Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Prancūzijos vyriausybės apdovanojimas Oskarui Koršunovui


Kronika


7MD informacija

Share |
M. Ažušilio nuotr.
Prancūzijos vyriausybė apdovanojo režisierių Oskarą Koršunovą, OKT/Vilniaus miesto teatro meno vadovą, Meno ir literatūros kavalieriaus ordinu (Ordre des Arts et des Lettres). 1957 metais Prancūzijos kultūros ministerijos įsteigtas ordinas yra pripažinimo ženklas asmenims už reikšmingą indėlį meno ir literatūros srityse.

Sausio 30 d. iškilmingoje ceremonijoje Prancūzijos ambasadoriaus rezidencijoje Oskarui Koršunovui buvo įteiktas ordinas. Prieš prisegdamas apdovanojimą ambasadorius Franšois Laumonier pasakė kalbą, kurioje glaustai apžvelgė režisieriaus kūrybą nuo pirmųjų spektaklių studijų metais iki naujausiojo spektaklio „Hamletas", ir pabrėžė, kad Prancūzijoje Koršunovas yra pripažįstamas vienu geriausių šiuolaikinių režisierių.

Gyvą į apdovanojimo iškilmes su sirinkusios publikos reakciją ambasadorius sukėlė pavadindamas O. Koršunovą maištininku ir prisipažindamas, kad nežinojo, kaip režisierius reaguos į apdovanojimą. Pacitavęs O. Koršunovo pasisakymą 2006 metais: „Taip, esu skandalingas! Menas man neturi nieko bendra su konvencionalumu. Neprivalau paisyti konvencijų, estetikos dogmų", ambasadorius sakė nusiraminęs tik po išankstinio susitikimo, kuriame režisierius pasakė esąs laimingas ir su malonumu priimsiąs apdovanojimą.

Savo kalbą F. Laumonier užbaigė žodžiais: „Jūs prisijungiate, brangus maištautojau, prie būrio menininkų, kurie suprato interpretacijos kūrybinę vertę ir pranašumą pažodinio teksto laikymosi atžvilgiu. Teatro spektaklis yra efemeriškas, kaip ir muzika. Nuolankūs teatro tarnai atkuria jį kiekvieną kartą kartu su režisieriumi visų mūsų didžiulei laimei. Už puikias jūsų kūrybines savybes, už didžiulį jūsų talentą, tarnaujantį gyvajam teatrui, už jūsų indėlį į prancūzų kultūrą!"

Šis Prancūzijos apdovanojimas vainikuoja daug metų besitęsiantį prancūzų dėmesį O. Koršunovo ir jo trupės kūrybai: būtent šioje šalyje OKT/Vilniaus miesto teatras gastroliuoja daugiausiai, net šešis kartus yra kviestas vaidinti prestižiniame Avinjono teatro festivalyje, Prancūzijoje vyko ir penkerios ilgalaikės trupės gastrolės, kuriose spektakliai „Vasarvidžio nakties sapnas", „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija" ir „Vaidinant auką" buvo vaidinami ne tik didžiuosiuose miestuose, bet apkeliaudavo ištisus šalies regionus. O 2007-ųjų pabaigoje nacionaliniame teatre „Comédie-Franšaise" O. Koršunovas režisavo Williamo Shakespeare'o „Užsispyrėlės sutramdymą".

Ambasadoriaus priėmimas taip pat buvo skirtas ir tuo metu Vilniuje viešėjusiai Prancūzijos teatro „Comédie-Franšaise" trupei pagerbti. Tarp jų buvo aktorius, sukūręs vaidmenį „Užsispyrėlės sutramdyme".


OKT/Vilniaus miesto teatro inf.


„7 meno dienos“ Nr.5 (834), 2009-02-06

Versija spausdinimui

Komentarai

FxanPpNYG, 2012-06-06 02:54

Kreipiuosi i Autoriniu Teisiu savininkus. Kadangi pasiidengirnt jusu vardu bandomas igyvendinti totalinio visuomenes sekimo pagrindu ivedimo projektas, tame tarpe ir jusu paciu, autoriniu teisiu savininku, sekimo ir kontroles. Prasau jusu solidarizuotis su visuomene ir pasirasant po peticija nurodyti jog esate Autoriniu teisiu savininkas, gerai butu nurodyti kuo issamesnius duomenis, kad butu galima atpazinti jusu autorizuota produkta. Isigalejus ACTA projektui pasilieku sau teise sumazinti pasirasiusiuju po peticija Autoriniu Teisiu savininku autorizuotu produktu vartojima 50%, o nepasirasiusiuju ir isvis nebevartoti. Tuo budu jus esate suinteresuoti sio projekto neisigalejimu. Butu malonu isgirsti benra Autoriniu Teisiu Savininku pareiskima siuo klausimu. Manau vien parasu neuzteks. Todel skatinu jus imtis ir ryztingesniu veiksmu, bei pastatyti sio projekto sumanytojus pries paradoksalu fakta, jog Autoriniu Teisiu Savininku teises “ginamos” pries ju paciu valia ir butinuma.Is anksto dekojuPagarbiai. Vartotojas

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti