Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Stasio Vainiūno konkursui pasibaigus


Kronika


7 MD

Share |
Motiejus Bazaras ir Lietuvos kamerinis orkestras. M. Vidzbelio nuotrauka
Kovo 28 – balandžio 2 dienomis Vilniuje vyko VI tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas. Garsaus lietuvių muzikos kūrėjo ir pianisto vardu pavadintas konkursas vainikavo jo 100-mečiui skirtus renginius. O balandžio 2-ąją konkurso pabaigtuvių iškilmėmis ir koncertu Filharmonijoje buvo paminėtos jau 101-osios S. Vainiūno gimtadienio sukaktuvės.

Šiemet viename svarbiausių Lietuvoje rengiamų profesionalių muzikų konkursų varžėsi per 70 jaunų muzikų iš Lietuvos, Austrijos, Baltarusijos, Danijos, Japonijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Taivano ir Ukrainos. Konkursantų pasirodymus vertino solidi tarptautinė žiuri: pianistų – profesoriai Erikas T. Tawaststjerna (žiuri pirmininkas, Suomija), Petras Geniušas, Jurijus Gildiukas (Baltarusija), Zbignevas Ibelhauptas, Juris Kalnciemas (Latvija) ir Birutė Vainiūnaitė; kamerinių ansamblių – profesoriai Avo Kouyoumdjian (žiuri pirmininkas, Austrija), Dalia Balsytė, Aleksandras Bondurianskis (Rusija), Petras Kunca, Gunta Sproge (Latvija) ir Audronė Vainiūnaitė.

 

Po kovo 29–31 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įvykusių atrankinių konkurso turų finale, žiuri sprendimu varžėsi šeši pianistai ir septyni kameriniai ansambliai. Finalininkai grojo Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Balandžio 1 d. čia su profesoriaus Juozo Domarko diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru pasirodė pianistai Jurgis Aleknavičius, Motiejus Bazaras, Ana Odincova (Rusija), Paulius Rudokas, Jelizaveta Samsonova (Rusija) ir Rokas Valuntonis. Balandžio 2 d. scenoje muzikavo kamerinių ansamblių konkurso finalininkai: lietuvaičių duetas – Simona Venslovaitė (smuikas) ir Gintarė Rudaitytė (fortepijonas); latvių duetas „Ekstatico“ – Jana Ozoliņa (smuikas) ir Agnese Egliņa (fortepijonas); fortepijoninis trio iš Rusijos – Ksenija Plachtij (fortepijonas), Nikita Borisevič (smuikas) ir Eminas Martirosianas (violončelė); jungtinis Lietuvos ir Japonijos trio – Kyoko Okushiba (fortepijonas), Dalia Dėdinskaitė (smuikas) ir Glebas Pyšniakas (violončelė); lenkų fortepijoninis trio „Indigo“ – Dominika Glapiak (fortepijonas), Anita Maria Jarzębska (smuikas), Aleksandra Kuczewska (violončelė); lietuvaičių fortepijoninis kvintetas – Rima Chačaturian (fortepijonas), Ramunė Grakauskaitė (I smuikas), Justina Plauškaitė (II smuikas), Aistė Mikalauskaitė (altas) ir Rokas Vaitkevičius (violončelė); rusų fortepijoninis kvintetas „Robert“ – Ilja Kondratjevas (fortepijonas), Mariana Osipova (I smuikas), Dmitrijus Chachalinas (II smuikas), Aleksandra Telmanova (altas) ir Ilja Pašincevas (violončelė).

 

Ir finale, ir viso konkurso metu, be kitų kompozitorių muzikos, skambėjo S. Vainiūno kūriniai. Viena konkurso kulminacijų tapo pianisto M. Bazaro atliekamas S. Vainiūno Ketvirtasis koncertas fortepijonui ir orkestrui. Pelnytai tad šiam pianistui skirta I premija ir specialus prizas už geriausią S. Vainiūno kūrinių atlikimą. Pianistų konkurso II premija ir prizas už impresionistų kūrybos interpretaciją teko J. Samsonovai iš Rusijos. III vietą pelnė lietuvis P. Rudokas. IV premija ir prizas už geriausią klasikos atlikimą skirtas A. Odincovai iš Rusijos. Lietuvis R. Valuntonis apdovanotas diplomu ir prizu už romantinius kūrinius, o latvė Zane Rubesa – specialiu prizu už geriausią S. Vainiūno Sonatos-fantazijos atlikimą. Diplomas įteiktas ir lietuvių pianistui J. Aleknavičiui. J. Karoso labdaros ir paramos fondas prizu apdovanojo jauniausią pianistų konkurso dalyvę Akvilę Šileikaitę.

 

Kamerinių ansamblių kategorijoje pirmoji vieta šių metų konkurse neskirta. Dvi antras premijas pelnė Lietuvos kvintetas (R. Chačaturian, R. Grakauskaitė, J. Plauškaitė, A. Mikalauskaitė, R. Vaitkevičius) ir kvintetas „Robert“ iš Rusijos, trečią – Lietuvos ir Japonijos trio (K. Okushiba, D. Dėdinskaitė, G. Pyšniakas). Kiti konkurso finale dalyvavę ansambliai apdovanoti diplomais.

 

„7md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.14 (890), 2010-04-09

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

Kristina, 2011-11-14 16:37

Geras iš tiesų smuikininkas. : )

VBzVFcUptiquCuWE, 2011-10-24 04:00

This does look pormiisng. I'll keep coming back for more.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti