Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Nauja lietuviška opera vaikams


Premjera


7MD informacija

Share |
Joana Gedmintaitė operoje „Bruknelė“ M. Aleksos nuotr.
Kovo 20 ir 21 d. LNOBT kviečia į Jono Tamulionio operos vaikams „Bruknelė“ premjerą. Vaikiškos, juolab nacionalinės operos premjera – ypatingas įvykis teatre.

Vaikiškų operų, tinkamų mūsų scenai, stygius jaučiamas jau ilgą laiką, tad 2008 m. teatras kartu su LR kultūros ministerija ir Kompozitorių sąjunga paskelbė vaikiškos operos konkursą, jo nugalėtoju tapo kompozitorius J. Tamulionis, pasiūlęs operą „Bruknelė“, sukurtą pagal Martyno Vainilaičio mitologinę pasaką (Mildos Brėdikytės libretas). Pasak generalinio direktoriaus pavaduotojos Laimos Vilimienės, „tikimės, jog naujoji opera bus mėgstama ir lankoma, kitaip nėra prasmės to daryti“.

 

Kompozitorius J. Tamulionis pasakoja, kad mintis parašyti vaikišką operą kirbėjo jau seniai, tad konkursas buvo graži proga imtis šio darbo. Nors niekas nereikalavo rašyti muziką būtent lietuviškam libretui, rinkdamasis literatūros kūrinį J. Tamulionis apsistojo prie M. Vainilaičio mitologinės pasakos – „ir pasaka graži, ir veikėjai įdomūs, ir kalba – tiesiog atgaiva sielai,“ – sako kompozitorius, labai norėjęs vaikams sukurti kuo įdomesnę, kuo dinamiškesnę operą.

 

Režisierius Gytis Padegimas sako, kad nors yra dramos režisierius, tačiau ir „užaugęs“ operos teatre, ir savo spektakliuose labai svarbią vietą skiriąs muzikai, ir gastrolėse mieliau lankantis operą ar koncertus nei dramos teatrus. „Tačiau pirmą kartą peržengiu operos teatro slenkstį ne kaip operos gerbėjas, o kaip režisierius, ir aš jaudinuosi, – pasakoja G. Padegimas. – Statydamas šią operą, labai noriu sugrįžti prie teatrališko teatro modelio, kuriame yra paslaptis, kuriame yra stebuklai, kuriame vaikas mokosi suprasti, kad gyvenime ne viskas yra taip paprasta kaip spaudant kompiuterio klaviatūros mygtukus. O pati vaikiško spektaklio specifika – turi būti patrauklu, spektaklis negali tiesmukai moralizuoti. Vaikas turi atskleisti gilumą, turi rasti tam tikrą vertybių kodą – kas yra pasaulis, ištikimybė, žmonių solidarumas, kas yra gražu, kas bjauru. Skubrus paviršutiniškumas – ne vien vaikų, bet ir tėvų problema. Ir todėl man taip norisi, kad šį spektaklį žiūrėtų ir suaugę. Nesakau, kad jie ten ras ypatingų problemų, bet „Bruknelėje“ skamba graži muzika, dailininkė sukūrė fantastišką, spalvingą scenovaizdį, nepaprastai gražius kostiumus, puikiai padirbėjo choreografė, – jie tikrai ras dvasinio peno ir sau. Norisi, kad atėjimas į teatrą taptų švente, kad scenoje žiūrovai pamatytų kūrėjų su meile parengtą kitokį pasaulį“, – pasakoja režisierius.

 

Šiame spektaklyje bus pirmą kartą panaudota rekonstruota scenos įranga. Vaikams kuriamas erdvės stebuklas, bus daug judėjimo, daug veiksmo, spalvų. Vaikams reikia stebuklo – ši opera kaip tik ir duoda galimybę jį sukurti.


LNOBT inf.


„7 meno dienos“ Nr.10 (886), 2010-03-12

Versija spausdinimui

Komentarai

ULHpPsZfpe, 2012-07-16 21:25

Thanks alot - your answer sloevd all my problems after several days struggling

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti