Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Žmogiškasis faktorius


Meninis dailės projektas „Autoriai“


Gintautas Kubilius

Share |
Skomantė Ragauskaitė - Baikauskienė
Gyvename postmodernios kultūros visuomenėje, visi esame vienokio ar kitokio meno vertintojai ar kūrėjai. Įvairių meno vertinimo kriterijų samplaika tampa nesusipratimų tarp skirtingų visuomenės sluoksnių priežastimi. Vertinimo kriterijų skirtumai veikia ir kūrybinius procesus, meno kūrinio siužetą ir formą, gimdo eklektines sinestetines ir primityvias meno vertybes.

Plintant susvetimėjimui ir kultūrinei apatijai, kurią sąlygoja industrinė gamyba ir vartojimo kultūros dominavimas, kai kurie postmodernizmo teoretikai įžvelgia autorystės mirtį, kai asmuo tampa anonimiškas ir beveidis, o atliktas darbas vertinamas tik funkcionalumo ir produktyvumo požiūriu. Dėl to menininkas dažnai tampa visuomenės atžvilgiu marginaliniu subjektu. Tai verčia jį pabrėžiant savo išskirtinę padėtį užsisklęsti savame rate. Nors žiniasklaidos priemonės skelbia ir pristato autorius, jie vis tiek lieka savo rate.

 

Šią problemą savaip sprendė Jurgio Mačiūno grupuotė Fluxus, siekusi naikinti ribas tarp meno ir gyvenimo, šalindama istoriškai ir kultūriškai susiformavusį menininko išskirtinumą visuomenėje. Ji rėmėsi tuo, kad kiekvienas žmogus yra kūrybingas ir gali suvokti pasaulį kaip menininkas. Iš esmės šis išskirtinumas, nulemtas istorinio konteksto ir kultūrinių institucijų veiklos, yra labiau dirbtinis bei pažeidžiantis paties kūrėjo žmogiškumo faktorių, kai jis prisiima kartais įsivaizduojamas, o kartais tikras gaunamų įvertinimų „aureoles“ ir „laurus“. Kai visuomenė skirstoma pagal socialinius sluoksnius ir individų mentaliteto įvairovę, bendravimas ir dialogas kartais tampa neįmanomas. Plintant mitologiniam ir anekdotiniam tarpusavio bendravimui, netikram savo orumo iškėlimui arba nuvertinimui, sergama „profesinėmis ir socialinėmis“ ligomis, apatija ir uždarumu vieni kitiems.

 

Ieškodami bendrų sąlyčio taškų tarp įvairių visuomenės sluoksnių, organizuojame dailės plenerinį projektą „Autoriai“, kuris įvyks šių metų rugpjūčio mėnesio 2–8 d. Širvintų rajone, Mantinionių kaime (organizatoriai ­– Gintautas Kubilius ir Skomantė Ragauskaitė-Baikauskienė). Formaliai projekte dalyvaus profesionalūs dailininkai: A. Zokaitis, G. Zokaitis, G. Čepaitė-Ragauskienė, S. Ragauskaitė-Baikauskienė, G. Kubilius, M. Semėnas, A. Štelmanas, T. Jurkėnas, A. Vaškevičiūtė ir kt. Kviečiame visus neabejingus kultūrai apsilankyti ir tapti dalyviais nepriklausomai nuo jūsų intereso pobūdžio, nes šiame projekte visi dalyvauja kaip autoriai. Norime šiuo pavadinimu ir pačia autorystės samprata pabrėžti kiekvieno žmogaus vertę ir orumą – nesvarbu, kuo ir kas jis yra – jis yra žmogus ir autorius. Kiekvienas, kuris įžengs į plenero teritoriją, taps autorium, nes ir žiūrovas yra autorius, galintis papasakoti kažką įdomaus, vertingo.

 

Pateikdami savo autorystės sampratą, pateikiame ir visuomenės sampratą: tai tokių autorių struktūra, socialiai hierarchizuota ir formalizuota įvairios veiklos santykių (verslo, politikos, darbo ir t.t.). Šie santykiai taip pat dažnai sąlygoja asmens žmogiškojo faktoriaus nuvertėjimą, kai žmogus svarbus tik pagal hierarchinę padėtį ir produktyvumą įvairiose struktūrose. Pačios socialinės struktūros niekada nelieka uždaros ir stabilios, jos keičiamos ir modifikuojamos vienus asmenis keičiant kitais arba priimant naujas taisykles ir įstatus dėl kuo didesnio veiklos efektyvumo. Dėl to labiausiai pažeidžiamas ir netenka stabilumo mūsų žmogiškasis faktorius. Kartais kyla klausimas, kaip išlikti žmogumi, būti ne statistiniu vienetu ar anonimiška persona, o unikaliu autoriumi ir asmeniu, tarsi supanašėjusiu su kitais savo išskirtinumu, nors tai atrodo prieštaringa, paradoksalu ir neįmanoma.

 

Todėl šis mūsų projektas yra kvietimas atskirame individe įžvelgti autorių. Taip pat norime pabrėžti meninės kūrybos reikšmę ne tik estetinių kategorijų kontekstuose ar jų skaitymo taisyklių įvairovėje, bet ir kaip žmogiškos vertės ženklą, kurio reikšmė nekinta laiko ir istorijos atžvilgiu.


 

„7 meno dienos“ Nr.26 (902), 2010-07-02

Versija spausdinimui

Komentarai

Anaba, 2010-07-02 20:18

Linkejimai Gintautui, Tomukui, Mindei ir Skomantei. Saunuoliai gerai varot!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti