Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Jaunieji menininkai „Menų spaustuvėje“ pristatys šešis naujus projektus


Anonsas


7MD informacija

Share |
Menų spaustuvė.
D.Matvejevo nuotr.
Pasibaigus „Menų spaustuvės“ jaunųjų menininkų programos „Atvira erdvė“ atrankai, paaiškėjo šeši nauji projektai, kurie šiemet bus sukurti ir pristatyti žiūrovams. Tai du šokio spektakliai, trys teatro darbai ir vienas trumpametražis filmas.

Iš viso „Menų spaustuvei“ šiemet buvo pateiktos 36 paraiškos, daugelis teikiančiųjų – jaunieji menininkai, tebestudijuojantys Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje arba neseniai ją baigę. Tarp pretenduojančių buvo ir keletas brandžių kitų sričių kūrėjų, norinčių išbandyti save teatro scenoje. Visi atrinkti projektai turi būti sukurti ir įgyvendinti „Menų spaustuvėje“ iki 2010-ųjų pabaigos.

 

Šokio srityje šiemet parama skirta Rūtos Butkus šokio spektakliui „Šventė“ bei Giedrės Ubartaitės ir Eglės Sirvydytės šokio ir muzikos spektakliui „Mono Tyla“. Rūta Butkus šiuolaikinio šokio gerbėjams pažįstama kaip šokėja iš choreografų Vyčio Jankausko ir Airos Naginevičiūtės spektaklių, bet monospektaklis „Šventė“ bus jos choreografinis debiutas. Ieškodama būdų, kaip pasitelkus judesį prabilti apie laukimą, kuris supa visą mūsų gyvenimą, Rūta atskleis jį laukiančios moters akimis – per ritualą, jausmą, būsenas.

 

Muziką ir šokį jungiantis projektas „Mono Tyla“ – tai dviejų jaunų psichologiją studijuojančių kūrėjų – šokėjos Giedrės Ubartaitės ir muzikantės Eglės Sirvydytės – debiutas. Išryškindamos triukšmo ir tylos kontrastą, kuris slypi ne tik išoriniame pasaulyje, bet ir žmogaus viduje, merginos kamerinėje erdvėje kurs vyksmą, kuriame susilies šokis ir gyvai atliekama muzika.

 

„Atviroje erdvėje“ šiemet bus kuriami ir trys teatro spektakliai. Vilniuje mažai pažįstama, o Kaune jau apdovanota „Fortūna“ režisierė Agnė Dilytė kurs spektaklį visai šeimai „Julyte, neklausinėk“ pagal vokiečių dramaturgo Danielo Callo pjesę. Tai jaudinanti ir poetiška istorija apie mažų vaikų susidūrimą su mirtimi ir nepagydoma liga, troškimą suvokti žemiškosios egzistencijos dėsnius ir nesiliaujantį bandymą provokuoti tėvus atviram bendravimui „nepatogiomis“ temomis.

 

Šiemet vaidybos bakalauro studijas LMTA baigiantys Vlado Bagdono ir Sauliaus Bareikio studentai Aistė Lasytė, Šarūnas Banevičius, Dominykas Vaitiekūnas, Tuomas Tulikorpi ir Vaidas Kublinskas pristatys spektaklį „5 monai“. Penkių dalių spektaklį režisuos Vaidas Kublinskas, o bendras penkių scenų vardiklis – vienatvė, kylanti iš egoizmo.

 

Trečias teatro srities darbas – jaunų aktorių Vido Bareikio ir Ainio Storpirščio spektaklis „Romeo ir Romeo“, gimęs iš minčių apie dviejų vyrų, dviejų žmonių draugystę. Kūrėjus domina ir homoseksualių žmonių vietą mūsų visuomenėje, ir klausimas, kiek visuomenė yra pasirengusi toleruoti kitaip mąstančius ir gyvenančius.

 

Vilniaus dailės akademijos scenografijos specialybės studentės Simona Finkelštenaitė ir Šarūnė Pečiukonytė „Atviros erdvės“ programai kurs trumpą filmuką, kurį žiūrovams rodys prieš spektaklius „Menų spaustuvės“ fojė. Filmas, kurį jos pavadino „(ne)(su)(si)šnekėjimas“, paremtas asmenine bendravimo su užsieniečiais patirtimi, kai tariamo žodžio reikšmė kitakalbiui nesutampa su jo skambesiu. „Ça va?“ – klausia prancūzė.– „Sama ty sava!“,– atsako jai rusas.

 

Programa „Atvira erdvė“ vyksta nuo 2003 metų, jos pagrindinis tikslas – remti jaunuosius scenos menininkus ir neformalias jų grupes, suteikiant jiems erdvę, lėšų ir techninę bazę įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus. Kasmet paremiami keli nauji kūriniai, iš viso jų „Atviros erdvės“ bagaže – jau per dvidešimt. Programą finansuoja Kultūros rėmimo fondas, taip pat lėšų skiria Vilniaus miesto savivaldybė ir bendrovė „Vilniaus energija“.

 

„Menų spaustuvės“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.19 (895), 2010-05-14

Versija spausdinimui

Komentarai

qKdvAaNc, 2011-10-24 05:31

Articles like this make life so much silmper.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti