu akį į kanadietės Penelope Buitenhuis 2009 m. televizijos filmą „Kas aš?“ (TV3, 15 d. 23 val.). Jį sveika pasižiūrėti tiems, kurie abejoja savo tapatybe. Filmo herojė Eli įstoja į universitetą ir atranda, kad jos tikroji tapatybė yra moters, kuri dingo prieš dvidešimt metų. Eli ima abejoti viskuo ir visais. Laukdamas atostogų, aš ją puikiai galiu suprasti.

 

Jūsų -

Jonas Ūbis


„7 meno dienos“ Nr.27 (903), 2010-07-09

Versija spausdinimui

Komentarai

IzxylFsyRtr, 2012-01-08 13:28

Why does this have to be the ONLY reliable suocre? Oh well, gj!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti